TÄSTÄ VOIT HAKEA RESEPTEJÄ AIHEPIIREITTÄIN

torstai 2. maaliskuuta 2023

Biff Rydberg


Olen ennenkin tainnut mainita, että ruoho aidan toisella puolella on vihreämpää. Tällä viittaan ruotsalaiseen ruokakulttuuriin, jossa kaikki on ”lite bättre”. Biff Rydberg on melkein kuin meikäläisten pyttipannu – vähän vaan upgreidattuna, kuten nykysuomella sanotaan.

Toista sataa vuotta sitten tukholmalaisessa loistohotellissa keksitty ruoka on todellakin kuin pyttipannu, mutta paistin tähteiden ja makkaran sijaan on käytetty sisäfileetä. Arvokkuuta annokseen tuo aineiden tarjoilemineen toisistaan erillään jotta syöjä saa itse yhdistää ne. Paistetun munan korvaa yleensä annoksessa erikseen tarjottava munankeltuainen. Tässä on sekin korvattu ruotsalaisen keittiögurun Leif Mannerströmin reseptillä valmistetulla sinappikermalla, joka todella kruunasi tämän herkullisen sunnuntairuoan.

 


 

Rydbergin pihvi - Biff Rydberg

 

500 g                    naudan sisäfileetä, pääpaloja, ei tarvitse olla keskiosaa
3                           isohkoa keltasipulia
600 g                    raakaa perunaa
                             öljyä paistoon
                             voita paistoon
                             hienoa merisuolaa
                             mustapippuria myllystä
tilkkanen              soijakastiketta

 

Kuori ja paloittele perunat 1 cm kuutioiksi. Pienet ja tasakokoiset kuutiot kypsyvät sopivassa ajassa tasakypsiksi.

Kuori ja viipaloi sipuli lohkoveneiksi. Ne ovat paremman näköisiä lautasella kuin silputtu sipuli.

Paloittele liha tuuman kuutioiksi. Liian pienistä kuutioista tulee läpikypsiä ja tarkoitus on kypsentää liha nopeasti kuumalla pannulla niin, että palat ovat vielä kauniin punertavia sisältä.

 
Kuumenna pannulla loraus rypsiöljyä ja kypsennä perunat siinä kauniin kullanruskeiksi. Mausta suolalla ja pippurilla, siirrä sivuun odottamaan ja pidä lämpiminä.

Pyyhkäise pannu, lisää voita ja kuullota siinä keskilämmöllä sipuliveneet kullankeltaisiksi. Mausta suolalla sekä ripauksella pippuria ja siirrä sivuun. Pidä lämpimänä.

Laita oikein kuumalle pannulle voita ja öljyä. Kun voi hiljenee (kuulet kyllä) ruskista nopeasti lihat. Mausta suolalla ja pippurilla. Lopuksi vielä pieni liraus soijaa pannulle ja ravistelu.

Kokoa annos asettelemalla ainekset kauniisti erilleen toisistaan vadille tai lautasille. Rucolan verso sopii hienosti antamaan makua ja väriä. Lisäksi vielä piparjuurella maustettua sinappikermaa ja var så goda, pöytä on katettu.

 

Piparjuurella maustettu sinappikerma

 

2,5 dl                 kuohukermaa
3 rkl                  sokeria
1 rkl                  Dijon sinappia
2 rkl                  raastettua piparjuurta
2 rkl                  Colmans sinappijauhetta

                         mustapippuria myllystä

                         hienoa merisuolaa

 

Vaahdota kerma kevyesti ja lisää sitten muut ainekset. Vaahdota lisää ja mausta lopuksi suolalla ja pippurilla.
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti