Edesmenneen
suomalaisen keittiön Grand Old Manin Eero Mäkelän kurssilla kuulin
simpukkaliemestä billi-bi tai billy-by. Erilaisia kirjoitusasuja esiintyy. Kurssimateriaalini ei suostunut tulemaan
esiin piilostaan, mutta siitä huolimatta päätin tehdä sinisimpukkakeittoa
billi-bi. Yleisimmän perimätiedon mukaan
keiton nimi on peräisin Pariisin
Maximista, jossa keittömestari Louis Barthe nimesi keiton sitä rakastavan
amerikkalaisen tinaparonin, William B. Leedsin,
ystävien kesken Billi B, mukaan. Ilmeisesti alun perin keitto on
tarjoiltu liemenä, josta simpukat on poistettu ja käytetty muihin ruokiin.
Omassa versiossani ne ovat mukana.
Sinisimpukkakeitto Billi-Bin tapaan
1
kg tuoreita sinisimpukoita
kuorineen
1
iso sipuli
2
valkosipulin kynttä
1/2 pientä lehtisellerin vartta
hyppysellinen
cayennepippuria
1
pss sahramia
muutama persiljanoksa (sitä kähärälehtistä)
2
– 3 ruokalusikallista voita
3
dl hyvää kuivaa valkoviiniä
2
dl kuohukermaa
suolaa
valkopippuria myllystä
Kuullota
isossa kattilassa voissa silputtu sipuli ja valkosipuli sekä viipaloitu
lehtiselleri, pussi sahramia ja hyppysellinen cayennepippuria. Lisää vielä
persiljanoksat. Kaada valkoviini kattilaan. Nosta niiden päälle pestyt sinisimpukat,
joista parrat on poistettu samoin kuin rikkinäiset simpukat ja sellaiset, jotka
eivät sulkeudu. Kiehauta ja anna kiehua kuutisen minuuttia. Nosta reikäkauhalla
simpukat pois liemestä ja perkaa ne. Heitä pois kaikki, jotka eivät ole
auenneet. Siirrä sivuun muutama simpukka, jotka tulevat kokonaisina lautaselle
joko kuorineen tai kuorittuina. Kaada kaikki simpukoista tullut liemi takaisin
kattilaan ja siivilöi liemi mahdollisimman tiheän siivilän läpi. Voit
halutessasi käyttää apuna myös harsokangasta. Näin saat kirkkaamman liemen. Jos
soseutat simpukat joukkoon, ei niin tarkka siivilöinti kuitenkaan ole tarpeen.
Keitä
lientä kokoon niin, että siitä on jäljellä noin 2/3-osaa. Tässä kohtaa
poikkesin pelkän liemen reseptistä ja soseutin loput simpukat liemen kera
monitoimikoneessa. Sekoitin loukkoon kerman ja kiehautin. Vatkasin kulhossa
munankeltuaiset ja lisäsin niihin vähän kerrallaan desilitran verran lientä
samalla sekoittaen ja kaadoin keltuaiset liemen joukkoon edelleen koko ajan
sekoittaen. Näin liemi suurustuu
vähäsen. Maista ja lisää suolaa ja valkopippuria myllystä. Koristeeksi
lautasille sopii persiljasilppu.
Näyttää erittäin herkulliselta!
VastaaPoistaMikä herkku!
VastaaPoistaPääsispä aikakoneella Maximiin syömään ja nauttimaan siitä tunnelmasta, mikä siellä varmaan on ollut aika huima.
Toivottavasti tämän annoksen ulkonäkö kunnioitti alkuperäistä edes ihan pikkuisen.
VastaaPoistaMaxim's on tänäkin päivänä aika upea paikka, vaikka sen 3 Michelin-tähteä ovatkin historiaa ja jos tykkää erityisesti art nouveau tyylistä, se on varsinainen makupala myös silmille.