Kaikki
lehdet ovat näinä viikkoina täynnä toinen toistaan upeampia kuvia pääsiäisen
pitopöydästä, ikään kuin olisi tullut toinen joulu. Mutta jos on pieni perhe,
suuri määrä ruokaa tuottaa hävikkiongelman, ja usein myös ”kehopositiivisuusongelman”,
kun farkut eivät enää mahdukaan päälle kaikkien lampaanviulujen,
rahkapiirakoiden, suklaamunien ym jälkeen. Me yritämme nyt vähän kohtuullistaa
menua ja valmistaa pääsiäiseksi vain sopivan kokoiset määrät ruokaa, jotta joka
päivä voisi nauttia eri pääsiäisruokaa. Pitkäperjantain aterialle sopisi
erinomaisesti kala.
Tässä
muutama ehdotus pääsiäisen kalaruoaksi, lohta ja siikaa. Reseptit ovat
neljälle.
Parmankinkulla
täytettyä siikaa ja salaattia
Parmankinkulla
täytettyä siikaa grillissä/uunissa
2 suomustettua
siikafileetä nahkoineen
4 viipaletta parmankinkkua
tilliä
hienoa merisuolaa
valkopippuria myllystä
sitruunaviipaleita
Mausta siikafileet molemmin puolin suolalla ja
pippurilla. Aseta ne nahkapuoli alaspäin ja ripottele niille hienonnettua tilliä.
Laita kinkkuviipaleet tillin päälle ja käännä toinen filee toisen päälle.
Grillissä: Meillä on tämän tapaista grillausta
varten kuvassa näkyvä ”heteka” eli grillihalsteri, joka pitää kalat
paikoillaan. Sitruunaviipaleet estävät kaloja tarttumasta siihen liian lujaa.
Jos ei ole halsteria niin kannattaa kiinnittää fileet toisiinsa cocktailtikuilla
ja laittaa ne grilliin alumiinifolion päällä. Foliolle voi levittää hiukkasen
öljyä. Kun väri on sopiva voi kalanipun kääntää.
Uunissa: Laita uuni kuumenemaan 225°C:een.
Siikanippu sinne uunipannun ritilän päälle ja kala kypsyy noin 15 minuutissa.
Aidot grillikarsinogeenit jäävät tosin puuttumaan, mutta pintaan saa sopivasti
lisäväriä ”tohottimella”.
Salaattipeti
grillatulle siialle
rucolaa
babypinaattia
tomaattia
nektariineja
avokadoa
mozzarellapallo
hienoa merisuolaa
mustapippuria myllystä
Siikaa,
fenkolia ja veriappelsiinia paperikääreessä
2 isoa
ruodotonta ja nahatonta (n 320-360 g) siikafileetä
suolaa
3 veriappelsiinia
2 mandariinia
1-2 fenkolia
vihreine töyhtöineen
4 kevätsipulia
hienonnettuna
3 tl kalakastiketta
2 rkl oliiviöljyä
2 mandariinin
mehu
1,5 tl suolaa
3 tl tuoretta
timjamia
1,5 tl hienonnettuja
fenkolinsiemeniä
mustapippuria myllystä
4 arkkia leivinpaperia
Sekoita kastike kalakastikkeesta,
oliiviöljystä, mandariinimehusta ja mausteista.
Leikkaa kumpikin siikafilee kahdeksi yhtä
suureksi palaksi ja taittele niiden reunoja hiukan toistensa alle/päälle jotta
saat kummastakin kalanpalasta suunnilleen tasapaksun. Hiero kalaan molemmin
puolin hiukan suolaa. Leikkaa fenkoli ihan paperinohuiksi viipaleiksi (mielellään
”mandoliinilla”). Kuori veriappelsiinit sekä mandariinit veitsellä nahattomiksi
ja viipaloi ne.
Ota leivinpaperiarkit ja taita ne keskeltä. Ota
yksi arkki ja avaa se. Asettele keskelle taitteen viereen ensin fenkoliviipaleita ja ripottele fenkolin päälle kevätsipulia.
Pirskottele näiden päälle hiukan maustekastiketta ja sen jälkeen asettele kala
kasvisten päälle. Pirskottele kalan päälle maustekastiketta ja peitä kala
veriappelsiini- ja klementiiniviipaleilla. Viimeistele leikkaamalla pinnalle
vielä fenkolin vihreitä töyhtöjä.
Taita paperin toinen puoli ainesten päälle ja
taittele paketiksi. Lopuksi taita viimeinen kulma paketin alapuolelle. Tässä kuvasarja siitä miten
taittelu sujuu kaikkein helpoiten. Tee sitten kaikki muutkin paketit valmiiksi
ja laita ne uunipellille vierekkäin.
Kypsennä paketteja uunissa 210 asteessa noin
15-16 minuuttia. Heti uunista otettua nosta paketti sellaisenaan lautaselle,
leikkaa auki ja tarjoile.
