Hellettä
piisaa, eikä sen loppumisesta näy olevan tietoakaan. Näillä keleillä ei paljoa
muuta jaksaisi syödä kuin salaatteja ja muita kylmiä ruokia. ”Paljon nestettä,
mutta suolaakaan ei saa unohtaa”, on monen lääkärin neuvo hellepäivän
ruokailuun. Tässä muutamia käyttökelpoisia salaattireseptejä.
Texas ”kaviaari”
1 tölkki mustapapuja
suolaliemessä (380g/230g)
1 tölkki ruskeita
papuja suolaliemessä (380g/230g)
(tai vastaava määrä
mustasilmäpapuja)
1 tölkki maissinjyviä
suolaliemessä (380g/230g)
4 – 5 isoa
tomaattia
1 – 3 paprikaa,
mielellään eri värisiä
1 iso
ruukku tuoretta korianteria (vain lehdet)
4 – 5 kevätsipulia
puolikas punasipuli
1 avokado
1 pieni
omena
kastike:
0,5 dl oliiviöljyä
1 rkl punaviinietikkaa
1 limetti
kahtena puolikkaana
1 tl vaahterasiirappia
(tai hunajaa)
2,5 rkl omatekoista
tacomaustetta
Omatekoinen tacomauste:
1 rkl
suolaa
1 rkl
rouhittua mustapippuria
1 rkl
kuivattua oreganoa
2 tl
kuivattua basilikaa
2 tl
jeeraa
2 tl
valkosipulijauhetta
1,5
tl jauhettua korianteria
1 tl
savupaprikajauhetta
1 tl
chilihiutaleita
Sekoita kaikki ainekset keskenään.
1 – 2 pussia tortillachipsejä
Huuhtele ja valuta pavut sekä maissinjyvät.
Leikkaa tomaatit pieniksi kuutioiksi, mutta poista sisukset siemenineen.
Leikkaa paprikat pieniksi kuutioiksi. Hienonna korianterinlehdet ja leikkaa
kevätsipulit ohuiksi viipaleiksi. Leikkaa punasipuli pieniksi kuutioiksi. Älä
vielä tässä vaiheessa tee mitään avokadolle.
Sekoita pienessä kulhossa oliiviöljy,
punaviinietikka, puolikkaan limetin mehu, vaahterasiirappi sekä omatekoinen
tacomauste.
Sekoita kasvikset sekä kastike yhdessä
kulhossa. Koska avokado ei tykkää sekoittelusta, se lisätään vasta nyt.
Halkaise avokado, poista siemen ja leikkaa sisus pieniksi kuutioiksi. Purista
kuutioille puolikkaan limetin mehu ja sekoita kevyesti. Kääntele avokadopalat
varovasti salsan joukkoon.
Tarjoile tortillachipsien kanssa.
Vesimeloni-tomaatti-fetasalaatti
noin 500 g pala
vesimelonia
2 isoa San
Marzano tomaattia
puolikas kurkku
3 rkl oliiviöljyä
puolikkaan sitruunan
mehu
hiukan hienoa
merisuolaa
sopivasti mustapippuria
myllystä
kourallinen hienonnettua
minttua
kourallinen hienonnettua
lehtipersiljaa
kourallinen hienonnettua
korianteria
100 g pala fetajuustoa
Kuori kurkku ja vesimeloni, huuhtele tomaatit.
Leikkaa kasvikset pienehköiksi, suunnilleen samankokoisiksi paloiksi. Mausta
palat isossa kulhossa oliiviöljyllä, sitruunamehulla sekä suolalla ja
pippurilla, ja sekoita hyvin. Tarkista maku. Lisää hienonnetut yrtit salaatin
joukkoon. Lopuksi leikkaa feta pieniksi kuutioiksi ja lisää salaattiin.
Kesäkasvissalaatti
(kuin kesäkeitto ilman lientä)
4 pientä
uutta naattiporkkanaa
1 pieni
kukkakaali
5 dl ”1-2-3”
-pikkelöintilientä *)
6 pientä
varhaisperunaa (Annabelle)
1 dl tuoreita
makeita herneitä
6 retiisiä
6 pientä
tomaattia
50 g hyvää
sinihomejuustoa (Saint Agur)
0,5 dl kuohukermaa
50 g pinaattia
1 uusi
kesäsipuli varsineen ohuina viipaleina
tuoretta tilliä hienonnettuna
tuoretta lehtipersiljaa hienonnettuna
*)
”1-2-3” pikkelöintiliemi
100
g tavallista väkiviinaetikkaa
200
g sokeria
300
g vettä
Keitä pikkeliliemen aineksia kattilassa kunnes sokeri on
sulanut. Jäähdytä liemi.
Pese, harjaa, kuori ym kasvikset ennen käyttöä.
Leikkaa porkkanat viipaleiksi ja irrota kukkakaalin kukinnot keskenään
suunnilleen samankokoisiksi paloiksi.
Laita vettä kattilaan kiehumaan ja kun se
kiehuu, mausta suolalla. Keitä porkkanapaloja suolatussa vedessä 7 minuuttia,
minkä jälkeen lisää kukkakaalit ja keitä niitä yhdessä vielä 7-8 minuuttia.
Lopuksi siirrä nämä kasvikset reikäkauhalla pikkeliliemeen maustumaan.
Älä kaada keitinvettä pois, vaan keitä siinä
seuraavaksi perunat. Nosta kypsät perunat siivilään ja jääveteen jäähtymään.
Lopuksi kiehauta samassa keitinvedessä vielä herneet. Niille riittää 3-4
minuuttia. Siivilöi herneet ja jäähdytä nekin jäävedessä, jolloin kypsyminen
lakkaa ja herneiden väri pysyy kauniin vihreänä. Tässä vaiheessa porkkanat ja
kukkakaalit ovat saaneet pikkeliliemestä tarpeeksi makua, joten nyt ne voi
nostaa sieltä pois. Laita kaikki kypsennetyt kasvikset jääkaappiin jäähtymään.
Mittaa kuumankestävään astiaan sinihomejuusto
ja sulata se mikrossa pienellä teholla. Lisää kerma ja sekoita. Laita seos 15
minuutiksi pakastimeen, jolloin se jäähtyy nopeasti. Vatkaa jäähtynyt seos
pehmeäksi vaahdoksi. Tämä sinihomejuustokreemi on annoksen tärkein osa.
Annoksia varten huuhtele pinaatit ja levitä ne
lautasten pohjalle. Lisää kasvikset, ripottele pinnalle tilliä sekä
lehtipersiljaa ja lopuksi tasaa annoksiin sinihomejuustokreemi.
Kesäkurpitsacarpaccio
1 keskikokoinen
kesäkurpitsa
pari kourallista
rucolaa
kastike
1 rkl limettimehua
3 rkl mietoa
oliiviöljyä
1 tl makeaa
ja väkevää sinappia
1 tl hunajaa
0,5 tl suolaa
mustapippuria myllystä
päälle
1 tl hienoksi
raastettua limetinkuorta
3 rkl hienonnettua
lehtipersiljaa
rouhittuja pistaaseja
kuorittuja ja paahdettuja auringonkukansiemeniä
parmesaanilastuja
mustapippuria myllystä
Viipaloi kesäkurpitsa pitkittäin mandoliinilla
(varo sormia!) millin ohuiksi viipaleiksi. Huuhtele rucolat ja laita ne samaan
kulhoon kurpitsaviipaleiden kanssa.
Sekoita kastike ja sekoita puolet kastikkeesta
kasvisten joukkoon. Anna makuuntua puolisen tuntia ennen käyttöä.
Levitä carpaccio laakealle vadille tai jaa
suoraan lautasille. Raasta limetinkuorta kasvisten päälle ja sen jälkeen
hienonnettu lehtipersilja. Pirskottele loppu salaatinkastike carpacciolle ja
viimeistele pistaasilla, auringonkukansiemenillä, parmesaanilastuilla sekä
mustapippurilla.
Horiatiki
- kreikkalainen maalaissalaatti
1 kurkku
1 vihreä
paprika
250-300 g kypsiä
mehukkaita tomaatteja
1 punasipuli
20 kivetöntä
oliivia (Kalamata)
200 g kermaista
Fetaa
vinaigrette
1 rkl punaviinietikkaa
3 rkl oliiviöljyä
suolaa ja mustapippuria myllystä
fetan
päälle
oliiviöljyä
kuivattua oreganoa
Huuhtele kurkku, paprika sekä tomaatit.
Halkaise kurkku, lusikoi siemenet pois ja leikkaa kurkku puolen sentin
paksuisiksi viipaleiksi. Halkaise paprika, poista sisus ja leikkaa loput
pienehköiksi paloiksi. Leikkaa tomaatit pienemmiksi paloiksi. Kuori punasipuli
ja leikkaa se ohuiksi lohkoiksi. Kaada kasvikset kulhoon, sekoita vinaigrette
ja pyöräytä salaattia mausteissa jotta sekä ainekset että vinaigrette
sekoittuvat tasaisesti. Viimeistele salaatti yhdellä isolla fetapalalla ja
mausta feta oliiviöljyllä sekä oreganolla. Jos jaat salaatin annosvuokiin, älä
sinnekään murenna fetaa vaan aseta jokaiselle päällimmäiseksi yksi iso pala ja
mausta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti