Sorsapaisti
1 kynitty
ja puhdistettu sorsa
suolaa
valkopippuria myllystä
voita
ruskistamiseen
1 sipuli
lohkottuna
1 porkkana
pätkittynä
5 cm pätkä purjoa
kiekkoina
pari timjamin
ja rosmariinin oksaa
5 dl hyvää
lintu- tai lihalientä
1 rkl juoksevaa
hunajaa
Ota sorsa tuntia ennen valmistusta huoneenlämpöön. Jos
käytät pakastesorsaa, niin anna sen sulaa hitaasti jääkaapissa ainakin
vuorokauden ajan ennen kypsennystä. Taputtele pinta kuivaksi ja pyyhi myös
sisältä. Mausta suolalla ja vastajauhetulla valkopippurilla päältä ja sisältä.
Ruskista paistinpannulla kaunis pinta sorsalle ja siirrä se uunivuokaan
rintapuoli ylöspäin. Kuullota samalla pannulla voissa sipuli ja porkkana ja
lisää liemi ja hunaja. Kaada seos
uunivuokaan ja lisää purjo ja yrtit. Kuumenna uuni n. 150 asteeseen ja kypsennä
sorsaa 1,5 tunnin ajan. Valele lintua aina välillä kypsymisen aikana.
Nosta lintu liemestä ja kääri se folioon vetäytymään
siksi aikaa, kun valmistat kastikkeen. Poista nahka ja irrota rintalihat ja
koivet rangasta. (Keittiökerjäläiset Söpö ja Höpö arvostivat kovasti meidän
ruokailumme jälkeen sorsanrangasta veitsellä raaputettua kypsää sorsanlihaa, jolla maustettiin koirien ilta-ateria.)
Kermakastike
2 – 2,5 dl kokoon
keitettyä paistolientä
1 rkl mustaherukkahyytelöä
1 rkl (20 g) sinihomejuustoa
1 dl kermaa
1 rkl vehnäjauhoja
1 rkl voita
Siivilöi talteen uunipannulle jäänyt paistoliemi ja
keitä kokoon niin, että sitä on noin 2 – 2,5 dl. Laita voi kasariin ja kypsennä
siinä vehnäjauhot. Kaada paistoliemi
samalla vispaten kasariin, lisää kerma, sinihomejuusto sekä mustaherukkahyytelö
ja keitä kastike valmiiksi. Laita enemmän kermaa jos kastikkeesta tulee liian
paksua.
Haudutettu
punakaali
200 g punakaalia
½ punasipulia
1 hapahko
omena
2 rkl voita
1 rkl juoksevaa
hunajaa
1 tl valkoviinietikkaa
suolaa
mustapippuria
myllystä
Viipaloi punakaali, punasipuli ja omena ohuiksi
viipaleiksi ja hienonna ne. Kuumenna pannu, lisää voi ja pyörittele hienonnetut
ainekset siinä. Kaalista irtoaa nestettä sen kuumetessa, joten nestettä ei
tarvitse lisätä pannulle. Anna hautua kannen alla hiljaa tunnin ajan. Mausta
etikalla. hunajalla, suolalla ja mustapippurilla.
Porkkanakukat
1-2 porkkanaa
suolaa
sokeria
Pese ja kuori porkkanat ja tee niihin pitkittäisiä
uria jollakin sopivalla teräväkärkisellä välineellä. Meillä tässä käytettiin
metallista grillivarrasta. Viipaloi porkkanat noin kolmen millin viipaleiksi ja
keitä ne sopivan kypsiksi eli al denteksi suolalla ja hitusella sokeria
maustetussa vedessä.
Normiateriaa
työläämpi, mutta maullaan palkitseva herkkuateria, joka on kaiken siihen nähdyn
vaivan väärti.
Muita
sorsareseptejämme:
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti