Rapukestien jälkiruokaa miettiessäni törmäsin netissä japanilaisen cotton –juustokakun reseptiin. Tätä kakkua hehkutettiin useilla sivustoilla todella herkulliseksi ja samalla pumpulinkevyeksi.
Japanilainen juustokakku sisältää
tuorejuustoa sen verran, että sitä kehtaa nimittää juustokakuksi. Varsinaista pohjaa
siinä ei ole lainkaan ja volyymiltään suurin osa taikinasta on munankeltuaisia
ja valkuaisvaahtoa. Valmiin kakun tulisi olla pehmoisen hyllyvä kuten
oikeaoppinen panna cotta ja keskeltä kauniisti kohollaan, eikä lainkaan - kuten
perinteinen paistettu juustokakku - reunoilta koholla ja keskeltä kuopalla. En
tiedä pitäisikö se koristella jollakin. Japanilaisissa resepteissä ei yleensä
näy koristelua, mutta länsimaissa bloggaajat usein näkyvät koristelevan kakun tomusokerilla
sapluunan avulla (Hello kitty, kirsikankukkia tai joku muu kiva kuva?). Jos tai
kun sapluunaa ei ole, yhtenäinen tomusokeripinta ja tuoreet marjat saavat luvan
kelvata meidän kakkuun.
Löydettyäni yhden vakavasti
otettavan näköisen reseptin päätin sitten kokeilla mitä siitä tulee.
Ensimmäinen versio epäonnistui omasta pikku mokastani johtuen ja kakku hajosi
täysin yrittäessäni ottaa sen vuoasta ulos. Toisesta kakusta tuli jo melkein
hyvä, vaikka se ei kohonnut ja ruskistunutkaan ihan niin hyvin kuin olisi
pitänyt. ”Melkein” johtuu siitä, että varsinaisessa valmistusohjeessa ei
kerrottu kaikkea, vaan monta oleellista asiaa oli kirjattu vasta reseptin
jälkeen liitteeksi ”cook’s note”. Todella ärsyttävää! Kun lukee reseptiä,
olettaa ilman muuta että kaikki tarpeellinen on kerrottu ilman että tärkeitä yksityiskohtia
tarvitsee alkaa etsiä jostain eri liitteestä. Kaikesta huolimatta kakun maku
oli erinomainen, ei kovin makea ja lähes sellainen poutapilven kuohkea kuin
olin odottanutkin. Teen tästä juustokakusta jonain päivänä (ehkä jo lähiaikoina vaikka ei rapuillalliselle kuitenkaan) vielä sen kolmannenkin,
täydellisen version, mutta tähän kirjoitan reseptin nyt siten kuin se oikeasti
pitää tehdä, yhtäkään (mur!!) pikkujuttua unohtamatta.
Japanilainen juustokakku / Japanese cotton cheesecake
200
g Philadelphia tuorejuustoa
75
ml täysmaitoa
50
g voita
60
g sokeria
1
rkl tuorepuristettua sitruunamehua
2
tl raastettua sitruunankuorta
6 huoneenlämpöistä munankeltuaista (munan koko
L)
60
g (hienoa) vehnäjauhoa
20
g Maizena maissitärkkelystä
7
huoneenlämpöistä munanvalkuaista (munan koko L)
(¼
tl viinikiveä, jos sellaista sattuu jostain löytymään)
60
g sokeria
Laita ensin uuni lämpiämään 200°C
ylä-alalämpö. Tässä reseptissä ei pidä käyttää kiertoilmaa. Voitele sitten alumiininen
Ø 20 cm h. 7,5 cm (8’x 3’) kakkuvuoka (ei irtopohjavuoka) voilla, leikkaa
leivinpaperista halkaisijaltaan 20 cm ympyränmuotoinen pala ja aseta se vuoan
pohjalle.
Laita kattilaan muutaman sentin
paksuudelta vettä ja kuumenna se kiehuvaksi. Aseta sitten kattilan päälle
sopiva lasi- tai metallikulho, joka ei ihan yllä veteen asti. Tästä tulee
vesihaudekattila, sillä taikinan lämpötila täytyy pitää koko ajan noin 40-50°C asteessa
siihen asti kunnes sen joukkoon sekoitetaan jauhot.
Laita
mikronkestävään astiaan maito sekä voi ja kuumenna ne lämpimiksi niin että voi sulaa maidon joukkoon. Kun käyttää tavallista suolaista voita, taikinaan ei tarvitse lisätä pikku ripausta suolaa. Lusikoi
tuorejuusto vesihaudekulhoon ja sekoita se vispilällä tasaiseksi, noin 40-50 -asteiseksi.
Lisää maito-voiseos ja sekoita taas kunnes se on täysin liuennut tuorejuuston
joukkoon. Lisää sokeri, sitruunamehu sekä sitruunankuori ja sekoita taas
huolella. Pidä taikinan lämpö koko ajan 40-50 asteen välillä. Vatkaa taikinaan keltuaiset huolella pari kappaletta kerrallaan. Ota sitten kulho pois
kattilan päältä ja siivilöi taikinan joukkoon jauhot sekä Maizena. Sekoita
taikina tasaiseksi.
Vatkaa omassa kulhossaan valkuaisia kunnes ne alkavat vaahtoutua. (Lisää
viinikivi ja) vatkaa kovalla nopeudella kunnes kuplat pienenevät, mutta ovat
edelleen näkyviä. Lisää sitten sokeri vähän kerrallaan ja vatkaa kunnes vaahtoon
muodostuu ns ”pehmeitä huippuja” vatkainta nostettaessa. Kääntele kolmannes
valkuaisvaahdosta taikinaan aloittaen pinnalta ja jatkaen sekoittamista kulhon
pohjaan asti kunnes vaahto on kokonaan sekoittunut taikinaan. Lisää toinen
kolmannes vaahdosta samalla tavalla ja lopuksi kaada taikina
valkuaisvaahtokulhoon ja kääntele taikina huolella sekaisin.
Kaada
taikina kakkuvuokaan niin että vuoan reunaa jää näkyviin noin 1,5 senttiä. Jos
taikinaa on enemmän, kaada se pois, sillä muuten kakku paistuessaan valuu vuoan
reunan yli.
(Tässä kohdin minun 10 cm korkea
vuokani osoittautui hiukan liian korkeaksi, sillä uunin lämpö ei jaksanut
kohottaa ja ruskistaa taikinaa täysin riittävästi, mutta onneksi edes
jokseenkin kelvollisesti.)
Pudota
vuoka muutaman kerran parin sentin korkeudesta, jotta isoimmat kuplat häviävät.
Kakku paistetaan vesihauteessa, johon tarvitset 6-10 cm kakkuvuoan halkaisijaa
suuremman astian sen alle. Laita astian pohjalle joku kangaspala, vaikka ohut
tiskirätti, joka sekä suojaa kakun pohjaa suoralta lämmöltä että pitää kakkuvuoan paikallaan.
Laita vuoka vesihaudeastioineen ritilälle uunin alimmalle tasolle, kaada
alusvuokaan muutaman sentin paksuudelta kiehuvaa vettä ja sulje uunin luukku.
Paista
kakkua esilämmitetyssä uunissa ensin 200 asteessa 20 minuutin ajan.
Uunin
luukkua avaamatta muuta sitten uunin lämpötila 150 asteeseen ja paista vielä 30
minuuttia.
Sammuta
uuni ja anna kakun tekeytyä jäähtyvässä uunissa vielä 30 minuuttia.
Lopuksi
ota pois vesihaudeastia ja jätä kakku uuniin jäähtymään puolen tunnin ajaksi
siten että uunin luukku on pari senttiä raollaan.
Jos kakku ei kohoa ja ruskistu riittävästi,
syytä uunia ja sen epätasaista lämpötilaa.
Jäähdytä
kakku huoneenlämpöiseksi ja sen jälkeen vielä pari tuntia jääkaapissa ennen
tarjoilua. Käännä vuoka ylösalaisin ja pudota kakku kämmenellesi. Repäise pois
vuoan pohjalla ollut paperi ja laita tilalle joku sopiva kakkupaperi. Käännä
kakku takaisin ruskistunut puoli ylöspäin ja aseta se tarjoilulautaselle.
Siivilöi
kakun pinnalle tomusokeria ja tarjoile tuoreiden marjojen kanssa.
MUITA IHANIA JUUSTOKAKKUJAMME:
Hei,tuosta viinikivestä Ostin sitä tilaamalla prima mausteilta. Ei ehkä se nopein tapa mutta sieltä löytyy ��
VastaaPoista-Katja
Kiitos :)
VastaaPoistaTäytyy tilata.
On se vaan kumma juttu, että vaikka tuo "cream of tartar" eli viinikivi esiintyy lähes kaikissa ulkomaisissa marenkiresepteissä ja sitä on joskus saanut ostaa ihan normaalista apteekista, tuote on nyt hävinnyt Suomen markkinoilta lähes kokonaan...
Nää kommentit on monen vuoden takaa mutta joss joku muukin tätä miettii ni olen löytänyt mydreamday.fi stä viinikivee. Sielt pystyy tilamaan taikka voi mennä paikan päälle noutamaan. Suosittelen!
VastaaPoistaKyllä löysin silloin sitä viinikiveä - 300 gramman pussin. Riittää lopuksi elämää valkuaisvaahdon tekemiseen ;D
VastaaPoista