Meillä ei ole mitään erityistä vappupullareseptiä. Tämän blogin aikana olemme paistaneet vapuksi rosetteja, Norjan munkkeja, Tanskan mallin mukaan æbleskivereitä, islantilaisia Kleinur –munkkeja ja viime vuonna suklaisen skillet cookien eli pannupiparin. Ehkä jonain vuonna teen taas pitkästä aikaa tippaleipiäkin, mutta tänä vuonna on vuorossa tomusokerilla hunnutetut, todella ilmavat New Orleans beignet –munkit. Hiivan avulla leivottavaa taikinaa ei aina välttämättä tarvitse nostattaa lämpimässä paikassa, vaan se voi myös kohota hitaasti yön yli jääkaapissa, jolloin kun taikina on tehty illalla, se on aamulla kaulittavissa ja paistettavissa. Siten saa ihan tuoreita munkkeja tosi helposti vaikka vappubrunssille eikä tarvitse aloittaa taikinan tekemisellä.
New Orleans beignets
3,5 dl maitoa
2
¼ tl kuivahiivaa (=7 g)
60
g sokeria
1
muna (koko L)
4
rkl pehmeää voita
n. 500
g vehnäjauhoa (+ hiukan kaulimiseen)
1
tl suolaa
paistamiseen
rapsi- tai jotain muuta uppopaistoöljyä
viimeistelyyn
tomusokeria
Kaada
maito kulhoon ja lisää kuivahiiva. Sekoita ja anna hiivan heräillä muutaman
minuutin ajan. Lisää sitten sokeri, muna sekä voi ja sekoita. Alusta sitten
joukkoon vehnäjauhot ja suola. Yleiskoneen K-vatkaimella tähän menee kymmenisen
minuuttia, käsin alustamalla vähän kauemmin. Taikina saa jäädä mieluummin
hiukan liian pehmeäksi kuin vähän liian kovaksi. Peitä taikinakulho kevyesti ja
laita se joko lämpimään paikkaan kohoamaan kaksinkertaiseksi tai sitten
jääkaappiin yön yli kohoamaan ihan kaikessa rauhassa. Aamulla taikina saa
lämmetä huoneenlämmössä noin tunnin ajan ennen kuin sitä aletaan leipoa.
Ripottele leivinalustalle hiukan jauhoa ja kaada taikina siihen. Alusta hetki ja kauli taikina sitten tasaiseksi, runsaan sentin paksuiseksi matoksi. Leikkaa taikinasta veitsellä ”sopivan kokoisia” neliöitä, peitä kevyesti keittiöliinalla ja anna kohota puolen tunnin ajan. Valmistele sillä välin kattilaan paistoöljy ja lämpömittari.
Kypsennä beignetit muutama kerrallaan 180 –asteisessa öljyssä minuutin tai pari kummaltakin puolelta. Paistettaessa taikinaneliö pullahtaa ilmavaksi tyynyksi. Nosta valmiit munkit valumaan talouspaperille ja lopuksi siivilöi pinnalle tomusokeria.
Beignetit maistuvat parhailta vielä hiukan lämpiminä.