Alkukeväästä minulla oli tilaisuus ostaa muutama kilo pakastettuja lampaanposkia (tai karitsanposkia ne taisi olla, mutta väliäkö sillä), joista yksi paketti oli tarkoitus hyvissä ajoin testata mahdolliseksi pääsiäisruoaksi. No testaus jäi muiden kiireiden jalkoihin eikä sitä pääsiäisenäkään ehditty nauttia. Mutta lammasta voi syödä muulloinkin, joten nyt otin pakastimesta ensimmäisen paketin kokeiluun. Olen kokannut possunposkia ja naudanposkia, mutta lampaanposket ovat ihan uusi tuttavuus. Hyvä kuitenkin, että teurastettavasta eläimestä hyödynnetään kaikki erikoisemmatkin osat, eikä vaan heitetä niitä tylsästi lihamyllyyn. Kilon paketissa lampaanposkia oli 36 kappaletta sellaisia pikkusipulin kokoisia lihanpaloja. Paloissa oli rasvaa sekä jänteitä, mutta aina ennenkin rasvat ja sidekudokset ovat sulaneet pitkän haudutuksen aikana, miksei sitten nytkin. Ja hyvää tästä tulikin. Lampaanposkikastikkeen kanssa nautimme karhunlaukkaöljyllä maustettua puikulaperunamuusia, höyrytettyä varsikukkakaalia ja tomaatticoncasséa.
Lampaanposket tummassa kastikkeessa
1
kg lampaanposkia
voita
ruskistamiseen
suolaa
ja mustapippuria
haudutusliemeen:
4
oksaa timjamia
3
oksaa rosmariinia
20
mustapippuria
2
porkkanaa
1
iso sipuli
4
valkosipulinkynttä
2
sellerinvartta
3
laakerinlehteä
3
dl punaviiniä
kiehuvaa
vettä
ripaus
suolaa
kastikkeeseen:
3
rkl voita
3
rkl jauhoa
4
dl haudutuslientä
0,5
dl espressoa
2
tl hyvää balsamiviinietikkaa
2
rkl hunajaa
2
rkl soijaa
1
dl kuohukermaa
Taputtele
lampaanposket kuiviksi ja ruskista pinta kuumalla pannulla voissa. Mausta
kevyesti suolalla ja mustapippurilla.
Lado
uunivuoan pohjalle timjamin ja rosmariinin oksat, ja ruskistetut lampaanposket
niiden päälle. Leikkele porkkanat, sipuli, valkosipulinkynnet sekä
sellerinvarret pienemmiksi paloiksi ja puhdistamatta pannua kuullota ne samalla
pannulla heti lampaanlihojen jälkeen. Kaada kuullotetut kasvikset vuokaan lampaanlihojen väliin ja lisää laakerinlehdet, ripaus suolaa sekä
punaviini. ”Pese” paistinpannulta kaikki maut kuumalla vedellä ja kaada tämä
vesi vuokaan. Lisää kiehuvaa vettä sen verran että kaikki lihat peittyvät ja
laita vuoka uuniin 180 asteeseen tunniksi. Tunnin kuluttua laske lämpö 150
asteeseen ja jatka kypsentämistä vielä kolmen tunnin ajan.
Ota
sitten vuoka ulos uunista ja nosta kaikki lihanpalat pois kasvisten joukosta.
Nyt ne on vielä mahdollista poimia sieltä lähes kokonaisina. Siivilöi sitten
vuoassa oleva liemi talteen. Siivilään jääneet kasvikset ja muut mausteet voi nyt heittää pois.
Palauta lihat takaisin vuokaan ja kaada puhdas liemi niiden päälle. Laita vuoka
liemineen vielä hautumaan uuniin 100 asteeseen kuuden tunnin ajaksi, mutta kahdeksan tuntiakaan ei ole vielä liikaa. Voit
vaikka mennä nukkumaan ja laittaa herätyksen määräajan kuluttua…
Nyt
poskilihoista on hitaan haudutuksen aikana sulanut rasva sekä sidekudokset.
Siivilöi liemi ja laita se jäähtymään. Laita lihat eri rasiassa jääkaappiin
odottamaan kastikkeen valmistusta. Tunnin tai parin kuluttua kaikki
ylimääräinen lampaanrasva on hyytynyt ja noussut liemen pinnalle, jolloin se on
siitä helppo kuoria pois. Rasvatonta lientä pitäisi olla nyt noin 4 desilitraa
ja siitä valmistetaan kastike.
Sulata
pannulla voi ja lisää siihen jauhot. Sekoittele matalahkolla lämmöllä noin
viiden minuutin ajan kunnes jauhot ovat hiukan ruskistuneet. Lisää
haudutusliemi vähän kerrallaan koko ajan sekoittaen, ettei jauhot paakkuunnu.
Lisää sitten kuuma espresso, balsamiviinietikka, hunaja sekä soija ja anna
kastikkeen kiehua hiljaa poreillen noin 10 minuuttia välillä sekoitellen. Jos
kastike tuntuu liian paksulta, voit lisätä hiukan kuumaa vettä. Lisää lopuksi
kerma ja anna vielä kerran kiehahtaa. Lisää sitten lihat ja anna niiden lämmetä
kastikkeen joukossa, jolloin kastike on valmis syötäväksi. Tämän mureampaa ja maukkaampaa
lihaa ei lampaasta saa…
Hirveä nälkä tuli tästä postauksesta! Ja tuo muusi on ihanan viehkeän väristä. :)
VastaaPoista:) :) :)
VastaaPoistaTämä poskenpehmeä resepti osoittaa sen, että sitkeää lihaa ei ole olemassakaan, on vain liian hätäisiä kokkeja. Oli muuten Heinon tukusta hankittu Familian paketti ja lihat kotoisin Uudesta Seelannista. Onkohan Familialla tätä vielä jossain jemmassa? Nyt saisi tulla joku hyvä tilaisuus että olisi syy sulattaa seuraava paketti pakkasesta.
Karhunlaukkaöljyä ei tarvitse käyttää paljoakaan, kun siitä jo tulee ihanan hempeä vaaleanvihreä väri ja vieno valkosipulin aromi.