Kun
takatalvi iskee, lautaselle täytyy kasata kesän värejä ja lapsuuden makuja.
Muusi ja nakkikastike on lohturuokaa oikeaa kesää odotellessa. Makuasia, haluaako käyttää tästä nimeä nakkikastike vai nakkistroganov. Tässä on kuitenkin vähän enemmän mausteita kuin ihan tavallisessa ruskeassa nakkikastikkeessa ja tähän reseptiin
pitää sitten käyttää ihan oikeita kuorellisia nakkeja, joten stroganov (tai stroganoff, ihan miten vaan) lienee oikeampi nimitys. Kuorettomista nakeista ei tule
ollenkaan niin hyvää kastiketta, koskapa silloin nakin oikeanlainen rakenne jää puuttumaan. Meillä
käytettiin Votkin’sin pippurinakkeja, jotka eivät juuri lisämausteita
kaivanneet. Lautaselle lisäksi perunamuusia sekä niinikään tosi vanhanaikaista
kaali-porkkana-ananassalaattia. Hyvää ruokaa, jonka kaikki ainekset löytyivät naapuritalon pienestä, mutta hyvin varustellusta lähikaupasta.
Nakkistroganov
300
g (kuorellisia) nakkeja
1
sipuli
3
rkl voita
3
rkl vehnäjauhoa
kiehuvaa
vettä
1-2
maustekurkkua
1 tl tomaattipyreetä
1 rkl smetanaa
puolikas lihaliemikuutio
1 rkl smetanaa
puolikas lihaliemikuutio
tilkka
kuohukermaa
(suolaa
ja mustapippuria)
Leikkaa
nakit noin puolen sentin viipaleiksi. Pilko sipuli pieniksi kuutioiksi. Sulata
paistinpannulla 1 rkl voita ja kuullottele siinä sipuleita. Lisää nakinpalat ja
sekoittele kunnes sekä sipulit että nakit ovat hiukan ruskistuneet. Kaada
paistinpannun sisältö lautaselle odottelemaan ja kuivaa pannu talouspaperilla.
Sulata
2 rkl voita pannulla ja lisää jauhot. Sekoittele miedolla lämmöllä kunnes
jauhot ovat ruskistuneet kuumassa voissa vaalean kuparinruskeiksi. Lisää
kiehuvaa vettä tilkka kerrallaan ja sekoittele kunnes kastikkeessa ei enää ole
paakkuja. Lisää vettä sen verran, että pannulla on hieman löysä kastike ja
keittele sitä kokoon viitisen minuuttia. Lisää kiehuvaa vettä jos kastike
tuntuu kuivuvan liikaa. Kaada ruskistetut sipulit ja nakinpalat takaisin
pannulle kastikkeen joukkoon ja sekoita. Lisää pieniksi kuutioidut maustekurkut, tomaattipyree sekä smetana
ja keitä kastiketta kunnes kurkunpalat ovat lämmenneet. Mausta nakkistroganov
lihaliemikuutiolla, mitä voimakkaammin maustetut nakit, sitä vähemmän kastike
kaipaa lisämausteita. Lisää lopuksi tilkka kuohukermaa, sekoita ja anna
kastikkeen vielä kerran kiehahtaa. Tarkista mausteiden määrä ja lisää suolaa
sekä mustapippuria jos on tarvis.
Tarjoile
perunasoseen ja raastesalaatin kanssa.
Tämä postaus ja ohje on kyllä nyt ihan asian ytimessä. Stroganoff on lohturuokien (joita tarviitaan etenkin takatalven iskiessä) ehdoton ykkönen!
VastaaPoistaViikko alkaa hyvin tällä aterialla ;-)
VastaaPoista