Nyt löytyi sellainen resepti, jota en ennen ole nähnyt enkä koskaan kuullutkaan. Tämä on kuulemma espanjalainen jälkiruoka, friteerattu maitokahvi. Ja mitä silloin tekee ruokaharrastaja? No tietysti kokeilee mitä siitä tulee. Itse asiassa tein tämän kaksi kertaa, kun en ollut ihan tyytyväinen ensimmäisen lopputulokseen. Toisella kertaa korvasin pari ainesta lähes vastaavilla. Alkuperäinen resepti käskee myös kanelisokeroida nämä (kuten munkit), mutta jotenkin tuo rouskuva sokeripinta tuntui olevan ihan liikaa, joten jätin sen pois tästä parannellusta versiosta. Melkoinen jälkiruoka, joka korvaa sekä kahvin että keksin. Huono puoli on se, että nämä täytyy tarjoilla mahdollisimman nopeasti friteeraamisen jälkeen niin kauan kuin paistopinta on rapea.
Friteerattu maitokahvi – Leche frita de café
65 g maizena maissitärkkelystä
friteeraukseen noin 5 dl rypsiöljyä
Sekoita kattilassa kuivat aineet ja lisää sitten maito. Laita kattila liedelle ja kuumenna seosta koko ajan vispilällä sekoittaen. Kun seos kiehuu ja maissitärkkelys alkaa saostaa maitoa, sekoita vielä minuutti tai pari kunnes kattilassa on lopulta paksua ”kiisseliä”. Vuoraa matala astia (18 x 11 cm) tuorekelmulla ja kaada kiisseli sen päälle. Peitä seos tuorekelmulla niin että kelmu on ihan kiisselin pinnassa kiinni, jäähdytä ja laita yöksi jääkaappiin jähmettymään. Alkuperäisessä reseptissä oli myös kanelitanko, mutta jätin sen pois koska se ei antanut makua noin lyhytaikaisessa keittämisessä.
Kun kiisseli on jähmettynyt, valmistele leivitys ja paisto. Mittaa yhteen laakeaan astiaan vehnäjauho ja vatkaa toiseen kananmunat. Kolmanteen laakeaan astiaan hienonna keksit leivityskelpoiseksi muruseokseksi. Alkuperäinen resepti käyttää korppujauhoa, mutta niistä tuli vähän pliisuja. Kanelinmakuiset keksit antavat paremman lopputuloksen (imho…).
Ripottele leikkuulaudalle hiukan vehnäjauhoa, kumoa jähmettynyt kiisseli siihen ja leikkaa pienemmiksi paloiksi. Tästä tuli 12 palaa. Kieritä palaset ensin vehnäjauhossa, sitten kananmunassa ja lopuksi Bastognemuruissa. Kaada paistinpannulle öljyä niin että sitä on noin 2 cm paksuudelta ja kuumenna öljy noin 180 asteeseen. Jos käytössä ei ole lämpömittaria, sopivan lämmön voi mitata myös palasella vaaleaa leipää. Öljy on sopivan kuumaa kun pieni leivänpala öljyyn tiputettuna alkaa heti ruskistua ja öljy sen ympärillä kuplia.
Friteeraus on todella nopeaa. Niin nopeaa, että tämä on ihan sekuntipeliä, mistä syystä frittasin nämä yksi kerrallaan. Nosta yksi leivitetty pala kerrallaan kuumaan öljyyn ja friteeraa 8-10 sekuntia, minkä jälkeen käännä pala ja friteeraa toiset 8-10 sekuntia. Nosta valmis pala talouspaperin päälle jotta liika öljy imeytyy pois. Jatka kunnes kaikki on uppopaistettu. Tässä vaiheessa alkuperäinen resepti neuvoi kierittämään korppujauhoissa leivitetyn palan kanelisokerissa, mutta kanelikeksejä käytettäessä se ei ole tarpeen.
Nauti ”friteerattu maitokahvi” jälkiruokana mahdollisimman nopeasti ennen kuin rapea kuori pehmenee.
No johan on! En ole moisesta kuullutkaan, mutta ei voi olla pahaa!
VastaaPoistaAivan mahtava!
VastaaPoistaWau! Totta kai ruokaharrastaja lähtee kokeilemaan tällaisia erikoisuuksia :) Näyttää hyvin houkuttelevalta!
VastaaPoista@ marketta @ Sari - CampaSimpukka @ Päivi / Kokkeillaan
VastaaPoistaMitä me tehtiin ennen kuin oli internettiä? Siihen aikaan tämäkin outo jälkiruoka olisi varmaan jäänyt löytymättä... :D