Viikon
hedelmä 40/52: karpalo
Karpaloa
käytetään pääasiassa jälkiruokamarjana ja varmaan tunnetuin karpalojälkiruoka
on jääkarpalot kuuman kinuskikastikkeen kanssa. Karpalo toimii hyvin myös ”oikeassa”
ruoassa riistan lisäkkeenä ja linnuista erityisesti kalkkunan kanssa karpalo on
loistava makupari.
Lämmin ruusukaali-karpalosalaatti (ja kalkkunapihvit)
10 ruusukaalia
1+1 rkl öljyä
1 rkl voita
4 kevätsipulia ohuina viipaleina
0,25 tl kuivattua salviaa
100 g tuoreita karpaloita
2 cl portviiniä
3 rkl juoksevaa hunajaa
suolaa
mustapippuria
2 kalkkunapihviä
Halkaise ruusukaalit ja leikkaa pois kanta.
Kuumenna paistinpannulla 1 rkl ruokaöljyä ja paahda siinä ruusukaaleja sen
verran että ne saavat väriä. Mausta suolalla ja kaada ruusukaalit toiseen
astiaan odottamaan.
Kuullota kevätsipulit paistinpannulla
öljy-voiseoksessa, lisää salvia, karpalot sekä portviini ja sekoittele kunnes karpalot
ovat lämmenneet. Kaada lopuksi ruusukaalit takaisin paistinpannulle ja lisää
juokseva hunaja. Sekoita ja mausta suolalla sekä mustapippurilla.
Kalkkunapihvien keskellä on lihaskalvo, joka
kannattaa leikata pois ennen pihvien paistamista. Nuiji pihvit ohuemmiksi ja
kypsennä paistinpannulla molemmin puolin kauniin ruskeiksi. Mausta suolalla ja
pippurilla.
Näissä pikkuleivissä on niin terveelliset ainekset (ainakin karpalot, kaura ja pähkinät), että näitä voisi melkein kutsua “terveyspikkuleiviksi”. Karpalo antaa pikkuleiville sopivasti mehevyyttä ja taikinaan upotetut valkosuklaamurut kesyttävät karpalon kirpeyden. Lopputulos valkosuklaasta huolimatta ei kuitenkaan ole kovin makea.
(suorastaan superterveelliset) karpalopikkuleivät
180 g voita
2 dl ruokosokeria
1 muna (xl)
0,5 tl jauhettua vaniljatankoa tai vaniljauutetta
0,25 tl suolaa
2,5 dl vehnäjauhoa
3 dl kaurahiutaleita (Elovena)
150 g tuoreita karpaloita
1 tl raastettua appelsiininkuorta
1,5 dl karkeasti rouhittuja saksanpähkinöitä
130 g karkeasti rouhittua valkosuklaata
Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri keskenään
vaahdoksi. Lisää vanilja, suola sekä kananmuna ja vatkaa huolella sekaisin.
Sekoita keskenään vehnäjauhot sekä kaurahiutaleet ja vatkaa seos vähitellen
taikinan joukkoon. Lisää seuraavaksi karpalot ja vatkaa voimakkaasti, jotta osa
karpaloista murskaantuu. Lisää lopuksi appelsiininkuori sekä rouhitut pähkinät
ja valkosuklaa ja sekoita nämä huolella taikinan joukkoon.
Nostele kahdella lusikalla taikinasta pienehköjä
kasoja leivinpaperin päälle uunipellille ja litistä kasoja hiukan. Kypsennä
uunissa 175 asteessa noin 20-22 minuuttia. Jäähdytä pikkuleivät ritilän päällä.
Annoksesta tulee noin 30 pikkuleipää ja nämä ovat parhaimmillaan vasta aikaisintaan seuraavana
päivänä, kun kaikki maut ovat tasaantuneet ja rakenne tiivistynyt.
Ihanan värikäs annos!
VastaaPoistaOli niin nätti annos, ettei meinannut raaskia syödä :)
VastaaPoistajoo! siis se on tuo appelsiininkuori - ihan varmasti se "ylimääräinen taikuus". Pakko kokeilla!
VastaaPoistaSamoin näyttäisi olevan sen verran herkulliset mausteet salaatissa, että uskoisin sen maistuvan ruusukaalia pelkäävillekin :)
Totta puhuen keitetty ruusukaali on aika kamalaa (siis mun mielestäni eli varmaan joku trauma ammoisilta kouluajoilta?). Tuolla tavalla kun sen vain nopeasti freesaa pannulla, se ei ole niin "ruusukaalinen" ja suorastaan hyvän makuista ;)
VastaaPoista