Ankkapekoni, cured duck,
riimisuolattu ankka – rakkaalla lapsella on monta nimeä. Tämä on toinen resepti
kolmen reseptini sarjasta. Tässä ei savusteta eikä kypsennetä, ainoastaan
raakakypsytetään maustetussa suolaseoksessa.
Cured duck eli riimisuolattua ankkaa
2 ankanrintaa
1 appelsiinin kuoren keltainen
osa raastettuna ja hiukan kuivahtaneena
2 tähtianista
½
tl fenkolinsiemeniä
400
g karkeaa merisuolaa
120
g ruokosokeria
Jauha
maustemyllyllä tähtianis ja fenkolinsiemenet yhdessä ruokalusikallisen suolaa
ja sokeria kanssa. Lisää appelsiininkuoriraaste ja jauha se mausteseoksen
joukkoon. Sekoita kulhossa 400 g suolaa, 120 g sokeria ja puolet jauhamastasi
mausteseoksesta. Pistele ankan nahkaan reikiä terävällä haarukalla tai
kalankäsittelypiikillä (katso edellinen ankkapäivitys), ei kuitenkaan lihaan saakka.
Hiero fileet lopulla mausteseoksella. Laita suola/sokeriseosta keraamisen tai
lasiastian pohjalle ja laita ankanrinnat sille nahkapuoli alaspäin niin, että
ne ovat hieman irti toisistaan ja astian reunoista. Näin mausteet ympäröivät
ankan joka puolelta. Peitä sitten fileet lopulla suolaseoksella. Mitä jämptimpi
astia sitä paremmin suolaseos riittää. Jos loppuu kesken niin sekoita lisää
suolaa ja sokeria ja lisää niin, että ankat ovat hyvin peitossa. Peitä astia
tuorekelmulla ja laita se jääkaapin perukoille jossa se saa olla rauhassa 3
vuorokautta. Raakakypsennyksen aikana suola imee lihasta kosteutta. Ota ankat astiasta, pyyhi ylimääräiset suolat pois pinnalta ja
huuhtele kevyesti kylmällä vedellä. Taputtele kuiviksi ja sinulla on valmis
herkku edessäsi. Sopii leikkeleeksi, tapakseksi, alkuruoaksi, salaatin
kanssa... Keksi itse lisää käyttötapoja ja käy ostamassa lisää ankanrintoja,
sillä näihin voi tulla himo. Kääri valmiit lihat tuorekelmuun ja säilytä
jääkaapissa.
Me testasimme nämä ankat rapupäivällisen mahdolliseksi alkuruoaksi perunagratiinin (pommes
dauphinoise) ja appelsiinikastikkeen kanssa. Ankanrinnoista irrotettiin ensin
nahka rasvoineen, minkä jälkeen liha viipaloitiin ohuelti. Toimii tällaisena lisukkeineen oikein hyvin.
Kaikki
reseptit ovat kuudelle hengelle.
Pommes Dauphinoise
800
g kiinteitä perunoita (Siikli)
4
dl täysmaitoa
3
dl kuohukermaa
3
valkosipulinkynttä
puolikas
salottisipuli lohkoina
3
oksaa tuoretta timjamia
2 tl suolaa
mustapippuria myllystä
mustapippuria myllystä
Laita
uuni lämpiämään 160 asteeseen (ylä-alalämpö).
Kuori
perunat ja viipaloi ne mandoliinilla 2 mm ohuiksi siivuiksi. Laita perunaviipaleet
kulhoon kylmään veteen.
Laita
kattilaan kaikki muut ainekset ja kuumenna seos kiehuvaksi. Anna liemen jäähtyä
noin 10 minuuttia jotta valkosipuli, sipuli ja timjami ehtivät antaa makuaan,
minkä jälkeen siivilöi liemi.
Valuta
perunaviipaleet siivilässä ja taputtele kuiviksi. Lado viipaleet limittäin kerroksittain
pienehköön voideltuun uunivuokaan tai isoon leipävuokaan. Kaada maustelientä
perunoiden päälle sen verran että se ei vielä hukuta perunoita ja kypsennä uunissa 45 minuuttia, jolloin paistoksen pinnan tulisi
olla jo hiukan ruskistunut ja perunoiden sopivan pehmeitä mutta ei muhennosta.
Kokeile perunoiden kypsyyttä terävällä haarukalla. Tarvittaessa anna paistoksen
kypsyä vielä 5-10 minuuttia. Kun paistos on valmis, ota se pois uunista ja anna
vetäytyä 15 minuuttia.
Jos
tuntuu siltä että vuoassa on kovin paljon nestettä joka ei ole imeytynyt
perunoihin, kallista vuokaa sen verran että voit lusikoida ylimääräiset nesteet
pois ennen paistoksen leikkaamista pienemmiksi paloiksi.
Appelsiinikastike
1
dl sokeria
2
rkl vettä
2
rkl sherryviinietikkaa
1
appelsiinin raastettu kuori
1
appelsiinin mehu
3
oksaa tuoretta timjamia
5
dl kanalientä
suolaa
ja mustapippuria myllystä
Laita
sokeri ja vesi kasariin ja anna kiehua keskilämmöllä. Kun sokeri sulaa,
heiluttele pannua kunnes sokeri on karamelisoitunut kullanruskeaksi. Ota pois
liedeltä ja sekoita varovasti joukkoon sherryviinietikka, appelsiinin kuori ja mehu
sekä timjami ja kanaliemi. Laita takaisin liedelle ja anna kiehua matalahkolla
lämmöllä välillä sekoittaen, kunnes kastiketta on jäljellä runsaan parin
desilitran verran. Tähän menee aikaa noin 20 minuuttia tai vähän yli. Lopuksi siivilöi kastike ja tarkista maku. Lisää suolaa tai pippuria jos on tarpeen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti