Hernekeitto on suomalaisille loppiaisen perinneruoka.
Vanhan sanonnan mukaan ”hyvä Tuomas joulun tuopi, paha Nuutti pois sen viepi” eli nyt viimeistään pitäisi jouluruokien olla syöty ja joulun muutenkin ohi. Alkuvuoden perinneruoka monissa perheissä on hernesoppa. Vaikka tölkkikeitto on halpaa ja helppoa ruokaa, ei hernekeiton tekeminen itsekään ole mitenkään vaikeaa. Jotkut upottavat loppiaisen/Nuutinpäivän hernekeittoon joulukinkunjämät. Me olemme vuosien saatossa oppineet ostamaan sen kokoisen kinkun, että se on syöty viimeistään uutenavuotena, joten hernesoppaa varten hankimme paljon maukkaamman vaihtoehdon: savustetun possunpotkan. Hernesoppareseptimme on ihan blogin alkuajoilta, vuodelta 2013, eikä se ole siitä juuri miksikään muuttunut, mutta tässä kuitenkin uusinta yleisön pyynnöstä. Ekstrana isännän makea ja väkevä joulusinappiresepti. Jälkiruoaksi tietysti pannukakkua ja marjoja.
Vanhan sanonnan mukaan ”hyvä Tuomas joulun tuopi, paha Nuutti pois sen viepi” eli nyt viimeistään pitäisi jouluruokien olla syöty ja joulun muutenkin ohi. Alkuvuoden perinneruoka monissa perheissä on hernesoppa. Vaikka tölkkikeitto on halpaa ja helppoa ruokaa, ei hernekeiton tekeminen itsekään ole mitenkään vaikeaa. Jotkut upottavat loppiaisen/Nuutinpäivän hernekeittoon joulukinkunjämät. Me olemme vuosien saatossa oppineet ostamaan sen kokoisen kinkun, että se on syöty viimeistään uutenavuotena, joten hernesoppaa varten hankimme paljon maukkaamman vaihtoehdon: savustetun possunpotkan. Hernesoppareseptimme on ihan blogin alkuajoilta, vuodelta 2013, eikä se ole siitä juuri miksikään muuttunut, mutta tässä kuitenkin uusinta yleisön pyynnöstä. Ekstrana isännän makea ja väkevä joulusinappiresepti. Jälkiruoaksi tietysti pannukakkua ja marjoja.
Perinteinen hernekeitto
1 kg kuivattuja
herneitä
5 l vettä
2 sipulia
2 tl maustepippureita
2 laakerinlehteä
2 tl kuivattua
meiramia
1 rkl suolaa
1 savustettu
possunpotka (sahattuna neljään osaan eli pitkittäin ja poikittain)
viimeistelyyn
1 sipuli kuorittuna ja hienonnettuna
pieniksi kuutioiksi
kotitekoista sinappia
tuoretta meiramia
Kaada herneet isoon kattilaan ja vesi
niiden päälle. Liota herneitä vähintään 12 tuntia ennen kuin alat keittää
niitä.
Kun keitto alkaa kiehua, kuori
pinnalle mahdollisesti noussut vaahto (aina sitä ei tule). Keitä puoli tuntia, minkä
jälkeen lisää joukkoon karkeasti pilkotut sipulit ja mausteet, sekoita ja anna
kiehua toisen puolituntisen miedolla lämmöllä. Lisää sen jälkeen possunpotkan
palat ja keitä soppaa niin kauan kunnes lihat irtoavat luista eli suunnilleen
tunnin verran. Kalasta potkanpalat pois kattilasta, poista kamara sekä luut,
pilko lihat ja palauta lihat takaisin kattilaan. Tarkista herneiden kypsyys ja
jos on tarpeen, anna porista hiljalleen vielä vähän aikaa. Tarkista suolan
määrä, sekoita ja kauho hernerokka lautasille.
Viimeistele annos lautasella
sinapilla, sipulikuutioilla sekä tuoreella meiramilla.
”Isännän joulusinappi” valmistuu
nopeasti eikä pala kuumennettaessa pohjaan, sillä tätä ei edes kuumenneta! Tätä
on tehty aina jouluksi ja käytetty kinkun kuorruttesseen, se maistuu hyvältä kinkkuviipaleen päällä ja joulun
jälkeen sopii erinomaisesti perinteisen hernekeiton kanssa. Tässä on
sekoitussuhteet yhteen erään, ja kerto- tai jakolaskun avulla sinappia
valmistuu sopiva määrä.
Makea ja väkevä ”karkea” joulusinappi
1 dl Colman'sin
sinappijauhetta
3 dl kidesokeria
n. 0,5 tl hienoa merisuolaa
kiehuvaa
vettä
n. 1 tl väkiviinaetikkaa
n. 1 rkl neutraalia öljyä (esim rypsi)
Sekoita lasi-tai keramiikkakulhossa
sinappijauhe sekä sokeri. Tämä käy kätevästi pallovispilällä. Lisää suola ja
sen jälkeen kiehuvaa vettä vähän kerrallaan, ettei sinapista tule liian löysää.
Se tapahtuu hetkessä. Ensin siis 0,5 dl ja sekoitus, sitten ruokalusikallinen
kerrallaan, kunnes sinappi on sopivan notkeaa. Kuuma vesi sulattaa osan
sokerista ja siksi seoksen löystyminen saattaa yllättää. Kaikki sokeri ei sula
eikä sen kuulukaan, ja siksi tämä sinappi on ”karkeaa” eli rouskuu vähän
hampaissa. Lisää sitten vielä öljy ja etikka, vispaa kunnolla ja purkita.
Pieni jälkiruokapannukakku
2,5 dl vehnäjauhoa
0,5 tl suolaa
3 munaa
5 dl maitoa
2 rkl sokeria
30 g voisulaa
Sekoita kulhossa jauhot sekä suola. Riko
joukkoon munat ja sekoita. Lisää maitoa koko ajan vatkaten siten, että
taikinaan ei muodostu kokkareita. Lisää lopuksi sokeri ja sekoita huolella.
Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen, vuoraa noin 20 x 30 cm uunivuoka
leivinpaperilla. Sekoita pannaritaikinan joukkoon voisula ja kaada taikina
vuokaan. Paista pannukakkua uunin keskitasolla noin 30 minuuttia tai kunnes
pinta on kauniisti ruskistunut.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti