keskiviikko 9. huhtikuuta 2025

Pääsiäisen kalaruokia

 

Kaikki lehdet ovat näinä viikkoina täynnä toinen toistaan upeampia kuvia pääsiäisen pitopöydästä, ikään kuin olisi tullut toinen joulu. Mutta jos on pieni perhe, suuri määrä ruokaa tuottaa hävikkiongelman, ja usein myös ”kehopositiivisuusongelman”, kun farkut eivät enää mahdukaan päälle kaikkien lampaanviulujen, rahkapiirakoiden, suklaamunien ym jälkeen. Me yritämme nyt vähän kohtuullistaa menua ja valmistaa pääsiäiseksi vain sopivan kokoiset määrät ruokaa, jotta joka päivä voisi nauttia eri pääsiäisruokaa. Pitkäperjantain aterialle sopisi erinomaisesti kala.

Tässä muutama ehdotus pääsiäisen kalaruoaksi, lohta ja siikaa. Reseptit ovat neljälle.

 

 

Parmankinkulla täytettyä siikaa ja salaattia

 

Parmankinkulla täytettyä siikaa grillissä/uunissa

 

2                    suomustettua siikafileetä nahkoineen
4                    viipaletta parmankinkkua
tilliä
hienoa merisuolaa
valkopippuria myllystä
sitruunaviipaleita

 

Mausta siikafileet molemmin puolin suolalla ja pippurilla. Aseta ne nahkapuoli alaspäin ja ripottele niille hienonnettua tilliä. Laita kinkkuviipaleet tillin päälle ja käännä toinen filee toisen päälle. 

 


 

Grillissä: Meillä on tämän tapaista grillausta varten kuvassa näkyvä ”heteka” eli grillihalsteri, joka pitää kalat paikoillaan. Sitruunaviipaleet estävät kaloja tarttumasta siihen liian lujaa. Jos ei ole halsteria niin kannattaa kiinnittää fileet toisiinsa cocktailtikuilla ja laittaa ne grilliin alumiinifolion päällä. Foliolle voi levittää hiukkasen öljyä. Kun väri on sopiva voi kalanipun kääntää.
 


 

Uunissa: Laita uuni kuumenemaan 225°C:een. Siikanippu sinne uunipannun ritilän päälle ja kala kypsyy noin 15 minuutissa. Aidot grillikarsinogeenit jäävät tosin puuttumaan, mutta pintaan saa sopivasti lisäväriä ”tohottimella”.
 


 

Salaattipeti grillatulle siialle

 

rucolaa
babypinaattia
tomaattia
nektariineja
avokadoa
mozzarellapallo
hienoa merisuolaa
mustapippuria myllystä

 

 


 

Siikaa, fenkolia ja veriappelsiinia paperikääreessä

 

2                    isoa ruodotonta ja nahatonta (n 320-360 g) siikafileetä
suolaa
3                    veriappelsiinia
2                    mandariinia
1-2                fenkolia vihreine töyhtöineen
4                    kevätsipulia hienonnettuna

3 tl                kalakastiketta

2 rkl              oliiviöljyä
2                   mandariinin mehu
1,5 tl             suolaa
3 tl                tuoretta timjamia
1,5 tl             hienonnettuja fenkolinsiemeniä
mustapippuria myllystä

4 arkkia leivinpaperia

 

Sekoita kastike kalakastikkeesta, oliiviöljystä, mandariinimehusta ja mausteista.

Leikkaa kumpikin siikafilee kahdeksi yhtä suureksi palaksi ja taittele niiden reunoja hiukan toistensa alle/päälle jotta saat kummastakin kalanpalasta suunnilleen tasapaksun. Hiero kalaan molemmin puolin hiukan suolaa. Leikkaa fenkoli ihan paperinohuiksi viipaleiksi (mielellään ”mandoliinilla”). Kuori veriappelsiinit sekä mandariinit veitsellä nahattomiksi ja viipaloi ne.

 


 

Ota leivinpaperiarkit ja taita ne keskeltä. Ota yksi arkki ja avaa se. Asettele keskelle taitteen viereen ensin fenkoliviipaleita ja ripottele fenkolin päälle kevätsipulia. Pirskottele näiden päälle hiukan maustekastiketta ja sen jälkeen asettele kala kasvisten päälle. Pirskottele kalan päälle maustekastiketta ja peitä kala veriappelsiini- ja klementiiniviipaleilla. Viimeistele leikkaamalla pinnalle vielä fenkolin vihreitä töyhtöjä.
 


 

Taita paperin toinen puoli ainesten päälle ja taittele paketiksi. Lopuksi taita viimeinen kulma paketin alapuolelle. Tässä kuvasarja siitä miten taittelu sujuu kaikkein helpoiten. Tee sitten kaikki muutkin paketit valmiiksi ja laita ne uunipellille vierekkäin.


 

 

Kypsennä paketteja uunissa 210 asteessa noin 15-16 minuuttia. Heti uunista otettua nosta paketti sellaisenaan lautaselle, leikkaa auki ja tarjoile.

