Cubano
ei todellakaan ole mitään fast foodia, ainakaan tekijälleen. Kokoamiseen päästiin vasta kun ensin oli
leivottu oikeanlaiset leivät ja paahdettu iso kimpale possunlapaa mojokastikkeessa.
Täytteiden jälkeen cubano pitäisi kai oikeasti paistaa planchalla tai
tehokkaan paninigrillin tasojen välissä, mutta kaapista löytyy vain vanha
Tefalin multisnack-voileipägrilli joka sai nyt kelvata. Toisena vaihtoehtona
kokeilin paistinpannua ja Weberin valurautapainoa. Paistinpannulla sai
autenttisemman, litteän paistojäljen, kun taas voileipägrilli teki leipiin raidat.
Molempi parempi näin oikeiden laitteiden korvikkeena.
Cubano
on oikeastaan ”vain” yksi monista grillissä paahdetuista kinkku-juustoleivistä,
mutta ihan oman makuisensa. Itse asiassa Cubano ei edes ole kotoisin Kuubasta. Leivän
on kerrottu saaneen alkunsa Floridan Tampassa ja Key Westissä kuubalaisemigranttien ja -vierastyöläisten
keskuudessa. Myöhemmin Cuban bread, tuttavallisemmin cubano, löysi tiensä myös Miamiin ja on nykyisin
tiettävästi Floridan suosituin välipala. Erityisellä reseptillä valmistettu
leipä voidellaan keltaisella sinapilla ja täytetään (emmental)juustolla (Swiss
cheese), kinkulla, pitkittäin viipaloidulla maustekurkulla sekä paahdetulla,
mojokastikkeella maustetulla possunlavalla. Nautaa ei käytetä cubanossa missään
muodossa, mutta joskus leivän väliin lisätään myös salamiviipaleita. Tomaatti,
pekoni, salaatti tai majoneesi eivät kuulu cubanoon. Cubanon voi tarjota kylmänäkin, mutta vasta
leivän paahtaminen voissa kahden kuuman grillauslevyn välissä viimeistelee maun, jolloin täytteet sulautuvat täydellisesti yhteen ja leivän pinnasta tulee ihanan rapea. Äh,
tätä kirjoittaessa tulee niin vesi kielelle, että taidanpa mennä leikkaamaan sen toisenkin
kuubalaisen leivän ja paahtamaan siitä vielä pari cubanoa.
Cubano eli
kuubalainen täytetty leipä
kuubalaista
leipää, ei mitään höttösämpylöitä (resepti täällä, riittää neljään cubanoon)
mojomarinoitua
nyhtöpossua (resepti täällä, ja sitä riittää)
keltaista
sinappia (Heinz sweet yellow)
emmentaljuustoa
viipaleina
kinkkua ohuina viipaleina
voileipäkurkkuviipaleita
voita
Leikkaa leipä kahteen osaan ja leikkaa myös päät pois.
Halkaise leipä, paahda leikkauspinnat ja voitele ne keltaisella sinapilla.
Asettele sinapin päälle emmentalviipaleita.
Lado toiselle leivälle juuston päälle
voileipäkurkkuviipaleita sekä runsaasti kinkkua/keittokinkkua.
Kinkun päälle paksu kerros mojopossua (voi vielä
kostuttaa varovasti mojokastikkeella).
Käännä toinen puoli leipää kanneksi ja voitele
ulkopinnat voilla. Ei oivariinilla, ei margariinilla, ei juoksevalla
kasvirasvaseoksella, ei kookosrasvalla, vaan voilla. Voilla.
Lopuksi viimeistele leipä grillaamalla se pinnalta rapeaksi ja sisältä meheväksi. Jos sinulla sattuu olemaan paninigrilli (joku tämän tapainen), käytä sitä. Muussa tapauksessa voitele paistinpannu / paistolevy voilla ja laita
leipä siihen painon alle. Painona voi käyttää vaikka toista paistinpannua. Leivän ja painon väliin kannattaa laittaa leipää hiukan kookkaampi folio, jotta lämpö pysyy leivässä eikä karkaa pois. Paina sen verran että leipä sopivasti litistyy, mutta
ei vuoda kaikkia täytteitä ulos. Käännä leipä ja paista sitä molemmin puolin kauniin
ruskeaksi kunnes juusto leivän sisällä sulaa.
Kun juusto on sulanut, leipä on valmis syötäväksi.
Ihana leipä, ei voi muuta sanoa. Tuota mojovaa nyhtöpossua on kyllä tehtävä!
VastaaPoistaOn myös melko täyttävää... Kun yhden tällaisen leivän on syönyt, ei sinä päivänä enää muuta tarvitsekaan...
VastaaPoistaKiitoksia avusta. Tätä olen etsinyt
VastaaPoista@Unknown
VastaaPoistaOle hyvä. Meiltä löytyy apu moneen reseptiongelmaan :)