Mitäpä,
jos tekisi aterian alkuruoaksi éclaireja suolaisella täytteellä? Pitkäksi
pötköksi pursotettu tuulihattu on viralliselta nimeltään éclair ja se soveltuu
täytettäväksi niin makealla kuin suolaisellakin. Tuulihattutaikinasta voi
valmistaa myös astetta kevyemmät donitsit, ja jos taikinaan sekoittaa
juustoraastetta, siitä paistuu maukkaat gougèret, juustotuulihatut.
Éclairit
ja tuulihattudonitsit
Taikinan pursottamista varten tarvitaan iso
kertakäyttöinen pursotinpussi ja siihen 15-20 mm halkaisijaltaan tylla. Paras
on 16-millinen tähtitylla.
Èclairit pursotetaan suoraan leivinpaperille
noin 10-13 cm pituisina pötköinä. Päät viimeistellään ja jos ei ole
käytettävissä kuvan tähtityllaa, pintaan vedetään haarukalla matalat urat. Urat
vähentävät taikinan repeilemistä paistettaessa. Donitsit kannattaa pursottaa
kevyesti voideltuun metalliseen donitsivuokaan, jolloin ne pysyvät parhaiten
muodossaan.
Voitele èclairit/donitsit vedellä tai
vatkatulla munalla ja paista uunin keskiosassa 190 asteessa 30-35 minuuttia
kunnes ne ovat kauniisti kohonneet ja kullanruskeita. Älä avaa uunin luukkua kesken
paiston etteivät leivonnaiset lässähdä.
Siirrä valmiit leipomukset metalliritilälle
jäähtymään vähintään puoleksi tunniksi ennen kuin alat täyttää ja kuorruttaa
niitä. Tässä vaiheessa nämä voi tarvittaessa myös pakastaa, jolloin asettele
èclairit/donitsit vierekkäin metallitarjottimelle ja laita tarjotin
pakastimeen. Kun muutaman tunnin kuluttua èclairit/donitsit ovat täysin
pakastuneet, ne voi pakata tiiviisti suljettavaan muovipussiin. Tarjoilupäivänä
éclairit/donitsit otetaan ulos pakastimesta, levitetään uunipellille ja
laitetaan lämpiämään uuniin 175 asteeseen noin viideksi minuutiksi, jolloin ne
ovat kuin vasta paistetut.
Täytteenä voi käyttää mitä tahansa mitä
tavallisissa tuulihatuissakin, makeaa tai suolaista, joskin suolainen täyte
donitsissa voi vaikuttaa hiukan oudolta. Näistä saa vaikka kuinka näyttävän
näköiset tarjottavat.
Éclairin/donitsin täyttäminen
Helpoiten
tuulihattujen/éclairin/donitsin täyttäminen onnistuu pitkänokkaisella tyllalla, mutta
jos sellaista ei ole, ihan pelkkä pursotuspussikin toimii, jolloin reiän
voi tehdä vaikka kiinalaisella syömäpuikolla. Työnnä syömäpuikko èclairin
päästä sisään, mutta ei niin pitkälle että se tulisi toiselta puolelta ulos.
Sillä tavalla saat ilmavan sisuksen hiukan rikotuksi ja leivonnaisen täytetyksi
helpommin. Lusikoi täyte pursotinpussiin ja työnnä pussin avonainen kärki
èclairin sisään. Pursota täytettä sen verran, että leivonnainen on kutakuinkin täynnä
mutta täyte ei vielä valu ulos. Ota sitten èclairista hellä ote ja dippaa se
ylösalaisin kuorrutteeseen. Nosta varovasti ylös ja käännä leivonnainen
takaisin oikein päin.
Donitsi
on hyvä täyttää kolmesta kohdasta, jotta täyte levittyisi tasaisesti. Paina
donitsin yläpintaan kolme reikää yhtä etäälle toisistaan ja pursota niistä
täyte. Lopuksi käännä donitsi ja dippaa pinta kuorrutteeseen. Kuorrute peittää
täytettä varten pistetyt reiät.
Kun
kaikki on täytetty ja kuorrutettu, voit halutessasi lisätä koristeita.
Valmiissa leivonnaisessa täyte on tiivistynyt ja kuorrute kovettunut. Nämä
maistuvat parhailta leivontapäivänä ja menettelevät vielä seuraavana päivänä.
Nämä makeat toimivat sekä éclairiin että
donitsiin
Vadelmainen
täyte ja kuorrute
täyte
2 keltuaista
40 g sokeria
1 rkl maissitärkkelystä
2 dl maitoa
1 rkl voita
(1 dl vadelmia)
kuorrute
130 g valkosuklaata
1-2 rkl paseerattua
vadelmasosetta
Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaaleaksi
vaahdoksi, lisää maissitärkkelys ja vatkaa vielä hetki.. Kuumenna maito
kiehumispisteeseen ja kaada siitä noin kolmannes munavaahdon joukkoon koko ajan
voimakkaasti vatkaten. Kaada munavaahto kuuman maidon joukkoon kattilaan,
kuumenna ja vatkaa kunnes seos alkaa osoittaa saostumisen merkkejä. Varo
etteivät keltuaiset kokkaroidu! Kun kiisseli alkaa saostua, nosta se pois
lämmöltä, jatka vielä vähän aikaa vatkaamista ja jäähdytä kiisseliä noin 10
minuutin ajan. Lisää voi ja vatkaa se huolella kiisselin joukkoon. Lisää
viimeksi karkeasti soseutetut vadelmat ja sekoita kunnes kiisseli on tasaista.
Laita kiisseli jääkaappiin jäähtymään ainakin tunnin ajaksi ennen èclairien
täyttämistä.
Kuorrutusta varten paloittele valkosuklaa ja
sulata se vesihauteessa. Lisää hieno vadelmasose ja sekoita huolella.
Mustikkatäyte
ja kuorrute
täyte
200 g maustamatonta
tuorejuustoa
1 dl kuohukermaa
2-3 rkl mustikkahilloa
kuorrute
sitruunan mehua
tomusokeria
pensasmustikoita
Sekoita tuorejuusto notkeaksi. Vatkaa
kuohukerma vaahdoksi ja sekoita tuorejuuston kanssa. Mausta mustikkahillolla.
Valmista tomusokerista ja sitruunamehusta
notkea tahna. Paseeraa mustikoita siivilän läpi ja värjää tällä mustikkamehulla
kuorrute. Viimeistele kokonaisilla pensasmustikoilla.
Éclairista
voi valmistaa myös näyttävän alkupalan suolaisella täytteellä. Tällöin éclair
kannattaa leikata pitkittäin halki. Lopuksi kannen voi laittaa takaisin tai
olla laittamatta, riippuu siitä miten éclair täytetään.
Muutama suolainen éclair, ainekset riittävät
5-6 éclairin täyttämiseen
Kanatäyte
100 g majoneesia
50 g creme
fraichea
50 g maustamatonta
tuorejuustoa
1 tl dijon
sinappia
0,5 tl curryjauhetta
hiukan sitruunamehua
suolaa
mustapippuria myllystä
1 grillattu
broilerin koipireisi
kevätsipulia
kirsikkatomaatteja
lehtipersiljaa
perunalastuja
Sekoita keskenään tasaiseksi tahnaksi majoneesi,
creme fraiche sekä tuorejuusto. Mausta sinapilla, curryjauheella.
sitruunamehulla sekä suolalla ja mustapippurilla.
Leikkele broilerinkoipi (tai vastaava määrä
kypsää broilerinlihaa) suupalan kokoisiksi paloiksi. Leikkaa kevätsipuli
ohuiksi viipaleiksi ja kirsikkatomaatit puoliksi.
Leikkaa élairien yläpuolesta pois noin
neljännes korkeudesta. Täytä pohja maustetulla majoneesitahnalla ja asettele
päälle broileripaloja, kevätsipulia sekä kirsikkatomaatin puolikkaita.
Viimeistele lehtipersiljalla ja tarjoile perunalastujen kanssa.
Katkaraputäyte
100 g majoneesia
50 g creme
fraichea
50 g maustamatonta
tuorejuustoa
2 rkl sweet
chili kastiketta
hiukan srirachaa
hiukan sitruunamehua
1 tl hienonnettua tuoretta tilliä
suolaa
mustapippuria myllystä
50 g hienonnettuja
katkarapuja tai jokiravunpyrstöjä
150 g kokonaisia
katkarapuja tai jokiravunpyrstöjä
1 avokado
pikkelöityä punasipulia
tuoretta korianteria
Sekoita keskenään tasaiseksi tahnaksi majoneesi,
creme fraiche sekä tuorejuusto. Mausta sweet chili kastikkeella, srirachalla
(varovasti!), sitruunamehulla, tillillä, suolalla sekä mustapippurilla.
Leikkaa éclairien yläpuolesta pois noin
neljännes korkeudesta. Täytä pohja maustetulla majoneesitahnalla ja asettele
päälle katkarapuja/jokiravunpyrstöjä, avokadoviipaleita sekä pikkelöityä
punasipulia. Viimeistele tuoreella korianterilla.
Lämminsavulohitäyte
1 rkl voita
2 kananmunaa
0,5 dl kermaa
suolaa
hienonnettua ruohosipulia
2 rkl majoneesia
200 g lämminsavulohta
muutama kapris
rucolanversoja
Vatkaa keskenään munat sekä kerma. Sulata
pannulla voi, lisää munaseos ja paista ainekset munakokkeliksi. Mausta suolalla
sekä hienonnetulla ruohosipulilla. Lopuksi sekoita majoneesi munakokkelin
joukkoon.
Halkaise éclairit, mutta jätä puolikkaat kiinni
toisiinsa. Täytä pohja munakokkelilla. Asettele päälle lämminsavulohta ja
viimeitele muutamalla kapriksella sekä rucolanversoilla ja käännä kansi
täytteiden päälle.
