Yleisön pyynnöstä uusintana – perinteinen kesäkeitto ja sen paranneltu(?)
versio.
Meille kesäkeitto on vähän kuin joulukinkku, mämmi tai tippaleivät. Sitä
pitää saada kerran tai pari vuodessa silloin kun on sen aika ja sitten voikin
taas odotella vuoden päivät seuraavaa kertaa.
Monella suomalaisella on paha kesäkeittokammo. Tällainen kammo saattaa
syntyä vaikkapa silloin jos on joutunut syömään "kesäkeittoa", joka
on valmistettu ylikypsäksi muusiksi keitetyistä pakastekasviksista. Hirvityksen
voi kruunata suurustamattomaan liemeen lisätty pieni loraus maitoa, joka ei
anna makua mutta tekee keitosta epämääräisen harmahtavan. Mikäli sopan keittäjä
on vielä yrittänyt noudattaa virallisia ravintosuosituksia ja jättänyt keitosta
pois suolan sekä sokerin, kesäkeiton irvikuva on täydellinen.
Kesäkeitto on parasta silloin kun kasvikset ovat tuoreimmillaan, eikä
kesäkeittoa pitäisi muina vuodenaikoina edes tehdä. Aitoon ja oikeaan
kesäkeittoon kuuluu porkkana, varhaisperuna, kukkakaali ja herneet, ehkä myös
vähän pinaattia. Papu tai uusi sipulikin on jo vähän sillä hilkulla, onko
niiden paikka kesäkeitossa. Kevyesti suurustetun ja pienellä määrällä voita
höystetyn liemen tulee olla valkoista ja pinnalle ripotellaan vähän tilliä tai
persiljaa, ehkä myös vähän ruohosipulia, siinä kaikki. Todella yksinkertaista
ja epätrendikkään vanhanaikaista. Ja hyvää.
Wanhan ajan kesäkeitto
(määrästä tulee neljälle kevyt lounas
tai kahdelle päivän pääateria)
6 -7 uutta perunaa
1 nippu uusia porkkanoita
puolikas pieni kukkakaali
2 dl makeita herneitä
kourallinen babypinaattia
5 dl vettä
1 tl merisuolaa
5 dl maitoa
2 rkl vehnäjauhoja
2 tl sokeria
valkopippuria myllystä
nokare voita
pinnalle
ruohosipulia
lehtipersiljaa
Pese ja pilko perunat ja porkkanat.
Leikkaa kukkakaalin kukinnot pienemmiksi paloiksi, perkaa herneet ja silppua
pinaatinlehdet.
Laita kattilaan kiehumaan vesi ja
suola. Kun vesi kiehuu, lisää porkkanat ja perunat ja anna kiehua 5 minuuttia.
Lisää sitten kukkakaali ja herneet ja keitä toiset 5 minuuttia. Vispaa jauhot
maidon joukkoon, lisää suurus keittoon hyvin sekoittaen ja anna kiehua noin 10
minuuttia. Lisää sitten pinaatti, sekoita ja keitä vielä minuutin ajan. Lisää
lopuksi sokeri, valkopippuri sekä voi, tarkista maku ja ripottele pinnalle
silputtua persiljaa sekä ruohosipulia. Laita pöytään voi, josta jokainen saa
vielä halutessaan lisätä sitä keittoonsa.
Ja sitten se toinen, paranneltu(?) versio kesäkeitosta...
Muokkasimme seuraavana kesänä tämän kovin perinteiseltä maistuvan keiton reseptiä paremmin 2000-luvun ruokamakuihin sopivaksi. Kuka on sanonut, että mummo asuu pienessä punaisessa tuvassa 15 km Vaarinkankaalta itään ja viljelee siellä pientä kasvimaata? Tämän päivän mummola voi olla ihan missä vain, Helsingissä, Portugalissa, tai vaikka Patagoniassa. Kesäkeitto 2.014 tarjoaa uuden lähestymistavan puhdasta kasvisruokaa kammoaville, mutta toimii myös mainiosti ilman kalalisäystä.
Muokkasimme seuraavana kesänä tämän kovin perinteiseltä maistuvan keiton reseptiä paremmin 2000-luvun ruokamakuihin sopivaksi. Kuka on sanonut, että mummo asuu pienessä punaisessa tuvassa 15 km Vaarinkankaalta itään ja viljelee siellä pientä kasvimaata? Tämän päivän mummola voi olla ihan missä vain, Helsingissä, Portugalissa, tai vaikka Patagoniassa. Kesäkeitto 2.014 tarjoaa uuden lähestymistavan puhdasta kasvisruokaa kammoaville, mutta toimii myös mainiosti ilman kalalisäystä.
Uusi kesäkeitto 2.014
4 uuden sadon porkkanaa
6 - 8 pientä perunaa (Siikli, Annabelle tms)
½ kukkakaali kukinnot
irrotettuna
½ romanesco-kukkakaali samoin kukinnot
irrotettuna
n. 2 dl tuoreita herneitä riivittynä
(vastaa 1 litraa)
1 uuden sadon kotimainen
sipuli
1 mieto punainen chilipalko
renkaina siemenet poistettuna
1/4 tl korianterinsiemeniä
1/4 tl fenkolinsiemeniä
3 dl vettä
2 rkl osterikastiketta
1 tl thai kalakastiketta
1 tlk kookosmaitoa (4 dl)
200 g kylmäsavutaimenta (tai kylmäsavulohta)
palana
1/2 ruukkua tuoretta korianteria
silputtuna
valkopippuria myllystä
voita
Valmistele ensin kaikki ainekset.
Kuori ja suikaloi (lyhyt julienne) tai viipaloi porkkanat (tai kumpaakin, kuten
itse tein, koska en osannut päättää). Pese ja viipaloi perunat. Jätä perunat
huomattavasti isommiksi paloiksi kuin porkkanat, jotta ne kaikki kypsyvät
samoihin aikoihin. Irrota kaaleista kukinnot. Riivi herneet. Litrasta tulee 2 –
2 ½ dl herneitä. Kokille riittää maisteltavaksi kolme-neljä palkoa, mutta jos
keittiöhommissa on mukana (pieniä) apulaisia, on hyvä varata kaksi litraa tai
enemmän herneitä. Viipaloi chili renkaiksi ja poista siemenet. Viipaloi sipuli.
Laita sisäosan pienet renkaat sellaisenaan keittoon ja pilko ulommat renkaat.
Rouhi morttelissa korianterinsiemenet ja fenkolinsiemenet. Kuutioi käyttämäsi
kala, maista, mausta rouhitulla valkopippurilla ja tarvittaessa lisää suolaa.
Laita kattilaan voita ja pyörittele
siinä perunat, porkkanat ja sipulit sekä rouhitut fenkolin- ja
korianterinsiemenet. Lisää kuumennettu vesi, osterikastike ja kalakastike sekä
chili. Anna kiehua 5 minuuttia. Lisää kaalit, herneet sekä kookosmaito ja keitä
vielä 10 minuuttia. Lisää joukkoon kala, viipaloidut sipulinvarret ja
hienonnettu tuore korianteri ja tarjoile.
Kumpikin versio kuulostaa ihanalta.
VastaaPoistaOn ne, molemmat, mutta heinäkuussa mieluummin sitä ihan perinteistä. Ja jälkkäriksi mustikkapiirakkaa, melko täydellistä :)
VastaaPoista