M
oli ostanut lohi-äyriäiskeittoa varten kokonaisia isoja kypsennettyjä katkarapuja.
Kun hän perkasi niitä, muistin nähneeni Australian MasterChefissä tai jossain
muussa ulkomaisessa ruokaohjelmassa, miten katkaravun päät voidaan kuivata ja
joko syödä ne sellaisenaan snackseina (kuten suolapähkinät) tai valmistaa niistä katkarapujauhetta
maustekäyttöön. Siinä samassa poimin perkuujätteistä kauneimmat ja punaisimmat
päät uunivuokaan ja työnsin ne uuniin kuivumaan 120 asteeseen.
Reilun
tunnin kuluttua katkaravunpäät olivat kuivuneet. Tuo ensimmäinen versio jäi
vähän vaisun väriseksi. Katkarapujen päät haalistuivat uunikuivauksessa, mutta
rapeiden päiden maku oli erittäin ”katkarapuinen”. Uunista tulviva katkaravun
tuoksu oli myös hyvin voimakas. Mahtoiko haaleaksi muuttunut väri johtua siitä,
että nämä olivat pakasteesta sulatettuja kypsiä katkarapuja?
Tein toisen kokeilun eilen. Taas
päät sekä kuoret irti ja tällä kertaa myös kuoret päiden kanssa uuniin samaan
lämpötilaan kuin viimeksikin, 120 asteeseen. Ja kohta keittiö täyttyikin voimakkaasta
katkaravun tuoksusta, joten ikkuna auki ja liesituuletin käyntiin, etteivät
naapurit ala ihmetellä. Osa kuorista haalistui, osa ei, yhdentekevää, tuoksu ja maku olivat huumaavan hyvät.
Vinkiksi
koirallisille ja kissallisille lukijoille: koirat olivat ihan hulluina näihin
kuivattuihin katkarapujen ”jätteisiin”. Nämähän ovat ihan terveellisiä ja
erilaisissa eläinten lisäravinteissakin on krilliöljyä, eräänsorttisesta
katkaravusta sekin. Kun vastakin perkaan
kokonaisia katkarapuja enkä tarvitse katkarapujauhetta mihinkään, kuivaan joka
tapauksessa päät ja muut kuoret Söpölle ja Höpölle, päät rapsakoiksi satunnaisiksi makupaloiksi
ja muut kuoret lisämausteeksi niiden normiruokaan. Tosin mausteeksi hyvin maltillisesti, sillä merestä troolatut katkaravut sisältävät jonkin verran luontaista suolaa. Olen usein kuivannut ravun-
ja hummerinkuoria liemiaineiksi, mutta miksi en koskaan aikaisemmin ole
tajunnut katkaravunkuorien kuivaamista?! Tämä vasta onkin todellista ”hävikistä
herkuksi” –kokkaamista. Päiden ja kuorten paino on kuitenkin suhteellisesti
melko suuri katkaravun kokonaispainosta. Biojätteisiin ei näin ollen joudu katkaravuista
enää mitään, vaan kaiken pystyy hyödyntämään.
Ai
niin, se resepti johon käytin niiden katkarapujen lihat ja kuivatuista päistä
tehtyä maustejauhetta, siitä tuli katkarapupastaa, mutta en ottanut kuvaa koska
täällä on jo niin monta katkarapupastareseptiä. Ja se katkarapujauhe – wau!
Näin intensiivistä katkaravun makua ei saa ruokaan millään muulla, ei edes
natriumglutamaatilla.
Tai toisaalta … katkarapuhan ON umamia eli luontainen glutamaatin lähde samoin kuin tomaatti, sienet, soijakastike, parmesaani ym.
Tai toisaalta … katkarapuhan ON umamia eli luontainen glutamaatin lähde samoin kuin tomaatti, sienet, soijakastike, parmesaani ym.
Kotitekoinen umami katkaravuista
kypsennettyjen
katkarapujen päitä
Katkarapujen
päät laitetaan uunivuokaan ja kuivataan uunissa 120 asteessa noin 1-1,5 tuntia.
Kuivat päät jauhetaan ja jauhe siivilöidään, jos sinne on sattunut jäämään
hiukan suurempia kuorenpalasia. Käytetään katkarapuruokien mausteeksi.
Ja vaikka olen pyhästi luvannut, että en enää osallistu reseptikilpailuihin, niin hyvän asian takia voin tämän kerran tehdä poikkeuksen. Näin hullu reseptikin. Umami on siis pinkki ruoka. Muistakaa äänestää umami voittajaksi :)
aivan mahtava keino hyödyntää nuo jämät! enpä ole tähän itsekään törmännyt!
VastaaPoistaKiitos, hyvä idea! Tätä täytyy kokeilla. Joko Sinulla on kokemuksia tuon jauheen säilyvyydestä? Ja olisiko parempi säilyttää kuivakaapissa vai jääkaapissa?
VastaaPoista@ Jaska Jkunen
VastaaPoistaSäilyvyydestä en tällä kokemuksella osaa sanoa, mutta jos pitäisi säilyttää pidempään, laittaisin varmaan minigripissä tai pienessä muovirasiassa pakkaseen.