Sulatin pakasteesta viimeisen paketin
viime keväänä tarjouksesta hankittuja karitsanposkia. Edelliset posket nautittiin perunamuusin kanssa, mutta nyt oli tarpeen keksiä niistä jotain
uutta. Uunissa hitaasti haudutetut posket tarjottiin nyt kermaisen
pinaattimuhennoksen ja gremolatan kanssa voitaikinapesästä eli lehikäisestä
eli ranskalaisittain vol-au-vent. Määrästä tulee tarvittaessa kymmenen annosta.
Mikäli lehikäisiä tehdään vähemmän, kuten meillä vain neljä annosta, lopuista
aineksista saa tehdyksi seuraavana päivänä aivan ihanan pastakastikkeen.
Tämän ruoan kohdalla pitää todellakin
paikkaansa, että aika on rahaa. Nimittäin säästettyä rahaa. Pääraaka-aine
elikkä siis ne karitsanposket eivät olleet hinnalla pilattuja, maksoivat silloin tarjouksessa muistaakseni peräti vain € 5,90 /kg. Kilon
paketissa karitsanposkia on 35-36 kappaletta sellaisia pikkusipulin kokoisia
lihanpaloja. Paloissa on rasvaa sekä jänteitä, mutta rasvat ja sidekudokset
sulavat olemattomiin pitkän haudutuksen aikana. Kun niiden kypsyttelyyn
uhraa aikaa ja samalla antautuu
viekoittelevien tuoksujen valtaan tuntikausiksi, saa palkkioksi herkkua, joka
pärjää maussa ja mureudessa vaikka wagyupihville joka myös Koben härkänä
tunnetaan. Kilohinnassa pitäisi kuitenkin pilkun paikkaa muuttaa pykälän tai
parin verran.
Haudutetut karitsanposket
1 kg karitsanposkia
2 porkkanaa
1 sipuli
1 varsisellerin
varsi
öljyä
ruskistelemiseen
ripaus suolaa
2 solo
valkosipulia
1 kanaliemikuutio
3 dl punaviiniä
vettä
½ ruukkua
timjamia
1 rkl kokonaisia
mustapippureita
2 laakerinlehteä
Laita uuni lämpiämään 200°C:een.
Ruskista posket useammassa erässä pannulla ja siirrä ne kannelliseen pataan.
Mausta ripauksella suolaa. Kuullota samalla pannulla myös sipuli ja ota hieman
väriä porkkanalle ja sellerille. Siirrä nekin pataan ja kiehauta 2-3 desilitraa
vettä ja liemikuutio pannulla sitä välillä huuhtomatta. Lisää liemeen
punaviini, valkosipulit, laakerinlehdet sekä mustapippurit. Laita timjaminoksat
pataan lihojen päälle ja kaada liemi pannulta niin, että lihat ovat juuri peitossa.
Lisää vettä tarvittaessa. Sulje kansi ja anna hautua uunin lämmössä rauhassa 2 tuntia. Pienennä
lämpö 150°C:een ja anna muhia toiset 2 tuntia. Pienennä taas lämpöä, nyt
120°C:een ja anna vielä hautua 2 tuntia. Nyt voit nostaa padan uunista ja
nostaa uunin lämmön 225° C:een voitaikinapesien paistamista varten. Poimi lihat padasta ja
pidä ne lämpiminä. Siivilöi padassa oleva liemi kastikkeeksi.
Tarjoiltaessa lusikoi
voitaikinapesien pohjalle pinaattimuhennosta, muhennoksen päälle muutama
karitsanposki sekä tilkkanen lientä ja viimeistele annokset gremolatalla.
Ne lihat ja neste, joita ei nyt tarvita lehikäisannoksiin, laitetaan
jääkaappiin odottamaan. Kuori seuraavana päivänä jäähtynyt rasva pois liemen
päältä, kuumenna liemi kattilassa, lisää joukkoon 1 dl kermaa ja kiehauta
kastikkeeksi. Revi posket kahdella haarukalla riekaleiksi ja lisää kastikkeen
joukkoon lämpiämään. Yhdistä keskenään pinaattimuhennoksen ja gremolatan
tähteet. Tarjoile pastan kanssa.
Kermainen pinaattimuhennos
1 kpl pieni
salottisipuli
1 rkl voita
1 tl dijon
sinappia
2 dl (ruoka)kermaa
250 g tuoretta
pinaattia
hienoa merisuolaa ja mustapippuria
myllystä
Kuori ja hienonna salottisipuli.
Kuumenna voi pannulla ja kuullota siinä sipulikuutiot. Lisää sinappi sekä
ruokakerma ja kiehauta. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
Laita isoon kattilaan vettä
kiehumaan. Lisää veteen hiukan suolaa ja ryöppää pinaatit kiehuvassa vedessä.
Valuta pinaatit siivilässä ja painele niitä niin että pinaatista poistuu
mahdollisimman paljon vettä. Siirrä ryöpätyt ja valutetut pinaatit blenderiin
tai kutterin kulhoon ja surauta soseeksi. Lisää sipuli-kermaseos ja soseuta
vielä vähän aikaa. Tarkista suolan ja pippurin riittävyys.
Gremolata
2 kpl sitruuna
2 dl hienonnettua
(kähärä)persiljaa
3 kpl valkosipulinkynsiä
Raasta sitruunoiden keltainen kuori,
hienonna valkosipulinkynnet ja sekoita kaikki ainekset keskenään.
Vol au vent
paketti voitaikinalevyjä (500 g)
1 kananmuna
Leikkaa hiukan sulaneista voitaikinalevyistä
tarvittava määrä (2-10) neliötä. Asettele taikinalevyt uunipellille
leivinpaperin päälle. Viillä terävällä veitsellä jokaisen taikinalevyn ympäri yhtäjaksoinen
viilto, joka ei ulotu aivan pohjaan asti.
Sivele pinta vatkatulla kananmunalla.
Paista 225 asteessa noin 12-15 minuuttia kunnes taikina on kauniisti
ruskistunut ja hyvin kohonnut. Otettuasi lehikäiset ulos uunista leikkaa
viiltokohdat auki ja paina levyn keskusta alas, jolloin paistetusta
voitaikinasta muodostuu pieni pesä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti