Noniin, huomenna on taas jo vappuaatto, ylioppilaslakit kaivettu esiin ja kuohuva laitettu jäähtymään. Viime vuoden vappupäivityksessä kirjoitin: ” Näin poikkeusoloissa huomaa hyvin, kuka on oikea introvertti. Me ilmeisesti ollaan, koskapa yhtään ei harmittanut, vaikka vietettiin rauhallinen vappu kahdestaan eikä edes tuntunut tylsältä. Hyvää ruokaa ja kuplivaa, mikäs siinä on ollessa. Ylioppilaslakit tosin unohdettiin kotiin, mutta onneksi mökillä oli lippis ja karvalakki, jotka sitten vappuaattona painettiin päähän ja skoolattiin samppanjaa.”
Todennäköisesti kuitenkin vielä ensi vuoden vappunakin neljännen ja viidennen pandemia-aallon jälkeen arvoisa hallituksemme, STM, perustuslakivaliokunta, tasa-arvovaltuutettu, oikeuskansleri ja muut eri alojen oikeusoppineet pähkäilevät sen kanssa, voisiko matkailurajoitusten poistuttua Suomeen saapuvilta koti- ja ulkomaisilta matkustajilta ehkä mahdollisesti vihdoinkin muiden maiden tapaan voida vaatia lähtömaassa tarkastettua ja leimattua terveystodistusta koronarokotuksesta tai sairastetusta koronasta ilman, että moinen kysymys loukkaisi kenenkään oikeuksia, ihmisarvoa tai yksilönvapautta. Minkä jälkeen taas kerran päätetään, että ei päätetä mitään, koska se on aina helpompaa ja onhan Suomella varaa hoitaa kaikki kun otetaan vielä parikymmentä miljardia lisää velkaa. Ja uudet eduskuntavaalitkin ovat silloin ihan liian lähellä jotta uskaltaisi tehdä mitään, mikä voisi estää uudelleenvalinnan. Tai jos jostain syystä ei enää valittaisikaan, niin maan tavan mukaan puoluekaveri voisi nimittää edes jonkun valtion viraston pääjohtajaksi...
Mutta palataan takaisin ruokaan.
Meillä tykätään vappuna enemmän roseteista kuin tippaleivistä eikä simakaan yleensä tee kauppaansa kuin pullollisen verran. Tänä vappuna pikkusuolaiseksi nautitaan muun muassa muikunmädillä kruunattuja rapeita blinirosetteja. Testiversiot onnistuivat oikein hyvin. Päivityksen lopussa lisäksi 10 muuta herkullista reseptiä vapputarjoiluun.
Blinirosetit ja muikunmätiä
1 muna
Sekoita keskenään jauhot ja suola. Vatkaa kananmuna kevyesti vaahdoksi ja sekoita joukkoon kermamaito sekä jauhoseos. Anna taikinan tekeytyä tunnin verran ennen paistoa. Jos taikina tämän jälkeen tuntuu olevan liian paksua, siihen voi lisätä maitoa lusikallisen tai pari.
Rosettirautoja on monen mallisia. Nämä rosetit paistettiin kukan/kärrynpyörän muotoisella rosettiraudalla, jotta rosetin keskelle saatiin lisätyksi muikunmäti ja muut lisukkeet. Työkuvia en ehtinyt ottaa, mutta varhaisemmassa päivityksessämme on tarkat työohjeet kuvineen. Niitä noudattamalla rosetit onnistuvat ihan varmasti.
Taikinasta tulee parikymmentä rosettia, joista yleensä pari ensimmäistä on ”harjoittelukappaleita”. Mäti ja muut lisukkeet kannattaa lisätä vasta juuri ennen tarjoilua, jotta rosetin rapeus säilyy. Näissä ei ole muuta ongelmaa kuin muistaa se, että rosetteihin täytyy tarttua hyvin hellästi. Liian ronskilla otteella rosetti murenee käsiin.
Käytetty paistoöljy kaadetaan jäähtyneenä takaisin omaan muovipulloonsa
* * * * * * * * * * *
KANARIISIPASTEIJAT ILMAN TAIKINAA
RAPEAKSI PAISTETUT HALLOUMITIKUT
GOUGÈRES eli RANSKALAISETJUUSTOTUULIHATUT
AVOKADOA JA CHILIMARINOITUJA JOKIRAVUNPYRSTÖJÄ