Joulukinkun tai -kalkkunan jäännökset
hukataan tänä vuonna italialaiseen pasta rotoloon. Jos joulukinkkua on isompi
määrä, mikään ei estä tekemästä tuplasatsia tai vaikka isompaakin, jonka voi laittaa
paloina pakkaseen sen päivän varalle kun ei millään huvittaisi tehdä ruokaa. Kun
tätä syö, ei todellakaan tiedä nauttivansa joulukinkkua. Pasta rotolo on hyvin samanlainen ruoka kuin ranskalaisen pot-au-feu'n ylijäämästä valmistettava alsacelainen fleischschnacka.
Pasta rotolosta on olemassa useita
erilaisia versioita eri maiden huippukokkien tai ulkomaisten blogien ohjeina. Tämä
on kuitenkin (täytettä lukuunottamatta) valmistettu pääosin siten kuin
italialaiset reseptit opettavat, ensin pastalevy täytetään ja kääritään
rullalle, sitten se keitetään kypsäksi, minkä jälkeen rulla viipaloidaan ja
lämmitetään viipaleet tomaattikastikkeessa. Täytteenä italiassa käytetään
lähinnä vain ricottaa ja pinaattia, mutta minä lisäsin joukkoon kinkkua. Itse
asiassa tällaiseen pastarullaan voi hukata lähes mitä tahansa lihaa, savuporoa,
nyhtöpossua, paistin jämät,... Todella kätevä resepti. Pastan kaulimisenkin voi
tehdä ilman pastakonetta, ihan vain tavallisella kaulimella. Mutta mitä ohuempi pasta, sitä parempi lopputulos.
Pasta rotolo
pastataikina
300 g vehnäjauhoa
3 kananmunaa
1 tl suolaa
(1-2 rkl vettä)
täyte
1 rkl
voita
1 rkl
ruokaöljyä
puolikas keltasipuli
1
valkosipulinkynsi
1-2
kevätsipulia
1
pieni porkkana
80-100 g parmankinkkua (tai vastaavaa)
250 g tuoretta pinaattia
1 tl
kuivattua oreganoa
200-250 g kypsää joulukinkkua tai kalkkunaa
250 g
ricottaa
1
kananmuna
30 g
raastettua parmesaania
1 rkl
vehnäjauhoa
hienoa merisuolaa ja mustapippuria
myllystä
kastike
2 tölkkiä (2 x 400 g) tomaattimurskaa
0,5 tl kuivattua oreganoa
hienoa merisuolaa
mustapippuria myllystä
ripaus sokeria
lisäksi: raastettua parmesaania
Valmista ensin pastataikina. Tähän taikinaan
voi käyttää ihan tavallisia leivontakarkeita vehnäjauhoja.
Käsin sekoittaen:
Mittaa jauhot pöydälle tai kulhoon. Tee jauhokeon keskelle syvennys, johon
lisätään suola sekä kananmunat. Sekoita ainekset keskeltä reunoille edeten
kiinteäksi taikinaksi. Alusta taikinaa n. 10 min kimmoisaksi. Pastataikinan
koostumus voi vaihdella riippuen kananmunan koosta. Mikäli taikina tuntuu
jäävän hiukan kuivaksi, siihen voi pirskotella joukkoon tilkan vettä ja sen jälkeen
alustaa vielä hetki.
Yleiskoneen kutterissa: Kaada kulhoon jauhot sekä suola. Lisää kananmunat ja
käynnistä kone. Pyöritä taikinaa kutterin terissä niin kauan kunnes siitä
muodostuu kostean hiekan näköinen seos. Jos taikina vaikuttaa liian kuivalta,
lisää tilkka vettä ja pyöritä taikinaa vielä hetki. Kaada taikina pöydälle ja
alusta sen verran että taikinasta muodostuu tiivis, mutta kimmoisa pallo.
Kääri valmis pastataikina
muovikelmuun ja laita jääkaappiin tekeytymään vähintään tunniksi. Pastataikinan
voi valmistaa jo vaikka edellisenä päivänä.
Kuori sipuli ja leikkaa se ihan pieniksi
kuutioiksi. Kuori valkosipulinkynsi ja hienonna se. Raasta porkkana ja viipaloi
kevätsipuli(t). Leikkaa parmankinkkuviipaleet ihan pieniksi paloiksi. Kuumenna
pannulla voi ja öljy ja kuullota siinä sipuli, valkosipuli, porkkanaraaste sekä
kevätsipuli. Lisää parmankinkkupalat ja sitten pinaattia vähän kerrallaan
kunnes kaikki pinaatti pannulla on pehmentynyt lähes olemattomiin. Mausta seos
oreganolla. Raasta kinkku raastimen karkealla terällä tai leikkaa muuten vaan
ihan pieniksi kuutioiksi, lisää pannulle ja sekoita hyvin. Jäähdytä seos.
Ota pastataikina jääkaapista ja ala kaulimaan
sitä mahdollisimman ohueksi levyksi. Siis todella ohueksi ja vielä sitäkin ohuemmaksi. Pastan voi ”mankeloida” pastakoneella,
jolloin pitkät levyt täytyy asetella reunaltaan hiukan limittäin toistensa
päälle. Kaulimen avulla on helpompi(?) tehdä yksi iso, ohut pastalevy. Tee
pastalevystä mahdollisimman iso ja ohut suorakulmio ja nosta se ison caritaliinan
tai puhtaan astiapyyhkeen päälle.
Sekoita keskenään parmesaaniraaste ja
vehnäjauho. Lisää kananmuna sekä ricotta ja sekoita ainekset tasaiseksi.
Yhdistä ricotta kinkku-pinaattiseokseen ja levitä tämä tasaisesti pastalevyn
päälle niin että reunoille jää hiukan tyhjää tilaa. Kääri pastalevy täytteineen rullaksi kankaan avulla ja jätä rulla kankaan sisälle.
Sido narulla tiukasti kankaan päät ja mielellään myös keskiosakin ettei rulla
vahingossa pääse aukeamaan. Kuumessa isossa kattilassa vettä kiehuvaksi ja
upota sinne kankaaseen kiedottu pastarulla. Keitä rullaa noin 20-25 minuuttia tai kauemminkin,
kunnes pasta on kypsää.
Valmista sillä välin tomaattikastike.
Tyhjennä kattilaan 2 kpl 400 gramman tomaattimurskatölkkiä ja mausta seos
hienolla merisuolalla, mustapippurilla (myllystä), oreganolla sekä ripauksella
sokeria ja keitä kastiketta 10 minuuttia. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.
Nosta kypsä pastarulla pois
kiehuvasta vedestä, anna jäähtyä noin 10 minuuttia, pura narut ja poista
kangas. Leikkaa pastarulla pari senttiä paksuiksi viipaleiksi. Levitä
tomaattikastiketta uuninkestävän vuoan pohjalle ja aseta siihen
pastarullaviipaleita sen verran kuin yhdellä aterialla kuluu. Raasta rullien
päälle hiukan parmesaania ja paista 200 asteessa noin 15 minuuttia.
Tarjoile heti salaatin ja tuoreen
patongin kanssa. Loput viipaleet voi laittaa jääkaappiin seuraavaan päivään tai
pakastaa.