keskiviikko 11. syyskuuta 2024

Aamiaisvohvelit

Mikä olisikaan ihanampi aamiainen mökillä rauhallisena sunnuntaiaamuna kuin kasa vastapaistettuja, rapeita belgialaistyyppisiä vohveleita, makein tai suolaisin päällystein. Edellisenä viikonloppuna valmistamani uuniomenahillokin suorastaan vaati alleen jotain parempaa kuin sitä iänikuista paahtoleipää.

Vohvelitaikina on nopea valmistaa ja sama taikina soveltuu sekä makeaan että suolaiseen. Nämä vohvelit voi tarjoilla yhtä hyvin marjojen ja kermavaahdon kuin tuorejuuston ja kylmäsavulohen kanssa. Vohveli maistuu parhaalta rapeana, juuri paistettuna, mutta jos haluaa tarjota näitä isommalle porukalle samanaikaisesti, vohvelit kannattaa paistaa etukäteen ja sitten lämmittää. Parhaaksi ”vohvelinlämmittimeksi” osoittautui airfryer, mutta siitä enemmän tämän postauksen lopulla. Taikinasta tulee 12 isoa vohvelia.


 

Aamiaisvohvelit

 

2                    kananmunaa (koko L)
3,75 dl           vehnäjauhoa
2 rkl               sokeria
3 tl                 leivinjauhetta
0,5 tl              suolaa
3,5 dl             piimää
1,5 dl             rypsiöljyä

voiteluun vuokaspray

 

Aloita laittamalla vohvelirauta lämpiämään. Sen tulee olla mahdollisimman kuuma, jotta vohvelit paistuisivat rapeiksi. Varaa esille myös ritilä, jonka päälle levität valmiit vohvelit. Jos vohvelit heti kuumina kasaa päällekkäin, niiden rapeus häviää nopeasti.
 


Erottele kananmunista keltuaiset ja valkuaiset erikseen.
Sekoita keskenään vehnäjauho, sokeri, leivinjauhe sekä suola. Vatkaa toisessa kulhossa piimä, rypsiöljy (=pehmeää rasvaa, terveellisempää kuin voi) sekä keltuaiset. Kaada neste kuivien ainesten joukkoon ja sekoita huolella. Anna taikinan levätä 5-10 minuuttia, minkä jälkeen vatkaa valkuaiset kovahkoksi vaahdoksi ja kääntele vohvelitaikinan joukkoon.
 


Avaa kuuma vohvelirauta ja suihkauta pinnoille nopeasti hiukan vuokasprayta. Nosta kauhalla kohtalainen kasa taikinaa keskelle vohvelirautaa ja laita kansi heti kiinni. Taikina leviää vohveliraudan koloihin ihan itsestään.
 


 
Paista vohveleita parin-kolmen minuutin ajan kunnes vohvelit ovat kullanruskeita. Paistoaika riippuu vohveliraudan mallista ja täytyy aina jokaisessa testata erikseen. Jos vohveli ei heti mene lautaselle syötäväksi, nosta vohvelit ritilälle jäähtymään.
 


Vohvelien uudelleenlämmitykseen on annettu erilaisia neuvoja, kuten lämmitys uunipellillä tai leivänpaahtimessa. Uuni kuitenkin kuluttaa suhteettoman paljon energiaa muutaman vohvelin lämmittämiseen ja leivänpaahdin polttaa belgialaisten vohvelien ohuimmat kohdat ennen kuin huomaakaan. Parhaaksi ratkaisuksi osoittautui airfryer. Korin pohjalle laitettiin pieni, teräksinen paahtoleipäteline ja vohvelit siihen pystyyn. Jo minuutin lämmitys 200 asteessa rapeutti vohvelit täydellisiksi.

 

 

torstai 5. syyskuuta 2024

Minilasagnet muffinivuoassa


Tätä annoslasagnea varten täytyy taas turvautua etnisen kaupan pakastimeen ja ostaa vielä paljon tavallista lasagnelevyäkin ohuempaa wontontaikinaa, jota myydään noin 8x8 cm levyinä 200 gramman pakkauksissa. Wontontaikinaa ei pidä yrittää korvata filotaikinalla, sillä niiden koostumus on aivan erilainen.

Olen yleensä tehnyt nämä minilasagnet naudan jauhelihasta, mutta nyt kokeilin kanajauhelihaa. Ihan hyvää tuli, mutta ensi kerralla todennäköisesti palaan takaisin naudan jauhelihaan.

