Cubanos-possun
reseptin löysimme seriouseats.com’in sivuilta ja sehän ei sieltä luettuna voi
olla mitään muuta kuin juuri se oikea, the resepti. Tuplaespresso haki
Hakaniemen Hallista Reinin lihasta komean kimpaleen luullista possunlapaa/niskaa
ja minä aloin sekoitella soosia eli kuubalaista mojoa.
Mojo on
hapahko maustekastike, mutta wikipedia antaa sanalle toisenkin merkityksen: mojo
on afroamerikkalaiseen hoodoo-magiaan kuuluva taikaesine, punaisesta
flanellikankaasta valmistettu pieni pussi, jonka sisään on laitettu kasveja,
eläinten osia, toiveita sisältäviä papereita, mineraaleja ym, joiden uskottiin
suojelevan kantajaansa pahuudelta. Pussin sitominen on tärkeä osa sen
valmistamista, koska sitomisen ansiosta henki, jonka voimia mojolla pyydetään
avuksi, pysyy sen sisällä. Hoodoosta en tiedä mitään, mutta täytyy myöntää, että ainakin tässä mojokastikkeessa oli henkeä yllin kyllin.
Mojovan
possun valmistus alkaa illalla, kun lihapala laitetaan yön ajaksi marinoitumaan
mojoon. Seuraavana aamuna possun kypsennys jatkuu uunissa noin kuuden tunnin ajan.
Ja tästähän siis kuubalaisen leivän kanssa valmistetaan suosittu street food -herkku nimeltä Cubano.
Ja tästähän siis kuubalaisen leivän kanssa valmistetaan suosittu street food -herkku nimeltä Cubano.
Possunlapaa
ja mojoa kuubalaisittain
n.2 kg+ (mielellään)
luuton porsaan lapapaisti
mojoa
(maustekastike)
Tarjoiluun
mojoa
puoli ruukkua mintun lehtiä hienonnettuna
puoli ruukkua oreganon lehtiä hienonnettuna
2 tl sokeria
2 tl sokeria
limettilohkoja
Mojo
8 valkosipulinkynttä
hienonnettuna
2 tl hienonnettua
jeeraa
2 tl vastarouhittua
mustapippuria
puoli ruukkua oreganon lehtiä hienonnettuna
120 ml tuoretta
appelsiinimehua
60 ml tuoretta
limettimehua
60 ml oliiviöljyä
1 rkl hienoa
merisuolaa
Yhdistä kaikki aineet kulhossa ja sekoita hyvin
vispilällä. Laita puolet mojosta kannelliseen astiaan jääkaappiin odottamaan
tarjoilua.
Laita possu isoon suljettavaan muovipussiin ja kaada
toinen puoli mojosta pussiin. Sulje pussi ja kääntele niin, että possu saa
tasaisen kylvyn. Laita possu jääkaappiin ja anna marinoitua yön yli välillä
pussia käännellen.
Seuraavana aamuna vuoraa uunipannu kaksinkertaisella alumiinifoliolla ja aseta possu foliolle. Nosta folion reunat ylös ja kaada pussissa oleva mojo foliopakettiin. Sulje paketti löysästi niin, että ilma kiertää paketissa. Nosta pannu 135°C uuniin ja anna kypsyä kaikessa rauhassa 3 tuntia. Ota pannu uunista ja avaa paketti niin että possu tulee päältä näkyviin. Valele lihaa pannuissa olevalla liemellä ja laita pannu uuniin.
Nosta lämpö 165°C:een ja kypsennä toiset 3 tuntia. Valele pari kertaa lihaa välillä. Jos pinta tummuu liikaa, voit sulkea paketin uudelleen. Kun liha on ollut kaikkiaan 6 tuntia uunissa, voit koettaa sen kypsyyttä työntämällä siihen terävän varrastikun. Jos tikku uppoaa helposti, liha on kypsää. Jos kaipaat kypsempää, niin anna olla vielä tunnin verran uunissa, mutta tarkkaile pinnan tummumista. Aivan tarkkaa kypsennysaikaa on mahdotonta sanoa siksi, että lihapaloissa on eroa ja kaikki uunitkaan eivät ole tarkkoja ja tasalämpöisiä. Riivi liha nyhtöpossuksi, tai jos haluat viipaloida sen, niin kannattaa ensin jäähdyttää se jääkaapissa, jolloin se pysyy paremmin koossa.
Marinadikylvystä nousseena |
Seuraavana aamuna vuoraa uunipannu kaksinkertaisella alumiinifoliolla ja aseta possu foliolle. Nosta folion reunat ylös ja kaada pussissa oleva mojo foliopakettiin. Sulje paketti löysästi niin, että ilma kiertää paketissa. Nosta pannu 135°C uuniin ja anna kypsyä kaikessa rauhassa 3 tuntia. Ota pannu uunista ja avaa paketti niin että possu tulee päältä näkyviin. Valele lihaa pannuissa olevalla liemellä ja laita pannu uuniin.
Ensimmäisen haudutuksen jälkeen |
Nosta lämpö 165°C:een ja kypsennä toiset 3 tuntia. Valele pari kertaa lihaa välillä. Jos pinta tummuu liikaa, voit sulkea paketin uudelleen. Kun liha on ollut kaikkiaan 6 tuntia uunissa, voit koettaa sen kypsyyttä työntämällä siihen terävän varrastikun. Jos tikku uppoaa helposti, liha on kypsää. Jos kaipaat kypsempää, niin anna olla vielä tunnin verran uunissa, mutta tarkkaile pinnan tummumista. Aivan tarkkaa kypsennysaikaa on mahdotonta sanoa siksi, että lihapaloissa on eroa ja kaikki uunitkaan eivät ole tarkkoja ja tasalämpöisiä. Riivi liha nyhtöpossuksi, tai jos haluat viipaloida sen, niin kannattaa ensin jäähdyttää se jääkaapissa, jolloin se pysyy paremmin koossa.
Sekoita talteen ottamaasi mojoon hienonnettu minttu ja
oregano sekä sokeri. Lisää siihen myös uunipannulla olevaa lientä pari desilitraa. Liemi
kannattaa siivilöidä, jolloin mojo säilyy paremman näköisenä. Tätä mojoa voit kaataa
nyhtölihojen päälle tai käyttää lihalle kostukkeena ja maustekastikkeena
tarjoiltaessa lautasannoksina. Limettilohkosta puristettu mehu sopii hyvin possun kanssa.
Valmis mojopossu oltuaan kuusi tuntia uunissa |
Ja tältä näyttää Cubano |
Ihan tosi paljon kiitoksia. Tämä on aarre.. On Ihan pakko alkaa harjoitella
VastaaPoistaOn niin hyvää, ettei se meilläkään jäänyt vain yhteen kokeiluun.
VastaaPoista