Jos jälkiruoka kruunaa hyvän
aterian, maukas alkuruoka on varsinainen kulinarismin alkusoitto. