Toast
Skagen on tanskalaisen kaupungin mukaan nimetty leipä, jossa pääraaka-aineena
on perinteisesti katkarapu. Skagen on kalasatama Jyllannin niemimaan kärjessä,
ja Skagerrakin sekä Pohjanmeren
kalastajien tukikohta. Siellä tuoreet katkaravut ovat tuttu näky. Tämän
skandinaaviklassikon kehitti ruotsalainen keittiömestari Tore Wretman. Hän oli
yksi Ruotsin Gastronomisen Akatemian perustajista ja hän jalosti ruotsalaista keittotaitoa
innottajanaan oma ranskalainen gastronominen koulutuksensa ja suuri kiinnostus
ruotsalaiseen husmanskostiin.
Nykyisin katkaravun sijasta tai kanssa käytetään myös jokiravun pyrstöjä. Tämä resepti on jälleen kerran oma versioni klassikkoaiheesta.
Nykyisin katkaravun sijasta tai kanssa käytetään myös jokiravun pyrstöjä. Tämä resepti on jälleen kerran oma versioni klassikkoaiheesta.
Toast Skagen
600
g katkarapuja suolaliemessä
(nettopaino)
½ -1 pieni punasipuli silputtuna
1
dl hienonnettua tilliä
1
dl hienonnettua
ruohosipulia
1 kovaksi keitetty kananmuna
hienonnettuna
muutama
kierros valkopippuria myllystä
hyppysellinen
cayennepippuria
tarvittaessa hienoa merisuolaa
3 rkl majoneesia
3 rkl crème fraichea
1 tl sitruunamehua
muikunmätiä koristeluun
Valuta
katkaravut siivilässä ja puristele vielä kuivaksi. Hienonna niitä karkeasti.
Voit jättää muutaman kokonaisen koristeeksi. Yhdistä kulhossa katkaravut, hienonnettu
kananmuna, tilli, ruohosipuli ja sipuli. Mausta valkopippurilla ja
cayennepippurilla. Sekoita joukkoon crème fraiche, majoneesi ja sitruunamehu.
Anna makujen tasaantua jääkaapissa ja lisää tilliä jos on tarpeen. Tilleissä on valtavasti makueroja riippuen vuodenajasta ja tillin kasvupaikasta. Ruukkutillissä on yleensä enemmän näköä kuin makua. Tarjoile paahdetun leipäviipaleen (tai saaristolaisleivän) päällä ja
koristele muikun- tai siianmädillä, kokonaisilla katkaravuilla,
sitruunanpalasella ja tillillä.
Jes! Jos lempiruokaa kysytään, niin skagenröra on vastaus jo ennenkuin kysymys on saatu kokonaan päätökseen... Kananmunaa harvemmin laitan, mutta punasipulia ja tilliä reilusti!
VastaaPoistaJos ravintolan listalla on skagen, valitsen sen aika usein. Omaan versiooni olen nyt laittanut muutamaan kertaan piparjuurta. Kiva pieni potku.
VastaaPoistaSkagenista tietää ravintolassa, mitä saa, tai ainakin mitä pitäisi saada. Täytyy joskus kokeilla piparjuurta skagenröran joukossa, kiitos vinkistä.
VastaaPoista