Lohta
italialaiseen tapaan
n. 600 g kotimaista
kirjolohta nahattomana palana
1 - 1,5 dl oliiviöljyä
(määrä uunivuoan koon mukaan)
2 – 3 valkosipulin
kynttä kuorittuna ja vähän litistettynä
1 sitruunan
kuori ja mehu
2 – 3 rosmariinin
oksaa
miniterttutomaatteja
1 – 2 kuivattua
chiliä kokonaisena
½ tl fenkolin siemeniä rouhittuna
½ tl korianterin siemeniä rouhittuna
hienoa merisuolaa
mustapippuria myllystä
(ciabatta-leipää)
Laita uuni kuumenemaan 175°C:een. Pese sitruuna
ja ota siitä perunankuorimaveitsellä muutama kuorilastu. Raasta loppu kuori
erikseen ja purista lopuksi mehu talteen. Kuori ja litistä veitsen lappeella
hieman valkosipulin kynsiä. Rouhi fenkolin ja korianterin siemeniä morttelissa.
Sivele lohipala päältä sitruunamehulla. Mausta
sitten suolalla, mustapippurilla ja murskatuilla siemenillä. Kaada 1 dl
oliiviöljyä uunivuokaan ja nosta lohipala sen päälle. Jos vuoan pohja ei ole
kokonaan peitossa, lisää öljyä. Lohen ei kuitenkaan ole tarkoitus peittyä
öljyyn. Laita vuokaan sitruunalastut, chilipalot, valkosipulit, rosmariinin
oksat ja tomaattitertut. Kypsennä lohta noin 15 minuuttia. Aika riippuu palan
paksuudesta. Voit myös käyttää alempaa lämpötilaa, esimerkiksi 150°C, jolloin
kypsennysaika pitenee. Lohi pysyi mehevänä tässä 175 asteen lämpötilassa. Jos
käytät digitaalista lämpömittaria, niin 42 – 46 astetta lienee sopiva
sisälämpötila.
Nosta kala ja tomaattitertut tarjoiluvadille.
Ripottele kalan päälle raastettua sitruunankuorta. Poista rosmariinin oksat,
chilipalot ja sitruunalastut. Sekoita puristamaasi sitruunamehua n. 1 rkl öljyn
kanssa. Maista ettei kastikkeesta tule liian kirpeää. Mausta halutessasi lisää
suolalla ja mustapippurilla.
Kalan kanssa sopii keitetty jauhoinen peruna,
jonka voi murskata vanhanaikaiseen tapaan haarukalla ja johon mausteinen
sitruuna-öljykastike sopii oikein hyvin. Ciabatta-leipä on rakenteeltaan
sopivaa öljyyn kastettavaksi.
Lohicoulibiac
rahkavoitaikina
250 g voita
4 dl vehnäjauhoa
1 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
250 g maitorahkaa
täyte
1,5 dl risottoriisiä
3 rkl tillisilppua
4 kananmunaa
150 g babypinaattia
500 g graavilohta
voiteluun
1 kananmuna
Valmista ensin rahkavoitaikina. Leikkaa kylmä
voi pieniksi kuutioiksi ja laita ne kulhoon. Sekoita jauhoihin leivinjauhe sekä
suola ja kaada voikuutioiden päälle. Nypi voi ja jauhot tasaiseksi muruksi ja
sekoita lopuksi rahka muruseoksen joukkoon. Älä vaivaa taikinaa. Laita taikina
kelmun alle ja jääkaappiin noin tunniksi ennen käyttöä.
Keitä risottoriisi runsaassa, suolatussa
vedessä kypsäksi, valuta ylimääräinen vesi ja sekoita tillisilppu riisin
joukkoon. Jäähdytä riisi. Keitä kananmunat koviksi, jäähdytä munat ja viipaloi
ne. Ryöppää pinaatti ja lopuksi puristele pois ylimääräinen vesi.
Jaa rahkavoitaikina kahteen osaan ja kauli
ensin pohja kahden leivinpaperin välissä. Pohjan tulisi olla suunnilleen puolen
sentin paksuinen ja noin 18 x 35 cm pitkä. Leikkaa taikinan reunat suoriksi.
Kauli sitten piirakan kansi myös kahden leivinpaperin välissä. Sen tulisi olla
myös noin puolen sentin paksuinen, mutta hiukan leveämpi ja pidempi kuin pohja.
Leikkaa siitäkin reunat siisteiksi ja laita se papereineen jääkaappiin
odottamaan.

Täytä piirakan pohja siten, että ensin levität
sille riisi-tilliseosta. Jätä taikinaa näkyviin noin 1,5-2 cm joka reunalta.
Lado riisin päälle kananmunaviipaleita, niiden päälle tasainen kerros ryöpättyä
pinaattia, sitten kerros graavilohta ja lopuksi vielä kerros
kananmunaviipaleita. Ota sitten jääkaapista piirakan kansilevy, nosta pohjan
reunat ylös ja taita kansi siten että se kääntyy kaikilta reunoiltaan hiukan
piirakan alle. Voitele lohipiirakka vatkatulla kananmunalla ja pistele kuoreen
haarukalla reikiä jotta höyry pääsee ulos. Kypsennä coulibiac 200 asteessa uunin alatasolla noin 30
minuuttia.
Hernepyree ja tilliöljy sopivat hyvin
lohicoulibiacin kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti