Nyt on ihan paras aika nauttia uuden sadon keräkaalista muodossa tai toisessa. Meillä sitä on viimeksi nautittu kaalisalaattina, joka toimii yhtä hyvin kala- kuin liharuoankin kanssa - tai jopa hotdogin välissä makkaran keventäjänä. Suomen kesässä yksi parhaista asioista onkin satokauden tuoreet kasvikset. Niiden kanssa virallisten ravintosuositustenkin noudattaminen on paljon helpompaa kuin talvella.
Kokovihreä kesäkaalisalaatti
1 pieni
varhaiskaali
2 uutta
sipulia varsineen
1 kurkku
1 l herneenpalkoja
(kuorittuna)
1 ruukku
lehtipersiljaa
1 annos tillipestoa
2 rkl sitruunamehua
0,5 dl rypsiöljyä
1 rkl hunajaa
0,5 tl suolaa
mustapippuria myllystä
Valmista ensin tillipesto. Leikkaa sitten kaali
ensin ohuiksi lohkoiksi ja lohkot pienemmiksi paloiksi. Kuori herneet, kuori
kurkku ja raasta se karkeasti. Leikkaa sipulit pieniksi kuutioiksi ja hienonna myös vihreät varret. Hienonna lehtipersiljan lehdet. Yhdistä kaali,
herneet, kurkkuraaste, sipuli sekä lehtipersilja ja sekoita hyvin. Sekoita yhdessä
astiassa sitruunamehu, rypsiöljy, hunaja, suola sekä mustapippuri. Lisää
lopuksi pesto ja sekoita hyvin. Kaada salaatinkastike kaaliseoksen joukkoon ja
sekoita huolella. Anna kaalisalaatin makuuntua jääkaapissa puolisen tuntia
ennen käyttöä.
Tillipesto
40 g kuorittuja
suolapaahdettuja pistaaseja
4 rkl parmesaaniraastetta
2 dl hienonnettua
tilliä (ei varsia)
1 valkosipulinkynsi
5-6 rkl rypsiöljyä
(suolaa)
Kaada kutterin kulhoon pistaasinsydämet,
parmesaaniraaste, kuorittu ja halkaistu valkosipulinkynsi sekä tilli ja anna
koneen käydä kunnes terä on murskannut pistaasit ja muut ainekset hiukan rakeiseksi
massaksi. Lopuksi valuta peston joukkoon oliiviöljy kapeana nauhana koneen koko
ajan käydessä. Sekoita kunnes pesto on tasaista ja lisää suolaa jos tuntuu että
se sitä tarvitsee.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti