sunnuntai 3. tammikuuta 2016

Sunnuntain aamiais"muffinit", all-in-one



Hyvä brunssiruoka on helppo valmistaa ja sitä valmistuu tarvittaessa paljon kerralla. All-in-one-”muffinin” resepti täyttää nämä kriteerit. Paahtoleivästä kääräistyyn kuppiin asetellaan pätkä ilmakuivattua kinkkua tai paistettua pekonia. Sen päälle rikotaan muna, maustetaan ja paistetaan. Todella yksinkertaista. Meillä oli vielä hiukan mätiä uudeltavuodelta, joten jätimme toisesta puolesta ”muffineita” kinkut pois ja sen sijaan viimeistelimme ne lusikallisella muikunmätiä.


All-in-one aamiais”muffinit”
(6 annosta)

6 ISOA viipaletta paahtoleipää
voisulaa (kirkastettua voita)
6 siivua paistettua pekonia/ilmakuivattua kinkkua tai
     graavi/kylmäsavulohta tai
     mätiä, tilliä ja hienoksi leikattua sipulia
6 munaa
suolaa ja pippuria

Voitele muffinvuoan kolot voisulalla. Paina isolla rengasmuotilla paahtoleivän keskeltä irti niin suuri kiekko kuin mahdollista. Leikkaa tämä kiekko keskeltä kahtia. Asettele puoliympyrän malliset paahtoleivänpalat limittäin muffinvuoan koloihin ja paina keskelle palat paahtoleivän reunalta jääneestä osasta. Voitele leipä voisulalla. (Aseta kolon pohjalle kinkku/pekoniviipale tai viipale graavikalaa.) Riko muna ja valuta se varovasti vuokaan niin ettei keltuainen mene rikki. Kypsennä uunissa 190 asteessa noin 15-20 minuuttia tai kunnes valkuainen on hyytynyt. Rouhi valmiin ”muffinin” päälle hiukan suolaa ja pippuria. (Viimeistele mädillä ja mausta.)



lauantai 2. tammikuuta 2016

Vuoden parhaat jälkiruoat



Vuoden ensimmäisenä reseptinä julkaisin eilen uudenvuoden aterian jälkiruokareseptin, jota miettiessäni kahlasin läpi aika ison kasan reseptejä. Namihiirenä tarkastelin tietysti myös viime vuoden päivityksiä ja totesin sieltä löytyvän paljon hyviä ja muistamisen arvoisia, jotkut suorastaan hetkessä valmistuvia, jälkiruokia. Poimin joukosta parhaat, etteivät ihan kokonaan hautaudu arkistoihin ja unohdu. Epätrendikäs keittiö jatkaa siis valitsemallaan linjalla: kun media hehkuttaa vähäkalorisia ja terveellisiä dieettiruokia, kaupat mainostavat vihreää poweria tai muuten hyvää oloa, ja kuntosalit täyttyvät, me tarjoamme toinen toistaan herkullisempia jälkiruokaohjeita.


tammikuu



helmikuu



maaliskuu



huhtikuu



toukokuu



kesäkuu



heinäkuu



elokuu



syyskuu



lokakuu



marraskuu



joulukuu



perjantai 1. tammikuuta 2016

Samppanja-granaattiomenahyytelöllä viimeistelty valkosuklaapannacotta



Muutama viikko sitten kaikki kaupoissa näkemäni granaattiomenat olivat kauniin kirkkaanpunaisia ja siemenet niiden sisällä niin syvän tummanpunaisia, että kuvassa ne näyttivät miltei mustilta. Nyt joka paikassa näkyy myytävän vaaleita, hiukan ruskehtavan punertavia granaattiomenoita, joiden väri korreloi sisuksen kanssa: siemenetkin ovat vain hennon vaaleanpunaisia. Ilmeisesti granaattiomenoita on monia eri lajikkeita kuten tavallisiakin omppuja. Onneksi kuitenkin valkosuklaapannacotan päällä vaaleanpunaisetkin siemenet ovat ihan kivan näköisiä. Tämän jälkiruoan voi valmistaa etukäteen isollekin vierasjoukolle. Ohjeesta tulee neljä annosta.


Samppanja-granaattiomenahyytelöllä viimeistelty valkosuklaapannacotta

pannacotta
2 dl kuohukermaa
2 dl maitoa
2 liivatelehteä (= 4 g)
50 + 50 g karkeasti raastettua valkosuklaata
granaattiomena-samppanjahyytelö
1 granaattiomena
1 dl samppanjaa
(1 rkl sokeria)
1 liivatelehti

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen noin viideksi minuutiksi. Kuumenna sillä välin kerma ja maito kattilassa kiehumispisteeseen, ota kattila pois liedeltä ja lisää 50 g valkosuklaaraastetta hyvin sekoittaen. Puristele liivatelehdistä ylimääräinen vesi ja sulata ne kuuman pannacottaseoksen joukkoon koko ajan hyvin sekoittaen. Anna seoksen jäähtyä noin 5-10 minuuttia ja lisää vasta sitten loppu valkosuklaaraaste. Sekoita hyvin. Jätä pannacotta vielä noin 5-10 minuutiksi jäähtymään kattilaan ennen kuin sekoitat sen vielä kerran pohjia myöten ja kaadat annosvuokiin hyytymään. Pieni jäähdyttäminen ja lopuksi sekoittaminen ennen vuokiin kaatamista estää sen, että valkosuklaan rasva ei vanukkaan hyytyessä nouse pannacotan pinnalle. Jäähdytä annosvuokia jääkaapissa 3-5 tuntia.

Halkaise granaattiomena ja naputtele siemenet kulhoon. Laita 1 liivatelehti likoamaan kylmään veteen. Kaada samppanja mikronkestävään kuppiin ja lisää sokeria mikäli samppanja itsessään ei ole yhtään makeaa. Sekoita hyvin ja kuumenna samppanja kiehumispisteeseen. Puristele liivatteesta ylimääräinen vesi ja sulata liivate kuuman samppanjan joukkoon. Lusikoi jokaisen pannacotta-annoksen pinnalle kerros granaattiomenan siemeniä ja lusikoi varovasti samppanjahyytelöä niiden päälle. Laita annosvuoat takaisin jääkaappiin vielä pariksi tunniksi, jolloin jälkiruoka on valmista tarjottavaksi.