Jos olet
nähnyt Jon Favreaun ohjaaman elokuvan Chef, olet varmasti myös kuullut
täytetystä leivästä nimeltä Cubano. Elokuvan innoittamana halusimme kokeilla,
saisiko sellaisen herkun aikaan kotikeittiössä ja aloin etsiä lisää tietoa sekä
reseptejä. Miten vaikeaa se nyt voisi muka olla? Sämpylää, possua ja juustoa… Niinpä…
Jotta tästä päivityksestä ei tulisi liian pitkää, päätimme jakaa cubanoreseptin pienempiin osiin. Aloitetaan sämpylöistä. Kuubalaisen possun resepti on huomisessa päivityksessä ja koko Cubano-täyteleivän valmistus ylihuomenna. Kannattaa katsoa ne kaikki.
Luotettavien
lähteiden mukaan kuubalaisen leivän salaisuus on leipäjuuri sekä rasvana
käytettävä laardi. Koska laardia ei yleensä löydy tavallisesta suomalaisesta
S-K-oligopolikaupasta, suunnistin suoraan Hakaniemen halliin Reinin lihaan.
Samalla hoitui nyhtöpossuainesten hankinta ja lähdin tyytyväisenä kotiin
kassissani iso kimpale luullista possunniskaa/lapaa, jossa oli jäljellä sopiva
kerros laardia leipätaikinaa varten. Cubano ei ole mitään pikaruokaa, vaan sekä
leivän että possun valmistelut on aloitettava jo edellisenä päivänä.
Kuubalainen
leipä
leipäjuuri:
1 tl kuivahiivaa
1 dl lämmintä vettä
1 dl vehnäjauhoa
taikina:
loput kuivahiivapussista
2 dl lämmintä vettä
2 tl sokeria
edellisenä päivänä tehty leipäjuuri
3 rkl laardia
1,5 dl hiivaleipäjauhoa
1,5 tl hienoa merisuolaa
5,5 - 6 dl vehnäjauhoa
Valmista leipäjuuri sekoittamalla 1 tl kuivahiivaa, 1
dl lämmintä vettä sekä 1 dl vehnäjauhoa keskenään. Laita seos jääkaappiin yön
ajaksi tekeytymään. Sekoittele aluksi muutaman kerran noin tunnin välein ettei
juuri päätä levitä pitkin jääkaappia. Leikkaa possusta pintarasva ja sulattele
siitä paistinpannulla noin 40 grammaa puhdasta laardia. Kaada laardi pieneen
astiaan jäähtymään. Sekoittele sitäkin muutaman kerran jäähtymisen aikana.
Seuraavana päivänä laita taikinakulhoon loput
kuivahiivasta sekä 2 dl lämmintä vettä ja 2 tl sokeria. Sekoita ja anna
tekeytyä noin 15 minuuttia. Lisää siihen jääkaapista edellisenä päivänä valmistettu
leipäjuuri, notkeaksi sekoitettu laardi sekä hiivaleipäjauho ja vaivaa kunnes
ainekset ovat kunnolla sekoittuneet. Lisää sitten suola sekä vehnäjauhoa vähän
kerrallaan ja vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia kunnes taikinaan on muodostunut
hyvä sitko. Varo lisäämästä liikaa jauhoa ettei taikinasta tule liian kovaa.
Kun taikina on valmiiksi alustettu, tee siitä pallo ja laita se kulhossaan
leivinliinan alle lämpimään paikkaan kohoamaan parin tunnin ajaksi. Taikinan
pitäisi nousta suunnilleen kaksinkertaiseksi.
Kumoa taikina ja taputtele se suorakaiteen
muotoiseksi. Jaa taikina keskeltä kahteen yhtä suureen osaan. Taputtele ja
venyttele hellästi taikinapala kerrallaan pitkän (vähän lyhyempi kuin
uunipellin pidempi sivu) suorakaiteen muotoiseksi levyksi, minkä jälkeen rullaa
levy kuin kääretorttu. Käännä sauma alapuolelle, tasoita päät ja taputtele
taikina vielä litteäksi. Nosta leivät uunipellille leivinpaperin päälle,
ripottele päälle hiukan jauhoja ja peitä leivinliinalla. Anna leipien kohota
vielä noin 1,5-2 tuntia kaksinkertaisiksi.
Lämmitä uuni 200 asteeseen. Tee leipiin pitkittäinen
viilto ja anna sen avautua hetken ennen paistamista. Pirskottele leiville
hiukan vettä ja kypsennä uunin keskitasolla 200 asteessa noin 20-25 minuuttia.
Valmis leipä kumisee, kun sitä koputtelee pohjasta.
Kiitoksia. Paljon.
VastaaPoistaTaisi olla TOSI hyvää ;)
VastaaPoista