Lihapulla.
Meidän suomalaisten herkku ja koti-ikävän lievittäjä ulkomailla. Epätrendikäs
keittiö on jakautunut väliaikaisesti kahtia ja allekirjoittanut on Portugalissa
tekemässä valmisteluja tulevan talven varalle. Saavuin vuokrakämppään illalla
ja kun sain tavarat kannettua sisään oli kello jo kymmenen paikallista aikaa.
Nälkä kurni vatsassa, sillä aamulla Lissabonissa nautittu herkullinen aamiainen
oli enää muisto. Olin käynyt kaupassa tullessani, ja siellä minua lihatiskiltä
kutsuivat tuoreet kaupan setien tai tätien omin käsin pyörittelemät lihapullat,
jotka olivat vasikan (todennäköisesti nuoren naudan) lihasta tehdyt ja yrteillä
ja valkosipulilla maustetut. Otin siis muutaman mukaani.
Perunoiden
tai muiden lisäkkeiden tai kastikkeen valmistus ei oikein niin myöhään enää
innostanut ja mietin, mitä sitä nyt sitten söisi. Sitten syttyi pieni lamppu
pääkopassa. Olinhan ostanut pienen patongin tai ison sämpylän, miten sen nyt
tulkitsee. Laitoin pullat uuniin kypsymään 200 asteeseen ja sillä välin
sekoittelin ostamistani aineista kylmän maustekastikkeen levitettäväksi
leivälle. "Poikamiessapuskaa"?
2 rkl tomaattipyrettä
1 rkl umamitahnaa
liraus soijaa
mustapippuria
Halkaisin
leivän ja levitin mössön sille. Sitten uunituoreet lihapullat päälle ja rucolaa
viereen ja vähän allekin. Ei huono – itse asiassa reissumiehen parempi eväs.
Ai
niin : Mitä on umamitahna??? (Tällä ei sitten ole mitään tekemistä sen Tuplaespresson
edellisen postauksen katkarapu-umamin kanssa.)
Hyvä kysymys. Sellainen tuubi sattui kaupassa käteen ja pakkohan sellainen oli ostaa ja koemaistaa. Putkilon pakkaus nimittäin kertoo sen sisältävän välimerellisiä, luontaista umamia sisältäviä aineita kuten kypsiä tomaatteja, parmesaanijuustoa, porcinisieniä, sardellia, tummia oliiveja ja balsamiviinietikkaa. Pakkohan sen on antaa makua näillä eväillä ja kyllä se makustikin mukavasti ainakin lihapullaleivät.
Hyvä kysymys. Sellainen tuubi sattui kaupassa käteen ja pakkohan sellainen oli ostaa ja koemaistaa. Putkilon pakkaus nimittäin kertoo sen sisältävän välimerellisiä, luontaista umamia sisältäviä aineita kuten kypsiä tomaatteja, parmesaanijuustoa, porcinisieniä, sardellia, tummia oliiveja ja balsamiviinietikkaa. Pakkohan sen on antaa makua näillä eväillä ja kyllä se makustikin mukavasti ainakin lihapullaleivät.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti