Jos pääruokana on kesäkeittoa
(edellinen päivitys) ja jälkkäriksi mustikkapiirakkaa, niin eipä ihanalta suomalaiselta
kesäaterialta voi paljon muuta enää toivoa. Tai voi tietysti… M ehdotti että
alkuruokana olisi voinut nauttia porocarpaccion. Pahus kun en huomannut hankkia
tarveaineita… Onneksi jälkiruoka jotenkin korvasi tämän hirvittävän puutteen.
Testasin mustikan ja rosmariinin
yhdistelmää muutama viikko sitten pannacottareseptiin ja totesin niiden sopivan yhteen
täydellisesti. Kun näihin lisätään mausteiksi vielä limetti, vanilja sekä
ripaus kardemummaa, tuloksena on The Mustikkapiirakka, vastustamattoman ihana ja pehmeä
mustikkamurupiirakka, joka nautitaan vaniljafraichevaahdon kanssa.
Piirakka on tehty 20 x 30 cm vuokaan.
Isompaa vuokaa/uunipeltiä varten laske pinta-ala ja muuta ainesmääriä vuokien
koon suhteessa. Voi olla että minäkin teen tämän vielä uudelleen isompana
lähiviikkoina…
The Mustikkapiirakka
3 dl vehnäjauhoa
1,5 dl kaurahiutaleita
1 dl sokeria
0,5 tl hienoksi jauhettua kardemummaa
2 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
120 g juoksevaa Oivariinia
2 munaa (koko M)
1 dl maitoa
3-4 dl tuoreita mustikoita
1 tl raastettua limetinkuorta
1 tl limetin mehua
0,5 dl hillosokeria
2 rkl tuoreita rosmariininlehtiä
1 rkl perunajauhoa
vaniljafraichevaahto:
2 dl Arlan fraiche kermaa
2 dl tavallista vispikermaa
1 rkl vaniljasokeria
Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen
ja vuoraa piirakkavuoka leivinpaperilla.
Valmistele ensin mustikat. Raasta
kulhoon limetinkuori, lisää limetin mehu sekä mustikat ja sekoita. Laita
kutterin kulhoon terä paikoilleen ja mittaa kulhoon hillosokeri,
rosmariininlehdet (mitta tarkoittaa tiukkaan pakattuja ruokalusikallisia) sekä perunajauho. Käynnistä kone ja anna terien pyöriä niin
kauan että kaikki rosmariininlehdet ovat hienontuneet sokerin ja perunajauhon
joukkoon. Jätä rosmariinisokeri odottamaan piirakan päällystämistä.
Mittaa taikinan kuivat aineet kulhoon
ja sekoita huolella. Lisää juokseva Oivariini ja sekoita ainekset muruiksi. Ota
1-1,5 dl muruseosta erilleen ripoteltavaksi piirakan pinnalle.
Lisää jäljelle jääneeseen
muruseokseen kananmunat sekä maito ja sekoita voimakkaasti kunnes taikina on
tasaista. Kaada taikina vuokaan leivinpaperin päälle ja tasoita pinta. Sekoita
keskenään limetillä maustetut mustikat sekä rosmariinisokeri ja levitä mustikat
tasaisesti taikinan päälle. Ripottele pinnalle säästämäsi muruseos.
Kypsennä piirakkaa uunissa 200
asteessa noin 20 minuuttia.
Tekee niin mieli ottaa tuosta ruudun takaa palanen. VOinhan minäkin tehdä mustikkapiirakkaa, mutta pakasteesta löytyvät serbialaiset metsämustikat ovat aika mauttomia.....
VastaaPoistaAi pahus. Olisikohan se vaan sitten niin että Suomen ilmasto ja pitkät valoisat kesäpäivät tekevät meikäläisistä metsämustikoista (ja kaikista muistakin marjoista) niin aromaattisia. Todennäköisesti kuitenkin niissä serbialaisissa mustikoissa on enemmän makua kuin isoissa pensasmustikoissa, joissa sinistä väriäkin on vain vähän pinnalla :)
VastaaPoista