Éclair
voi olla myös hotdog
Tarvitset éclaireja sekä Nürnbergin
bratwursteja (niitä pieniä, sormen kokoisia). Paista bratwurstit kypsiksi ja
tarjoile ne éclairin sisällä kuten hot dog. Mausta sinapilla, ketsupilla ja
mitä muutenkin lisäisit hodariin.
Gougères
ranskalaiset
juustotuulihatut 20-30 kpl
1,5 dl vettä
1 dl maitoa
100 g voita
0,5 tl suolaa
0,5 tl sinappijauhoa
ripaus mustapippuria
myllystä
150 g vehnäjauhoa
4 munaa
koko L (tai 5 munaa koko M)
4 dl (150 g) raastettua
voimakasta juustoa
(cheddar, comtè ja
gruyère)
(kourallinen hienonnettuja yrttejä, timjami,
korianteri, lehtipersilja)
Kuumenna kattilassa vesi, maito sekä voi. Lisää
joukkoon suola, mustapippuria sekä sinappijauho ja lämmitä seos kiehuvaksi. Ota
kattila pois liedeltä, lisää vehnäjauhot yhtenä eränä ja sekoita voimakkaasti
kunnes taikina alkaa irrota kattilan reunoilta ja siitä pystyy muotoilemaan
pallon.
Siirrä taikinapallo jäähtymään yleiskoneen
kulhoon ja laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Kun taikina on jäähtynyt,
asenna koneeseen litteä K-vatkain, käynnistä kone ja lisää munat yksi
kerrallaan koko ajan reippaasti vatkaten. Tämän voi tehdä myös käsin
vatkaamalla, joskin se on hiukan hitaampaa ja vaivalloisempaa. Kun taikina on
tasaista, notkeaa ja kiiltävää, vatkaa lopuksi vielä joukkoon juustoraaste
(sekä yrtit).
Tyllat
vasemmalta: iso tähtitylla éclairien pursottamiseen, pieni tähtitylla (esim
gougèreihin), pitkänokkainen täyttötylla.
Nosta taikinasta uunipellille leivinpaperille
pieniä kekoja kahden lusikan avulla tai käytä pursotinpussia, jolloin
tuulihatuista tulee vielä nätimmän näköisiä. Pienen tähtityllan kanssa näistä
tulee vieläkin kauniimpia. Jätä kekojen väliin muutama sentti tilaa. (Pursotuksen
päälle voi ripotella hiukan hienoa juustoraastetta, jos siltä tuntuu.) Yhtä hyvin gougèret voi pursottaa myös pidemmäksi, kuten éclair. Paista
gougèreseja 20-25 minuuttia kunnes ne ovat komeasti kohonneet, rapeat ja
kauniin kullanruskeat. Siirrä gougèresit metalliritilälle jäähtymään. Malta
antaa niiden jäähtyä kokonaan. Jos ladot lämpimiä tuulihattuja tarjottimelle
päällekkäin, ne litistyvät.
Gougèret voi täyttää tai olla täyttämättä,
molempi parempi. Jos näitä herkkupaloja jää, loput täyttämättömät voi pakastaa
ja lämmittää joskus uudelleen (pakasteesta 175 asteeseen 5 minuutiksi). Muista,
että täytettyjä tuulihattuja ei voi pakastaa.
Sienitäyte
1,5 dl suolasieniä
(metsäsieniä) liotettuna
1 tl + 1 tl voita
1 rkl hienonnettua
sipulia
1 tl tuoretta
timjamia
1 rkl sherryä
tai valkoviiniä
1 rkl voita
1 rkl vehnäjauhoa
2 dl maitoa
hiukan suolaa
mustapippuria myllystä
Hienonna liotetut sienet sauvasekoittimella.
Sulata pannulla 1 tl voita, lisää sienimassa ja kuumenna sekoitellen seosta
kunnes sienet ovat kuivahtaneet ja saaneet hiukan väriä. Lisää pannulle toinen
teelusikallinen voita sekä hienonnettu sipuli ja sekoittele kunnes sipulit ovat
pehmenneet. Lopuksi lisää sherry/valkoviini, sekoita ja anna nesteen haihtua.
Siirrä sieniseos odottamaan.
Sulata voi pannulla ja lisää jauho. Sekoittele
muutaman minuutin ajan kunnes jauho on saanut hiukan väriä, mutta ei vielä
ruskistunut. Lisää maito koko ajan sekoittaen ja anna hiljalleen kiehua edelleen
sekoitellen, kunnes seos on paksuuntunut. Lisää sieniseos ja surauta
sauvasekoittimella ainekset tasaiseksi massaksi. Jäähdytä täyte, siirrä se
pursotuspussiin ja täytä gougèret.
Sinihomejuustotäyte
100 g hyvää
sinihomejuustoa (St. Agur)
100 g maustamatonta
tuorejuustoa
muutama tippa juoksevaa hunajaa
hiukan kuohukermaa
Murustele sinihomejuusto kulhoon ja lisää
tuorejuusto sekä hunaja. Vatkaa kunnes seos on tasaista. Jos täyte on liian
tiivistä pursotettavaksi, sitä voi ohentaa kermalla.