Viime syksynä aloin ensimmäisiä
kertoja hyödyntää kurpitsasta myös sisuksen paahtamalla siemenet uunissa. Jauhoin
rapeaksi paahdetut myskikurpitsansiemenet suolan kanssa kurpitsasuolaksi tai
käytin ne salaatin koristeeksi. Tämän viimeisimmän kokeiluni perusteella voin vain todeta, että ne
ovat erinomaisia myös pestoon korvaamaan pinjansiemenet tai pähkinät. Itse
asiassa paahdetuista kurpitsansiemenistä valmistettu pesto on jotain aivan käsittämättömän
hyvää.
Yhdessä myskikurpitsassa on aika
vähän siemeniä ja pestoa syntyy kerralla vain hyvin, hyvin pieni määrä, mistä syystä
tätä pestoa on vaikea tehdä monitoimikoneen kutterissa. Mutta ei se mitään, jos
keittiön varusteisiin kuuluu vanha kunnon mortteli.
Kurpitsansiemen-korianteripesto
1
dl uunissa kuivattuja myskikurpitsansiemeniä (2 kurpitsaa)
2,5
- 3,5 dl korianterinlehtiä (2-3 ruukkua)
0,5
tl karkeaa merisuolaa
2
rkl limettimehua
1
valkosipulinkynsi
6
- 7 rkl hyvää oliiviöljyä
hiukan
mustapippuria myllystä
ripaus
cayennea
Halkaise
kurpitsat ja raaputa kaikki siemenet uunipellille leivinpaperin päälle. Levitä
siemenet väljästi ja laita pelti uuniin 175 asteeseen 20 minuutin ajaksi. Sekoittele
sitten siemeniä ja jatka paahtamista 120 asteessa toiset 20 minuuttia.
Sekoittele taas siemenet pitkin paperia, sammuta uuni mutta jätä luukku kiinni
ja anna siementen paahtua vielä tunnin ajan jäähtyvässä uunissa.
Hienonna
korianterinlehdet veitsellä silpuksi. Jos käytät myös varsia, leikkaa ne
muutaman millin mittaisiksi pätkiksi. Korianterin varret eivät hienonnu ja jos
joukossa on pitkiä varsia, ne jäävät peston joukkoon ikävän tuntuisiksi, hiusten
kaltaisiksi rihmoiksi. Mittaa korianterin määrä siten, että mitta-astiaa ei
tarvitse pakata ihan tiukkaan mutta ei myöskään liian ilmavasti. Korianterin määrä voi tuntua suurelta, mutta se on hyvin tasapainossa paahdettujen kurpitsansiementen kanssa. Valmiissa pestossa korianterin maku on enää todella mieto.
Laita
mortteliin paahdetut kurpitsansiemenet, merisuola, neljännes korianterista,
limettimehu, hienonnettu valkosipulinkynsi sekä muutama lusikallinen
oliiviöljyä. Hierrä seosta tasaiseksi ja lisää vähitellen loput korianterit
sekä oliiviöljy. Paahdetut kurpitsansiemenet imevät öljyä eri tavalla kuin
pähkinät tai pinjansiemenet, joten öljyä saattaa joutua lisäämään vielä
lusikallisen tai pari enemmänkin mitä reseptissä sanotaan. Kun seos on
tasalaatuista, mausta pesto mustapippurilla ja ripauksella cayennea.
Kurpitsansiemenpesto on aivan ihanaa 💚,olen joitakin vuosia sitten postannut sellaisesta, ja teen sitä useastikin,mutta käytän niitä vihreitä kurpitsansiemeniä ja omaani tulee myös juustoa. Tuo pestohan on alunperin kotoisin Meksikosta ,ja yksi lempoaritahnoistani 💚🌶
VastaaPoistaUhuuuuu, tuo on varmaan iha tajuttoman hyvää. Mä olen monta vuotta vaan suunnitellut siementen käyttämistä. Pitäisi vihdoinkin ryhdistäytyä.
VastaaPoista@ Jael
VastaaPoistaTätä tulee ihan liian vähän kerralla. Voi lisätä myös parmesaania jos haluaa ja ihan varmasti sopii sinne joukkoon. Meksikostako tämä on kotoisin. Voih! Ja mä kun luulin keksineeni tän ihan itse - nyyh ;)
@ luimupupu
Koskaan ei ole liian myöhäistä.
Virtuaalirapsutuksia Armakselle :)