Raparperikausi
jatkuu vielä. Nyt kun erilaiset raparperipiirakat on leivottu, voi käyttää
raparperia myös helppojen ja herkullisten jälkiruokien valmistamiseen.
Raparperikiisseli on klassikko, jota täytyy keittää ainakin kerran kesässä.
Bonuksena muutama muukin helppo jälkiruokaresepti, jossa raparperi on
pääosassa.
Raparperikiisseli
7-8 dl raparperikuutioita
8 dl vettä
1,5 dl sokeria
¼ tl suolaa
1 dl vettä
4 rkl perunajauhoa
Raparperikiisselin väri riippuu siitä onko
raparperinvarret kuorittu vai ei. Kuoren kanssa kiisselistä tulee
enemmän tai vähemmän punertavaa, mutta kuorituista kauniin vihreä. Mittaa kattilaan vesi, sokeri,
suola, raparperit ja keitä niitä välillä sekoitellen 10-15 minuuttia kunnes
raparperit ovat soseutuneet. Sekoita vesi ja perunajauhot keskenään, nosta raparperikattila
hetkeksi pois lämmöltä ja valuta nestemäinen perunajauhoseos kuuman keitoksen
joukkoon ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Nosta kattila takaisin lämmölle
ja anna kiisselin kiehahtaa vielä kerran koko ajan sekoittaen.
Nauti raparperikiisseli hyvin jäähtyneenä pehmeän jäätelön, kerman tai kermavaahdon kanssa.
Helppo
raparperimousse (6-8 annosta)
300 g raparperia
0,5 tl suolaa
0,5 dl vettä
yhden sitruunan
mehu
1 tölkki (n.
400 g) makeutettua kondensoitua maitoa
3 dl kuohukermaa
viimeistelyyn
sokeroimatonta raparperisosetta
pistaasirouhetta ja/tai valkosuklaarouhetta
Valmista ensin raparperisose. (Sokeroimatonta
raparperisosetta kannattaa tehdä valmiiksi pakastimeen erilaisia
raparperiruokia varten.) Leikkaa raparperit noin sentin kuutioiksi.
Mittaa kattilaan 300 g raparperia sekä 0,5 tl suolaa ja 0,5 dl vettä. Keitä
aineksia pienellä lämmöllä 10-15 minuuttia tai kunnes kaikki raparperi on
soseutettavissa.
Mittaa raparperisoseesta 200 grammaa kulhoon sitruunamehun, kondensoidun maidon sekä kuohukerman kanssa. Vatkaa
seosta sähkövatkaimella kunnes se sakeutuu. Tähän menee aikaa noin kymmenisen
minuuttia.
Annostele raparperimousse jälkiruokakulhoihin
ja laita jääkaappiin jähmettymään 15-30 minuutin ajaksi. Viimeistele annokset
raparperisoseella sekä pistaasirouheella ja/tai valkosuklaalastuilla.
Raparperivispipuuro,
valkosuklaata ja
minttukermavaahtoa
1 l vettä
400 g raparperia
2 dl sokeria
1,5 dl mannasuurimoita
1/4 tl suolaa
jääkaappikylmää valkosuklaata
2 rkl hienonnettua
tuoretta minttua
2 dl kuohukermaa
1 rkl sokeria
Laita kattilaan vesi, raparperit ja sokeri ja
anna kiehua 5-10 minuuttia kunnes raparperit ovat hajonneet. Lisää suola ja
mannasuurimot koko ajan vatkaten ja keitä toiset 5-10 minuuttia kunnes puuro on
valmista. Anna puuron jäähtyä.
Vatkaa puuro sähkövatkaimella kuohkeaksi.
Vatkaa kerma sokerin kanssa vaahdoksi ja sekoita joukkoon hienonnettu minttu.
Rouhi valkosuklaa kohtalaisen hienoiksi muruiksi. Kasaa annokset ja koristele
vielä kokonaisella mintunlehdellä.
Pähkinäinen
raparperimurupaistos
200 g raparperia
kuorittuna ja ohuelti viipaloituna
2 rkl ruokokidesokeria
ripaus suolaa
0,5 rkl perunajauhoa
1 + 2 rkl pehmeää
voita
2 rkl vehnäjauhoa
3 rkl kaurahiutaleita
2 rkl cashewpähkinärouhetta
(muutkin pähkinät kelpaavat)
ripaus suolaa
1/4 tl hienonnettua
kardemummaa
3 rkl ruokokidesokeria
Kaada muovipussiin sokeria, suolaa sekä
perunajauhoa ja lisää raparperipalat. Hölskytä ainekset sekaisin. Voitele pieni
uunivuoka ruokalusikallisella voita ja kaada siihen maustetut raparperit.
Sekoita keskenään 2 rkl pehmeää voita,
vehnäjauhot, kaurahiutaleet, cashewrouhe, ripaus suolaa, kardemumma sekä
ruokokidesokeri. Ripottele seos raparperipalojen päälle ja paista uunissa 200 asteessa
noin 25 minuuttia, jolla paistoajalla raparperit vielä pysyvät koossa. Pidempi
paistoaika tekee raparpereista sosetta. Tarjoile murupaistos hiukan lämpimänä..
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti