Minestronen, kuten monen muunkin tunnetun
ruoan pohjalla on ”makujen pyhä kolminaisuus” sipuli, porkkana ja varsiselleri.
Minestronen voi valmistaa ilman lihaa, mutta silloin siitä jää puuttumaan
pancettan ihana aromi, jota ilman tämä soppa on kuin savusauna ilman savua. Hätätapauksessa
voi käyttää savupekonia, jos mistään ei saa pancettaa. Yksi italialaisen ruoan
nikseistä on parmesaanijuuston kanttipala, se kivikova ulkoreuna, jota on lähes
mahdotonta enää raastaa. Sepä sitten tipautetaankin sopan joukkoon antamaan
makua. Muita oleellisia aineksia kasviskeitto minestroneen ovat pavut, säilötty tomaatti
sekä pienet pastat, kuten tässä käytetty lyhyt putkipasta tubetti zita n:o 31.
Minestronekeitto
1 valkosipulinkynsi
1 tölkki (380/230 g) valkopapuja
2 pientä perunaa (siikli)
100 g pientä pastaa (tubetti zita n:o 31)
parmesaania raasteena
Kuori sipuli, halkaise ja leikkaa se ihan pieniksi kuutioiksi. Kuori porkkana ja tee siitä sekä sellerinvarresta saman kokoisia pikkukuutioita kuin sipulistakin. Leikkaa pancetta vajaan sentin kuutioiksi. Leikkaa kesäkurpitsa pienen suupalan kokoisiksi paloiksi. Kuumenna isossa kattilassa öljy ja paistele siinä pancettapaloja minuutin verran. Lisää sipuli-, porkkana- sekä sellerikuutiot ja kuullota niitä kattilassa pari minuuttia. Lisää kesäkurpitsapalat, sekoita ja hauduta aineksia matalahkolla lämmöllä 10 minuuttia.
Leikkaa valkosipulinkynsi ihan pieniksi muruiksi. Lisää kattilaan valkosipuli, oregano sekä basilika ja sekoita näitä minuutin ajan. Lisää sitten valutetut pavut, tölkkitomaatit, tomaattipyree, parmesaanin kanttipala, lihaliemi sekä laakerinlehdet. Mausta kevyesti mustapippurilla ja anna keiton hautua 10 minuuttia.
Lisää sitten vajaan sentin kuutioiksi paloitellut perunat ja fenkoli ja keitä vielä 20 minuuttia. Tarkista maku ja tarvittaessa lisää suolaa (riippuu siitä onko lihaliemessä suolaa) ja/tai mustapippuria myllystä. Leikkaa mustakaalin lehdistä pois keskiruoti ja paloittele lehdet. Lisää pasta sekä mustakaali keiton joukkoon ja keitä vielä 10 minuuttia, jolloin keitto on valmista. Lisää lautasannoksiin raastettua parmesaania ja tarjoile paahdetun moniviljaleivän kanssa. Muutama basilikanlehtikin näyttäisi ja maistuisi hyvältä, jos niitä sattuu olemaan käytettävissä.
Puoliso hamstrasi ison palan hävikissä ollutta savulihaa (en niin tarkkaan katsonut mitä sorttia). Siitähän voisinkin huomenna tehdä minestronen. Kiitos taas ideasta :-)
VastaaPoistaNo jo on hyvin koulutettu puoliso ;) Isosta palasta riittää riemua pitkään kun loput pilkkoo sopivina annoksina pakkaseen. Siis jos pakastimiin mahtuu...
VastaaPoista