Wontontaikina sulatetaan jääkaapissa noin 12 tunnin ajan, minkä jälkeen se on käytettävissä ruoanvalmistukseen. Koska taikinalehdet ovat niin ohuita, ne pitää valmistaa mahdollisimman nopeasti, ettei taikina ehdi kuivua ennen aikojaan. Kaikki muut tarvikkeet ensin valmiiksi, vasta sitten saksilla paketti auki ja toimeen hophop.


 

Minilasagnet wontontaikinasta

(yhdestä wontonpaketista tulee n 9-10 minilasagnea, jauhelihakastike sekä juustokastike riittävät kahteen paketilliseen)

 

1 erä              jauhelihakastiketta *)
1 erä              juustokastiketta **)
mozzarellaraastetta
2 pkt              wontontaikinaa
muffinpelti
paperisia muffinvuokia
vuokaspray
tuoretta basilikaa

 

Voitele muffinvuoat vuokaspraylla ja aseta ne muffinpellin koloihin.
Valmista jauhelihakastike ja juustokastike.
 

Avaa wontonpaketti ja aseta jokaiseen muffinvuokaan kaksi wontonlevyä toistensa päälle hiukan vinottain. Lusikoi jokaiseen vuokaan wontonkuppiin ensin lusikallinen jauhelihakastiketta, sitten lusikallinen juustokastiketta. Asettele vuokiin seuraava wontonlevy ja toista jauhelihakastike sekä juustokastike. Laita lopuksi vielä yksi wontonlevy, jonka päälle ihan hiukan jauhelihakastiketta sekä juustokastiketta, minkä jälkeen ”siivet” taitetaan minilasagnen päälle. Siihen vielä ohuelti juustokastiketta ja hyppysellinen juustoraastetta.

Paista 200 asteessa uunin alaosassa n 20 minuuttia kunnes pinta on saanut hiukan väriä.

 

*) Jauhelihakastike

2 rkl              ruokaöljyä + nokare voita

1                    porkkana
1                    sipuli
puolikas        purjoa
400 g             naudan/kanan jauhelihaa
2 rkl              tomaattipyreetä
1 tölkki         tomaattimurskaa 400 g
2 dl                vettä
puolikas        liha-/kanaliemikuutio
valkosipulijauhetta
basilikaa
timjamia
mustapippuria
1 rkl              soijakastiketta
1 tl                sokeria

 

Kuori porkkana ja rasta se karkeasti. Kuori ja kuutioi myös sipuli ja leikkaa purjo ihan ohuiksi viipaleiksi. Kuumenna pannulla öljy ja voi ja kuullota siinä porkkana ja sipulikuutiot. Lisää jauheliha sekä purjoviipaleet ja ala ruskistaa jauhelihaa. Kun liha on kypsää, lisää tomaattipyree ja sekoita hyvin. Lisä sitten tomaattimurska, vesi sekä liemikuutio ja kun seos alkaa kiehua, mausta se valkosipulijauheella, kuivatulla basilikalla ja timjamilla sekä mustapippurilla. Suolaa hyvin varovasti tai ei ollenkaan, sillä liemikuutio sisältää suolaa. Hauduta seosta 10-15 minuuttia välillä sekoitellen kunnes ylimääräinen neste on haihtunut. Lisää soijakastike sekä sokeri, sekoita, anna kerran kiehahtaa ja ota pois lämmöltä.

 

**) Juustokastike

30 g               voita

30 g               vehnäjauhoa
5-6 dl             maitoa
suolaa
valkopippuria
75 g               juustoraastetta (mozzarella-cheddar-maasdam)

 

Sulata voi paksupohjaisessa kasarissa ja lisää siihen jauhot. Paista jauhoja koko ajan sekoittaen muutaman minuutin ajan. Varo etteivät jauhot ruskistu. Lisää maito desilitra kerrallaan ja sekoita kastike aina tasaiseksi ja kiiltäväksi. Maidon kiehuessa kastike sakenee, jolloin voi lisätä seuraavan erän maitoa. Keitä kastiketta lopuksi vähintään kymmenen minuuttia jotta jauhot kypsyvät kokonaan eikä kastike maistu jauholta. Valmiin kastikkeen tulee olla koostumukseltaan kuin pehmeää, juoksevaa jugurttia. Mausta suolalla ja vastarouhitulla valkopippurilla. Lopuksi sulata juusto kastikkeen joukkoon.