Vaikka tässä ihan viime aikoina on tullut tehdyksi jo parikin erilaista omenareseptiä, syksyllä on ainakin kerran
leivottava ihan oikea omenapiirakka. Mummo Ankan omenapiirakassa omenaviipaleet
on piilotettu taikinakannen alle, missä ne hautuvat täydellisen kypsiksi. Ken
tällaista on maistanut, ei yhtään ihmettele miksi Karhukoplakin karkaa
vankilasta vain varastaakseen Mummo Ankan leipoman omenapiirakan.
Täytteeseen kannattaa käyttää eri
omenalajikkeita, jos se vain on mahdollista. Toiset saavat mielellään olla hiukan
makeampia, toiset happamampia, omppuja jotka kypsyvät hiukan eri tahtiin. Näin
osa omenoista pehmenee uunissa lähes täysin ja osaan jää sopivasti puruvastusta ettei piirakasta tule omenasosepiirakkaa. Ohje on Ø 26 cm piirakkavuokaan.
Mummo Ankan omenapiirakka
300
g vehnäjauhoa
300
g suolatonta voita
0,5
tl suolaa
0,5
tl erittäin hienoksi jauhettua kardemummaa
0,5
dl sokeria
1
dl creme fraichea
1,5 - 2
kg omenoita
2
rkl sitruunamehua
1,5
dl sokeria
3
rkl vehnäjauhoa
0,5
tl kanelia
0,5
tl vaniljasokeria
1
keltuainen
1
rkl maitoa
Laita
uuni lämpiämään 200 asteeseen (ylä-alalämpö).
Sekoita
kulhossa vehnäjauho, suola, sokeri sekä kardemumma. Leikkaa voi pieniksi
kuutioiksi, lisää se jauhojen joukkoon ja nypi jauhoseos ryynimäiseksi. Tämän
voi tehdä myös kutterilla, jolloin taikinan valmistaminen on erityisen nopeaa.
Lisää creme fraiche ja sekoita taikina huolella. Jaa taikina kahteen osaan,
pyöritä ne palloiksi ja lopuksi litistä niitä hiukan. Jauhota taikinat, kääri
ne tuorekelmuun ja laita jääkaappiin tekeytymään noin tunniksi.
Kuori
omenat, poista siemenkota ja viipaloi noin puolen sentin siivuiksi. Laita
kaikki omenaviipaleet isoon kulhoon ja pirskottele sitruunamehua niiden päälle
ettei viipaleet tummu ruskeiksi. Sekoita keskenään sokeri, vehnäjauho, kaneli
sekä vaniljasokeri, kaada seos omenaviipaleiden joukkoon ja sekoita käsin kaikki
tasaisesti sekaisin.
Ripottele työskentelytasolle vehnäjauhoja, kauli
toinen taikinapallo ohueksi levyksi ja nosta se kaulimen avulla piirakkavuokaan.
Painele taikina huolella vuoan pohjalle ja reunoille. Täytä vuoka
omenaviipaleilla ensin tasaisesti pohjalta ja nostele sitten loput
omenaviipaleet ilmavaksi keoksi keskelle vuokaa. Kauli toinen
puolikas taikinasta vehnäjauhojen kanssa ohueksi levyksi ja nosta piirakan kanneksi niin että
keskiosan korkeus säilyy. Nipistele taikinoiden reunat kiinni toisiinsa ja
leikkaa ylimääräinen taikina pois. Ylimäärän voi käyttää piirakan koristeeksi.
Minä pyörittelin taikinasta pieniä palloja ja asettelin ne vierekkäin ympäri taikinan reunoja.
Sekoita
keskenään keltuainen ja maito, ja voitele piirakan pinta. Leikkaa vielä
kansitaikinaan muutama viilto, josta höyry pääsee pois. Paista piirakkaa uunin
alatasolla ensin 200 asteessa 20 minuuttia. Nyt kannattaa tarkistaa piirakan väri. Jos piirakan pinta on kovin ruskea, sen voi suojata alumiinifoliolla. Paista sitten toiset 20
minuuttia 200 asteessa ja lopuksi vielä 20 minuuttia 170 asteessa.
Anna
piirakan jäähtyä vähintään tunnin ajan ennen tarjoilua. Mummo Ankan
omenapiirakka maistuu parhaalta hiukan lämpimänä ja vaniljajäätelön kanssa
tarjoiltuna.
Oisinpa nyt Mummo Ankan vieraana!
VastaaPoistaVau! Olipa kiva löytää tämä oma lempi-omppupiirakkaohjeeni vuosikymmenten takaa. Alkoi heti suu napsaa ja jauhopeukalot innostua. Onnistuisikohan gluteenittomana?
VastaaPoista@ Nanna
VastaaPoistaÄkkiäkös sitä tällaisen pyöräyttää oman pihan ompuista :)
@ Leena/Mansikkaheinä
Tämä on kyllä yksi parhaita omenapiirakoita. En ole gluteenittoman leivonnan asiantuntija, mutta sen olen huomannut että gluteenittomista jauhoista valmistettuna leivonnaisten maku on usein täysin erilainen kuin vehnäjauhoista leivottuna. Eli gluteenittomana se on sitten ihan eri resepti kuin tämä.