 


 


 

Lohta italialaiseen tapaan

 

n. 600 g         kotimaista kirjolohta nahattomana palana
1 - 1,5 dl        oliiviöljyä (määrä uunivuoan koon mukaan)
2 – 3              valkosipulin kynttä kuorittuna ja vähän litistettynä
1                    sitruunan kuori ja mehu
2 – 3              rosmariinin oksaa
miniterttutomaatteja
1 – 2              kuivattua chiliä kokonaisena
½  tl               fenkolin siemeniä rouhittuna
½  tl               korianterin siemeniä rouhittuna
hienoa merisuolaa
mustapippuria myllystä

(ciabatta-leipää)

 

Laita uuni kuumenemaan 175°C:een. Pese sitruuna ja ota siitä perunankuorimaveitsellä muutama kuorilastu. Raasta loppu kuori erikseen ja purista lopuksi mehu talteen. Kuori ja litistä veitsen lappeella hieman valkosipulin kynsiä. Rouhi fenkolin ja korianterin siemeniä morttelissa.

 


 

Sivele lohipala päältä sitruunamehulla. Mausta sitten suolalla, mustapippurilla ja murskatuilla siemenillä. Kaada 1 dl oliiviöljyä uunivuokaan ja nosta lohipala sen päälle. Jos vuoan pohja ei ole kokonaan peitossa, lisää öljyä. Lohen ei kuitenkaan ole tarkoitus peittyä öljyyn. Laita vuokaan sitruunalastut, chilipalot, valkosipulit, rosmariinin oksat ja tomaattitertut. Kypsennä lohta noin 15 minuuttia. Aika riippuu palan paksuudesta. Voit myös käyttää alempaa lämpötilaa, esimerkiksi 150°C, jolloin kypsennysaika pitenee. Lohi pysyi mehevänä tässä 175 asteen lämpötilassa. Jos käytät digitaalista lämpömittaria, niin 42 – 46 astetta lienee sopiva sisälämpötila.
 


 

Nosta kala ja tomaattitertut tarjoiluvadille. Ripottele kalan päälle raastettua sitruunankuorta. Poista rosmariinin oksat, chilipalot ja sitruunalastut. Sekoita puristamaasi sitruunamehua n. 1 rkl öljyn kanssa. Maista ettei kastikkeesta tule liian kirpeää. Mausta halutessasi lisää suolalla ja mustapippurilla.

Kalan kanssa sopii keitetty jauhoinen peruna, jonka voi murskata vanhanaikaiseen tapaan haarukalla ja johon mausteinen sitruuna-öljykastike sopii oikein hyvin. Ciabatta-leipä on rakenteeltaan sopivaa öljyyn kastettavaksi.

 

 


 

Lohicoulibiac

 

rahkavoitaikina
250 g             voita
4 dl                vehnäjauhoa
1 tl                 leivinjauhetta
1 tl                 suolaa
250 g             maitorahkaa

täyte

1,5 dl             risottoriisiä
3 rkl               tillisilppua
4                    kananmunaa
150 g             babypinaattia
500 g             graavilohta

voiteluun

1                    kananmuna

 

Valmista ensin rahkavoitaikina. Leikkaa kylmä voi pieniksi kuutioiksi ja laita ne kulhoon. Sekoita jauhoihin leivinjauhe sekä suola ja kaada voikuutioiden päälle. Nypi voi ja jauhot tasaiseksi muruksi ja sekoita lopuksi rahka muruseoksen joukkoon. Älä vaivaa taikinaa. Laita taikina kelmun alle ja jääkaappiin noin tunniksi ennen käyttöä.

Keitä risottoriisi runsaassa, suolatussa vedessä kypsäksi, valuta ylimääräinen vesi ja sekoita tillisilppu riisin joukkoon. Jäähdytä riisi. Keitä kananmunat koviksi, jäähdytä munat ja viipaloi ne. Ryöppää pinaatti ja lopuksi puristele pois ylimääräinen vesi.

 


 

Jaa rahkavoitaikina kahteen osaan ja kauli ensin pohja kahden leivinpaperin välissä. Pohjan tulisi olla suunnilleen puolen sentin paksuinen ja noin 18 x 35 cm pitkä. Leikkaa taikinan reunat suoriksi. Kauli sitten piirakan kansi myös kahden leivinpaperin välissä. Sen tulisi olla myös noin puolen sentin paksuinen, mutta hiukan leveämpi ja pidempi kuin pohja. Leikkaa siitäkin reunat siisteiksi ja laita se papereineen jääkaappiin odottamaan.
 


 

Täytä piirakan pohja siten, että ensin levität sille riisi-tilliseosta. Jätä taikinaa näkyviin noin 1,5-2 cm joka reunalta. Lado riisin päälle kananmunaviipaleita, niiden päälle tasainen kerros ryöpättyä pinaattia, sitten kerros graavilohta ja lopuksi vielä kerros kananmunaviipaleita. Ota sitten jääkaapista piirakan kansilevy, nosta pohjan reunat ylös ja taita kansi siten että se kääntyy kaikilta reunoiltaan hiukan piirakan alle. Voitele lohipiirakka vatkatulla kananmunalla ja pistele kuoreen haarukalla reikiä jotta höyry pääsee ulos. Kypsennä coulibiac  200 asteessa uunin alatasolla noin 30 minuuttia.

Hernepyree ja tilliöljy sopivat hyvin lohicoulibiacin kanssa.

 

 

Ei kommentteja: