Olen hankkinut ja lueskellut
paria kirjaa, jotka kertovat omien kestomakkaroiden, pekonien ja pastramien
valmistuksesta. Olen pikkuhiljaa ostellut tarvittavia asioitakin niiden
tekemiseksi ja homma on ollut oikeastaan vain aloittamista vaille valmis jo
jonkin aikaa. Yksi helpoimmista herkuista tuntui olevan duck bacon eli ankasta valmistettu
pekoni. Siihenkin löytyy useita eri tapoja ja lopputulosta kutsutaan pekoniksi,
pancettaksi tai miksi milloinkin. Ostimme tuoreita ankkafileitä ja kokeilin
paria eri tapaa. Tässä niistä ensimmäinen. Tässä menetelmänä on suolauksen ja
miedon uuninlämmön yhdistelmä. Reseptissä viehätti ajatus käyttää mausteena
aamukahvissamme käytettyä kahvinpurua espressokoneestamme.
Ankkapekoni
2 ankkafileetä
n.
2,5 dl karkeaa suolaa
1
rkl nitriiittisuolaa
n.
2 dl fariinisokeria
2
rkl rouhittua mustapippuria
2
rkl käytettyjä
espressokahvinpuruja (tai tuoreita)
Sekoita
kulhossa kaikki mausteet hyvin sekaisin. Pistele ankan nahkaan reikiä – ei
kuitenkaan lihaan asti. Käytin tässä työkaluna kolmipiikkistä kalan käsittelyyn
tarkoitettua piikkiä. Teräväpiikkinen haarukka käy aivan yhtä hyvin. Hiero
fileet joka puolelta hyvin maustesekoituksella. Laita suolaseosta mielellään
lasisen tai keraamisen astian pohjalle ja ankat sen päälle nahkapuoli alaspäin.
Fileiden tulisi olla irti reunoista ja toisistaan. Levitä loppu seoksesta
fileille niin, että ankat ovat hyvin peitossa. Jos astia on sopivan kokoinen
niin seos riittää paremmin. Jos se loppuu kesken laita lisää suolaa. Pääasia
on, että ankat peittyvät kokonaan. Peitä tuorekelmulla ja laita jääkaappiin 1 ½
vuorokaudeksi.
Pyyhi
suolaseos pois ja huutele fileet kevyesti kylmällä vedellä. Taputtele kuivaksi
ja laita peittämättä jääkaappiin ritilälle voipaperin päälle 2 – 3 tunniksi
kuivahtamaan kunnolla.
Tässä
reseptissä ei tarvita hienoa BBQ-savustinta. Halusin kuitenkin ankkapekoniini hieman
savun makua ja laitoin kuivahtaneet fileet lasikulhoon, jonka peitin tuorekelmulla. Käytin Smoking Gun –savustuslaitetta, jolla puhalsin liesituulettimen alla leppäsavua kelmun
alle ja sitten paikka reiän päälle. Annoin olla n. 15 minuuttia, jonka jälkeen
laitoin rinnat 90 °C uuniin ritilälle kunnes sisälämpötila oli 54°C. Tähän meni
noin tunnin verran aikaa. Sitten nostin herkut jäähtymään. Käärin jäähtyneet
rinnat tuorekelmuun ja laitoin jääkaappiin.
Jäähtyneestä fileestä on helpompi leikata ohuita siivuja. Ankka on jo kypsää, joten sitä voi syödä sellaisenaan leikkeleenä leivän päällä, tapaksena, tai sen voi viipaloida pitkittäin ja paistaa pannulla pekonin tapaan. Me teimme ankkapekonistamme spagetti carbonaraa ja nautimme loput leikkeleenä.
Jäähtyneestä fileestä on helpompi leikata ohuita siivuja. Ankka on jo kypsää, joten sitä voi syödä sellaisenaan leikkeleenä leivän päällä, tapaksena, tai sen voi viipaloida pitkittäin ja paistaa pannulla pekonin tapaan. Me teimme ankkapekonistamme spagetti carbonaraa ja nautimme loput leikkeleenä.
Pasta Duck’onara eli spagetti
carbonara ankkapekonista
200
g spagettia
karkeaa merisuolaa pastan
keitinveteen
120
g ankkapekonia kapeina suikaleina
80
g raastettua parmesaania
2 kananmunaa
mustapippuria myllystä
2 valkosipulinkynttä
Kiehauta
isossa kattilassa vettä. Lisää siihen reilusti suolaa ja keitä spagetti siinä
al denteksi eli niin, että siihen jää vähän purutuntumaa. Oikean kypsyyden
tuntee sormin tai maistamalla, mutta paketin ohjetta voi käyttää, kunhan jättää
keittoajan vähän vajaaksi.
Riko
kulhoon kaksi kananmunaa. Vispaa niiden rakenne rikki, lisää joukkoon puolet
parmesaaniraasteesta ja rouhi joukkoon mustapippuria.
Laita
pannu levylle ja lisää ankkapekoni kylmälle pannulle. Ankan nahasta sulaa
rasvaa eikä muuta paistorasvaa tarvita. Murskaa valkosipulin kynnet kevyesti veitsen
lappeella ja lisää ne pannulle. Niitä ei tarvitse pilkkoa, sillä ne antavat
ainoastaan makua ja ne poistetaan ennen ainesten yhdistämistä. Siirrä pannu
pois levyltä.
Kun
spagetti on kypsää, niin ota ensin talteen kupillinen keitinvettä ja valuta
sitten pasta siivilässä. Sekoita se rapeaksi paistuneen ankkapekonin kanssa
pannussa. Kaada muna-juustosekoitus pannulle ja sekoita huolella, jotta juusto
sulaa ja tekee pastaisesta kermaisen tuntuisen. Lisää tarvittaessa pastan
keitinvettä.
Nosta
pasta lautasille ja ripottele sille makusi mukaan lisää parmesaania.
Tarvittaessa rouhaise päälle vielä mustapippuria myllystä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti