tiistai 27. joulukuuta 2016

Pannacotta ja joulun mautPiparkakku, klementiini, kuusenhavu, lanttu, juuri uunista otettu kinkku, suklaa, glögi,… niiltä tuoksuu joulu. Joskus ennenvanhaan listassa oli myös hyasintti, mutta sen suosio joulukukkana lienee hiukan vähentynyt. Jos pitäisi valita yksi maku jolla ruokia yritetään maustaa jouluisiksi, se on piparkakku ja piparkakun maustekimara kaneli, inkivääri, neilikka, kardemumma ja pomeranssinkuori. Joihinkin ruokiin nämä mausteet sopivat, joihinkin ei. Mutta mikä olisi parempi jälkiruoka kuin pipari, homejuusto ja päärynä? No tietysti näillä maustettu pannacotta. Alempi kerros maistuu piparimausteilta, ylempi sinihomejuustolta.

Pipareita ei ole murennettu pannacottaan, sillä siinä ne vain pehmenevät epämääräiseksi muusiksi. En myöskään käyttänyt jauhettuja mausteita, sillä ne joko painuvat pannacotan pohjalle tai jäävät kellumaan pinnalle. Tämä on maustettu uuttamalla eli kokonaiset mausteet ovat luovuttaneet makuaan kermaan. Maku jää, kun mausteet siivilöidään pois.

Vaikka jouluun perinteisesti kuuluukin kunnon mässäily (”saa yölläkin syödä”), tein Tapaninpäivän pannacotat hiukan kevyemmin ja kuohukerman sijaan käytin niihin 10-prosenttista ruokakermaa. Näin pannacotan täyteläisyys säilyi, mutta kalorit vähenivät huomattavasti. Sadassa grammassa kuohukermaa kun on 340 kcal ja tässä ruokakermassa vain 120 kcal. Kevyemmästä jälkiruoasta syntyvän kalorivajeen voi sitten halutessaan kompensoida vaikka suklaalla ja vihreillä kuulilla.


Joulun paras pannacotta
(4-6 annosta)

1. kerros
1 tölkki (3,3 dl) 10 % ruokakermaa
3 rkl sokeria
1 kanelitanko
iso pala kuivattua inkivääriä (tuore ei käy!)
15 kokonaista neilikkaa
10 kardemummankotaa (hiukan murskattuna)
pieni pala pomeranssinkuorta
puolikas pieni tähtianis
1,5 (3 grammaa) liivatetta

2. kerros
1 tölkki (3,3 dl) 10 % ruokakermaa
30 g hyvää sinihomejuustoa
3 rkl sokeria
1,5 (3 grammaa) liivatetta

1-2 kypsää päärynää
ohuita piparkakkuja

Kuumenna kiehumispisteeseen ensimmäisen kerroksen kerma ja lisää siihen sokeri sekä mausteet. Sekoita hyvin ja anna mausteiden uuttua kermaan useiden tuntien ajan. Sekoittele aika ajoin ja jos on tarpeen, kerman voi välillä kuumentaa uudelleen. Kun kerma on riittävästi maustunut, siivilöi kokonaiset mausteet pois. Pehmennä liivate kylmässä vedessä, kuumenna kerma kiehumispisteeseen ja liuota liivatteet kermaan. Laita lusikallinen raastettua päärynää jälkiruokakulhojen pohjalle ja jaa piparimaustettu pannacotta kulhoihin tasan. Anna pannacottien hyytyä jääkaapissa ainakin 4 tunnin ajan.


Jos haluat vinon pannacotan, aseta jälkiruokakulhot hiukan kallelleen ennen kuin täytät ensimmäisen kerroksen. Tosin tällaisessa, jossa molemmat kerrokset ovat suunnilleen saman värisiä, se ei tuo mitään lisäarvoa.


Kun ensimmäinen kerros on hyytynyt, kuumenna kiehumispisteeseen toisen kerroksen kerma ja lisää siihen sinihomejuusto sekä sokeri. Sekoita kunnes juusto on liuennut kermaan ja sen jälkeen siivilöi kerma. Siivilään jääneet palaset voi heittää pois. Pehmennä liivate kylmässä vedessä, kuumenna kerma kiehumispisteeseen ja liuota liivatteet kermaan. Sekoita hyvin ja anna seoksen jäähtyä noin puolen tunnin ajan ennen kuin jaat sen ensimmäisen pannacottakerroksen päälle. Laita pannacotat takaisin jääkaappiin vielä noin neljäksi tunniksi.

 
Viimeistele annokset piparkakuilla ja päärynäviipaleilla.


Ei kommentteja: