Vaikka kuinka yritin keksiä, niin sunnuntain ateriasta ei
ollut mitään blogattavaa. Samaa vanhaa mistä on tehty päivityksiä jo vuosia
sitten. Hulluilta päiviltä ostettua hevosenfileetä ja pippurikermakastiketta,
eri tavoin valmistettua juuriselleriä, paistettuja suppilovahveroita, marinoituja porkkanalastuja ja tomaatticoncassé. Mitä niitä uudelleen kirjoittamaan. Mutta!!!
Sunnuntain rääppeet hävikistä herkuksi ovat postaamisen
arvoinen ateria. Suppilovahveroita jäi aika runsaasti, hevosenfileestä sai
vielä pari mureaa pihviä, vaikka suurin osa fileestä menikin pakkaseen ja selleripyreetä
jäi sen verran, että siitä ei olisi enää riittänyt ateriaksi kahdelle. Niinpä sekoitin
selleripyreen joukkoon jauhoja, munia ja maitoa ja siitä tulikin tosi
herkulliset ohukaiset, jotka täytin näillä muilla aineksilla. Ei tarvinnut edes
käydä kaupassa. Sienikastikkeen täyteläisen maun salaisuus on viimevuotisissa
kuivatuissa suppilovahveroissa, joita oli onneksi tallella vielä yksi iso
lasipurkillinen.
Tämä on jopa lähes ravintosuositusten mukainen lautasellinen,
hevosen fileepihvillä ja sienikastikkeella täytetty kasvisohukainen, ja toinen
puoli lautasesta täynnä salaattia ja marinoitua väriporkkanaa. Tämän täytyy
olla terveellistä?
Selleriohukaiset
2 dl (eilispäivän) selleripyreetä
3 munaa
1,5 dl vehnäjauhoa
2 dl maitoa
(suolaa jos on tarpeen)
paistamiseen voita
Vatkaa munat selleripyreen joukkoon.
Lisää vehnäjauhot sekä maito ja sekoita kunnes taikinasta tulee sellainen
hiukan paksumman lettutaikinan oloinen seos. Lisää suolaa jos on tarpeen. Jätä
taikina tekeytymään huoneenlämpöön puoleksi tunniksi ennen paistamista.
Kuumenna ohukaispannu, sulata siihen
hiukan voita ja paista taikinasta molemmin puolin kauniin ruskeita selleriohukaisia.
Ensimmäinen menee aina pilalle, mutta kyllä seuraavat kuusi riittävät 2-4
hengen ruokailuun. Nämä ohukaiset tuppaavat tarttumaan toisiinsa, joten laita
voipaperia niiden väliin.
Tarjoiltaessa voitele kevyesti ohukaisten
pinta voisulalla ja lämmitä ohukaisia uunipellillä 220 asteessa muutamia
minuutteja.
Suppilovahverokastike
noin litra tuoreita suppilovahveroita
tai noin 100-120 g paistettuja suppiksia
1 pieni salottisipuli
3 rkl voita
1 rkl kuivattua suppilovahveroa
jauhettuna
3 rkl vehnäjauhoa
1 litra kiehuvaa vettä
1 kasvisliemikuutio
1 dl (kuohu)kermaa
hienoa merisuolaa ja mustapippuria
myllystä
Kuori ja kuutioi salottisipuli ihan
pieniksi kuutioiksi. Paistele suppilovahveroita kunnes kosteus alkaa haihtua
niistä. Lisää pannulle voi sekä sipulikuutiot ja kuullota sieniä sekä sipulia
matalahkolla lämmöllä kunnes sipuli alkaa tuntua pehmeiltä. Lisää kuivattu
suppilovahvero sekä vehnäjauho ja kypsennä jauhoja kunnes ne alkavat ruskistua.
Lisää sitten kiehuvaa vettä muutaman desilitran verran ja murustele
kasvisliemikuutio kastikkeen joukkoon. Keitä kastiketta kymmenisen minuuttia
jotta jauhot kypsyvät ja lisää kiehuvaa vettä aina tarvittaessa kun
kastikkeesta haihtuu liikaa nestettä.
Kaikkea vettä ei välttämättä tarvita ennen kuin kastike on valmista. Kun
kastike on kiehunut 10 minuuttia, lisää kerma ja anna kastikkeen kiehahtaa
vielä kerran. Lisää suolaa ja/tai mustapippuria jos niitä tuntuu olevan liian
vähän.
Paista fileepihvit sopivaan
kypsyyteen, mausta ja anna niiden vetäytyä. Viipaloi pihvit ja lisää ne
sienikastikkeen kanssa ohukaisten väliin.
Oi, tämänhän voi ihan maistaa pelkästään jo ohjeesta. Ihana ajatus laittaa selleriä lettuihin ja yhdistää ne sienen kanssa.
VastaaPoistaNäistä tuli kyllä ihan parhaat suolaiset letut :)
VastaaPoista