Juhla ja juhannus on ohi, ja lämmintä
ja aurinkoista säätä luvannut säätiedotuskin piti onneksi paikkansa. Jääkaappi
on kuitenkin vielä melko täynnä ruokaa eli meillä oli tänään tosi hyvät
rääppiäiset - ja taidetaan syödä jääkaapista juhannuskaloja varhaisperunoineen ja
muine lisukkeineen vielä pari muutakin päivää. Vaikka kuinka yrittää laskea
ruokamäärän vieraiden lukumäärän mukaan, ruokaa on aina liikaa, mutta parempi
niin päin kuin että ruoka loppuisi kesken.
Juhannuspäivän burgertarjoilusta jäi sopivasti
pari kalapihviä, ja brunssilla tarjottua croissant-marjavuokaa oli sen verran
että siitä voi nauttia vielä pari jälkiruokaa.
Hauki-rapupihvit
(12 – 15 isoa kalapihviä)
1 000 g jauhettua haukifileetä
400 - 500 g jauhettua ravunlihaa
2,5 dl pankojauhoa
3 rkl sitruunapippuria
1 rkl suolaa
1/4 tl cayennea
2,5 dl parmesaaniraastetta
2,5 - 3 dl hienonnettuja tuoreyrttejä:
tilliä, ruohosipulia ja
lehtipersiljaa
3 rkl kapriksia
6 munaa
4 dl kermaa
Sekoita isossa kulhossa jauhettu
hauki sekä jauhettu ravunliha.
Sekoita eri kulhossa panko,
sitruunapippuri, suola, cayenne, parmesaaniraaste, hienonnetut tuoreyrtit sekä
kaprikset.
Riko vielä toiseen isoon kulhoon kananmunat ja
vatkaa ne kevyesti, lisää kerma ja sekoita.
Mittaa panko-maustesekoitusta
muna-kermaseoksen joukkoon noin desilitra kerrallaan ja sekoita tasaiseksi. Kun
kaikki ainekset on sekoitettu tasaiseksi massaksi, yhdistä ne
kala-rapuseokseeen ja sekoita isolla haarukalla niin että massa jää
mahdollisimman kuohkeaksi. Kun kaikki ainekset on kunnolla sekaisin, ala tehdä
niistä pihvejä. Ota esille sen kokoinen rengasmuotti että se vastaa hampurilaiseen
käytettävän sämpylän kokoa (on ikävää joutua etsimään hampurilaisen sisältä
sinne eksynyttä liian pientä pihviä).
Laita uuni lämpiämään 200°C. Laita leivinpaperi uunipellille ja lusikoi kalamassaa
renkaan sisään. Ohjeen 12-15 pihviä on mitoitettu kaupan valmiille isohkoille briossisämpylöille,
mutta pienempiä pihvejä tulee tietysti paljon enemmän. Paista kalapihvejä uunin keskitasolla ensin 15-17
minuuttia, minkä jälkeen käännä pihvit ja anna niiden paistua toiselta puolelta vielä 10-15 minuuttia. Paistoaika voi hiukan vaihdella riippuen uunista.
Pihvit voi paistaa valmiiksi jo edellisenä
päivänä, jolloin hampurilaisten kokoaminen sujuu nopeammin. Tällöin hampurilaisia
valmistettaessa paista kylmät pihvit nopeasti pannulla voissa kauniin ruskeiksi tai öljyä
pihvit molemmin puolin ja grillaa ne kuumiksi.
Hyvin yrttinen tartarkastike
200 g hyvää majoneesia
0,5 dl hienonnettua tilliä
0,5 dl hienonnettua ruohosipulia
0,5 dl hienonnettua persiljaa
(0,5 dl hienonnettuja fenkolinlehtiä jos on käytettävissä)
2 rkl pieniä kapriksia
1 hienonnettu
uusi sipuli varsineen
puolikas maustekurkku hienonnettuna
1 tl sitruunamehua
pari tippaa juoksevaa hunajaa
hiukan suolaa ja valkopippuria myllystä
Sekoita kaikki ainekset keskenään ja
anna makuuntua tunnin tai pari ennen käyttöä.
Punasipulihilloke
5 isoa punasipulia
0,5 dl ruokokidesokeria
50 g voita
1 dl vettä
0,5 dl hyvää balsamiviinietikkaa
4 rkl juoksevaa hunajaa
suolaa
mustapippuria
5 oksaa tuoretta timjamia
Kuori, halkaise ja viipaloi sipulit.
Sulata paistinpannulla sokeri, voi ja vesi. Anna kiehua ja lisää siihen sipulit. Lisää balsamiviinietikka ja
hunaja sekä mausteet. Hauduta hilloke kypsäksi ensin voimakkaammin keittäen,
joitta nesteestä osa haihtuu ja sitten hiljaisella tulella kannen alla välillä
sekoitellen. Aika riippuu sipuleista ja viipaleiden paksuudesta, mutta 30-40
minuuttia on melko sopivasti. Katso, ettei seos kuivu ja ota kiinni pohjaan.
Kun neste on haihtunut ja sipulit ovat pehmenneet, nosta pois liedeltä ja anna
jäähtyä pannulla.
Pikkelöity punasipuli
3 isoa punasipulia
100 g väkiviinaetikkaa
200 g hienoa sokeria
300 g vettä
Kuori, halkaise ja viipaloi
punasipulit kulhoon.
Mittaa kattilaan väliviinaetikka,
sokeri sekä 100 g vettä ja keitä seosta sen verran että sokeri sulaa liemeen.
Jäähdytä liemi lisäämällä loput 200 g vettä ja kaada punasipuliviipaleiden
päälle. Anna sipulin makuuntua vähintään parin tunnin ajan, mielellään
seuraavaan päivään asti.
Fishburgerit
burgersämpylöitä
hauki-rapupihvejä
salaattia
punasipulihilloketta
pikkelöityä punasipulia
tartarkastiketta
maustekurkkuviipaleita
lisukkeeksi
coleslaw
Croissant-marjavuoka uunissa
8 - 10 kpl ”toissapäivän” croissanteja
0,5 l mansikoita
0,5 l vadelmia
250 g rasia pensasmustikoita
1 limetti
5 dl maitoa
2 dl kuohukermaa
6 munaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
3/4 dl sokeria
3 rkl vaniljasokeria
voita vuoan voitelemiseen
pinnalle tomusokeria
tarjoiluun vaniljakastiketta
Revi croissantit peukalonpään
kokoksiksi paloiksi. Vatkaa maito, kerma, munat, tuorejuusto, sokeri ja
vaniljasokeri keskenään. Voitele uunivuoka ja lado pohjalle puolet croissantpaloista
tasaiseksi kerrokseksi. Kostuta nämä parilla kauhallisella munamaitoa.
Ripottele päälle 2/3 mansikoista, vadelmista ja mustikoista, ja mausta marjat
puristamalla niille limettimehua.
Lado vuokaan toinen puoli croissantpaloista ja kaada niille loppu munamaito. Painele leipämassaa sen verran
että se hiukan tiivistyy. Ripottele vuoan pinnalle loput marjat, peitä
tuorekelmulla ja laita jääkaappiin vähintään kuudeksi tunniksi, mutta
mieluummin yön yli jotta kosteus ehtii kunnolla tasaantua. Vuoka voi odottaa
jääkaapissa paistamista jopa pari päivää.
Paista croissant-marjavuoka 180 asteessa noin
35-40 minuuttia. Siivilöi pinnalle ohut kerros tomusokeria. Tarjoile hiukan lämpimänä vaniljakastikkeen kanssa.