perjantai 26. helmikuuta 2016

Värikästä jälkiruokaa / välipalaa



Ravintoasiantuntijat suosittelevat syömään kaikenvärisistä raaka-aineista valmistettuja ruokia, punaisia tomaatteja, mustanviolettia munakoisoa, purppuraista punakaalia, valkoisia herkkusieniä, vihreää pinaattia, oranssia porkkanaa jne. Niistä saa kuitua, kivennäisiä ja vitamiineja - ja onhan värikäs ruoka muutenkin houkuttelevamman näköistä kuin tasaisen beessi lautasellinen jotain. Kai sama pätee jälkiruokaankin? Ihan varmasti värikäs jälkkäri on parempaa ja terveellisempää, vaikka siinä olisikin sitä pahapahapahaa lisättyä sokeria. Jos pakastimen pohjalla on vielä viimekesäisiä mustikoita, tässä niille resepti. Ja saa tätä soveltaa muihinkin marjoihin.


Värikäs kerroskiisseli
(4-6 annosta)

pohjakerros
2 dl soseutettua mustikkaa
2 dl maustamatonta jogurttia
(hiukan sokeria jos siltä tuntuu)
1 dl maitoa (kasvimaitokin kelpaa)
3 rkl maissitärkkelystä (Maizena)
1 tl limettimehua
(1 rkl mustikkalikööriä, ei pakollinen)
valkosuklaakiisseli
4 + 1 dl maitoa (kasvimaitokin kelpaa)
2 rkl sokeria
3 rkl maissitärkkelystä (Maizena)
100 g hienoksi rouhittua valkosuklaata
pinnalle
1-2 dl mangososetta
2 passionhedelmää

Valmista ensin mustikkajogurttikiisseli. Kaada mustikkasose sekä jogurtti kattilaan, sekoita ja kuumenna kiehumispisteeseen. Sekoita Maizena huolella maidon joukkoon ja kaada mustikka-jogurttikeitoksen joukkoon. Keitä koko ajan sekoittaen noin kahden minuutin ajan kunnes kiisseli on saostunut. Lisää limettimehu (ja mustikkalikööri) ja sekoita vielä hyvin. Jaa kiisseli tasan siten, että jälkiruokamaljat ovat noin puolillaan ja jäähdytä jääkaappilämpötilaan.

Kaada kattilaan 4 dl maitoa ja sekoita toisessa astiassa 1 dl maitoa sekä Maizena. Lisää kattilaan myös sokeri ja kuumenna maito kiehumispisteeseen. Sekoita Maizenaliuos kiehuvaan maitoon huolella ja keitä matalahkolla lämmöllä koko ajan sekoitellen noin kahden minuutin ajan kunnes kiisseli on saostunut. Ota kattila pois lämmöltä, lisää lopuksi rouhittu valkosuklaa ja sekoita hyvin. Anna kiisselin jäähtyä 10-15 minuuttia ja sen jälkeen jaa se tasan jälkiruokamaljoihin mustikkajogurttikiisselin päälle. Jäähdytä annokset jääkaappilämpötilaan.

Tarjoiltaessa lusikoi annosten päälle mangososetta ja viimeistele passionhedelmän siemenillä.


torstai 25. helmikuuta 2016

Haudutettua karitsanpaistia ja herkullisen mehevää polentaa



Ei ollut slow cookerin hankkiminen mikään hukkaostos. Tällä kertaa haudutin siinä karitsanpaistia, jonka ystävällinen lihakauppias teki luuttomaksi. Ei mitään ihmeellisyyksiä. Etukäteen maustaminen, pitkä haudutus ja se on siinä. Lisäksi keitin polentaa ja salaattina lautasella on vinaigrettella maustettua punakaali-fenkoliraastetta.

Ohje kannattaa laittaa muistiin vaikkapa pääsiäistä varten.


Luuton karitsanpaisti haudutuspadassa

Karitsa oli pakastetuote, joka ostohetkellä oli vielä osittain jäässä. Kauppias poisti luun ja minä poistin kotona pintarasvan ja tein paistille maustesekoituksen. Hieroin sen paistiin ja laitoin paistin muovipussissa jääkaappiin yön ajaksi.

1                                          luuton karitsan paisti
Maustesekoitus
5                                          valkosipulin kynttä
2                                          ruukkurosmariinin oksan lehdet
pari                                      ruukkutimjamin oksaa suurimmat rangat poistettuna
1                                          sitruunan kuori raastettuna
1,5 tl                                    karkeaa merisuolaa
8                                          mustapippuria
2-3 rkl                                 oliiviöljyä
pussiin lisäksi
2                                          rosmariinin oksaa
2-4                                       timjamin oksaa
ja haudutukseen
1,5 dl                                   punaviiniä (samaa, jota kenties tarjoat aterialla)

Murskaa valkosipulin kynnet, rosmariinin lehdet, timjami, karkea suola ja pippurit morttelissa ja lisää raastettu sitruunan kuori. Lorauta oliiviöljy mortteliin ja sekoita kaikki aineet yhteen. Hiero maustesekoitus hyvin karitsanpaistiin ja laita paisti suljettavaan muovipussiin. Laita vielä rosmariinin ja timjamin oksat pussiin, purista ylimääräinen ilma pois ja sulje se. Laita jääkaappiin yön yli ja voit jääkaapilla käydessäsi pari kertaa käännellä ja sekoitella pussia.

Ota aamulla haudutuspatasi esille ja siirrä karitsa pussista pataan kaikkine mausteineen ja yrtteineen. Lisää pataan punaviini ja aseta pata teholle high tunnin ajaksi. Voit sillä aikaa tehdä aamutoimet ja /tai syödä aamiaisesi. Tunnin kuluttua aseta teho asentoon low ja anna paistin muhia padassa vielä noin 6 tuntia. Jos olet padan lähettyvillä voit kääntää paistin kerran noin 4 tunnin kuluttua. Siinä se kaikessa yksinkertaisuudessaan sitten onkin.



Herkullisen mehevä polenta

4 dl                                     vettä
1-2 dl                                  maitoa
1,25 dl                                 (pika)polentaa
30 g                                     raastettua parmesaania
2 rkl                                    voita
                                            hienoa merisuolaa
                                            mustapippuria myllystä

Laita vesi ja puolet maidosta kasariin ja sekoita polentajauhot niihin. Kuumenna kiehuvaksi, mausta suolalla ja lisää juusto ja voi hyvin sekoittaen ja anna kiehua kaksi minuuttia samalla sekoittaen. Notkista lämpimällä maidolla tarvittaessa. Tarjoa heti lämpimänä.


keskiviikko 24. helmikuuta 2016

Todellinen retroresepti: sipatti



Jostakin selkäydinjatkeesta vanha henkilökohtainen kovalevyni pullautti sanan sipatti miettiessäni mitä ruokaa voisi valmistaa palvikinkusta. Piti oikein tietokoneelta tarkistaa, onko sellaista olemassa ja jos on, niin mitä se on. Löytyihän sieltä sipatti, joka lienee itäsuomalainen perinneruoka, joka on valmistettu joko palvatusta tai muutoin kypsennetystä kinkusta. Kinkkua, valkokastiketta ja perunaa. Varsinais-Suomessa kasvaneena en muista äitini koskaan laittaneen sipattia, joten sikäli uusi tuttavuus. Tuplaespresso muisteli joskus syöneensä sellaista kastiketta, mutta ei kuitenkaan sipatin nimellä. Sitä piti siis laittaa, joten ostin Turun Kauppahallista hyvää palvikinkkua. 

Sipatti on niin yksinkertainen ruoka, että sen maun määrittää kastikkeessa käytetty kinkku. Mitä (oman makusi mukaan) parempaa kinkkua käytät, sitä paremmalta sipattisi maistuu. Aidossa palvisaunassa palvatussa kinkussa on omasta mielestäni paljon ja hyvää makua, joten se on oma suosikkini, mutta mikä vain itsestä parhaalta tuntuu. Vaaleat ja haaleat teolliset ”savu”kinkut eivät vaan paljoa makua pysty ruokaan antamaan.


Sipatti eli vaalea kinkkukastike

300 g             palvikinkkua kuutioituna
1                    sipuli kuutioituna
1 rkl              voita
                      merisuolaa myllystä
                      mustapippuria myllystä
2 rkl              voita
3 rkl              vehnäjauhoja
4-6 dl            maitoa
2-3                kevätsipulia ohuina viipaleina
1 tl                sitruunamehua

Kuutioi palvikinkku ja sipuli. Laita 1 rkl voita pannulle ja ruskista siinä kinkkukuutioita. Lisää sitten sipuli ja kuullota se. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Lisää pannulle loput voista ja vehnäjauhot. Sekoita jauhot kinkun ja sipulin joukkoon ja lisää 4 dl maitoa. Sekoita ja anna maidon kiehua. Kun seos sakenee, niin lisää maitoa niin, että saat siitä sopivan paksuista. Anna kiehua hiljaa noin 10 minuuttia. Tarkista maku ja lisää suolaa ja/tai pippuria tarvittaessa. Ennen tarjoilua sekoita vielä kevätsipuli ja sitruunamehu kastikkeen joukkoon. Keitetty peruna on tämän kastikkeen kaveri.

Jos tämä resepti tuntuu liian perinteiseltä ja tylsältä, sipatin makumaailmaa piristämään sopivat ainakin tuore timjami ja/tai rosmariini.