Kaikkihan jo tuntevat sushin. Sitä on
saatavana vastavalmistettuna isoista hypermarketeista ja valmiiksi pakattuna
lähes joka marketista ainakin ruuhka-suomessa. Susheja on monenlaisia. Nigiri
on pieni tiivis riisipallo, jonka päällä on esimerkiksi lohta tai avokadoa.
Maki on merilevään käärittyä riisiä ja täytteinä on esimerkiksi lohta, avokadoa
ja kurkkua.
Tässä tulee mökkisuomeen sopiva
meganigiri, jonka valmistaminen ei vaadi sushimestarin tutkintoa, ei
erikoisvälineitä eikä edes paljoa aikaa. Meganigiri on muotoiltu
sushiriisikakku, jonka päällä on soijamarinoitua pintapaistettua lohta. Vadilla
on lisäksi nori -merilevää, avokadoa, kurkkua, kevätsipulia ja hillottua inkivääriä. Meganigiri on
tarkoitettu useammalle syöjälle, eli se on jaettava annos, joka kuitenkin sisältää
kaikki perinteisen sushiaterian maut. Tarveaineiden määrä vain mitoitetaan
syöjien määrän mukaiseksi. Kuvan annos on rakenneltu 28 cm kokoiseen
piirakkavuokaan ja se sisältää reseptin mukaiset aineet.
Soijamarinoitu lohi
Kalana voi käyttää lohta, kirjolohta
tai nieriää.
1 iso
nieriäfile
3 rkl karkeaa
merisuolaa
3 rkl hienoa
sokeria
3 rkl soijakastiketta
Tarkista, että fileestä on ruodot
nypitty pois ja vatsarasva samoin siistitty pois. Levitä suola-sokeriseosta
voipaperille, aseta kala sille nahkapuoli alaspäin ja levitä loppu seos kalan
pinnalle. Taita paperin reunat ylös ja valuta soijakastike kalalle. Kääri kala
pakettiin ja anna marinoitua jääkaapissa yön yli.
Pyyhi ylimääräinen marinadi kalan
pinnalta. Leikkaa kala koosta riippuen 3-4 palaan. Viipaloi palat kalan
pituussuunnassa. Mitä paksumpi kalanpala sitä isommat (ja kauniimmat?)
viipaleet tietenkin saat, mutta tässä toimii ohuempikin filee. Toki sen voi
myös viipaloida kuten yleensä viipaloidaan.
Sushiriisin keittäminen
4 dl sushiriisiä
4,5 dl kylmää vettä
1 dl sushiviinietikkaa
(sisältää riisiviinietikkaa,
sokeria ja suolaa, esim. Miyata)
Huuhtele riisi kylmällä vedellä.
Laita riisi syvänmalliseen kattilaan ja lisää vesi. Anna riisin seistä kylmässä
vedessä 15 minuutin verran ja laita sitten kansi päälle. Kuumenna riisi isolla
lämmöllä kunnes riisi alkaa kiehua. Pienennä lämpö pienelle ja anna kiehua
hiljaa noin 10 minuuttia edelleen kansi päällä. Sammuta liesi ja anna riisin
hautua vielä noin 10 minuuttia. Siirrä riisi laakealle vadille. Vedä lastalla
viiltoja riisiin jotta riisi jäähtyy. Sekoita sushiviinietikka riisin joukkoon. Sushiviinietikan voi valmistaa
itsekin, mutta tässä on kokkausta yksinkertaistettu käyttämällä valmista
tuotetta.
Meganigirin kokoaminen
1 merilevä-
eli noriarkki leikeltynä pienemmiksi paloiksi
paahdettuja
seesaminsiemeniä
1 avokado
viipaleina
½ kurkkua
suikaleina
kevätsipulia
hillottua
inkivääriä (gari)
wasabitahnaa
soijakastiketta
Asettele noripalat vadille ja
muotoile riisistä niiden päälle pinnaltaan kaareva pötkö. Kun nori on valmiiksi
paloiteltu, sitä tulee mukaan samalla kun ottaa nigiriäkin. Päällystä riisi
lohiviipaleilla, jolloin siitä tulee jättikokoinen nigiri.
Kuumenna eli tohota
kaasupolttimella kalalle hieman väriä pintaan - tarkoitus ei ole kypsentää
kalaa, joka on jo graavattu - ja sirottele pinnalle paahdettuja
seesaminsiemeniä. Asettele inkivääriä, avokadoviipaleet, kevätsipulia ja
kurkkusuikaleet nigirin vierelle.
Tarjoa lisäksi erillisissä kulhoissa
soijakastiketta ja wasabitahnaa. Tämänkin sushin voi syödä puikoilla ken osaa
ja kellä puikot on, mutta haarukka toimii tässä hyvin. Oli muuten todella
hyvää. Kaikki sushiaterian maut uudessa muodossa. Kannattaa kokeilla.
Kiitos, erinomainen ohje, koska /kun pikkutarkka näpertely ei kiinnosta.
VastaaPoistaTässä on kaikki oikeat maut, pipertäminen vain jää pois.
VastaaPoista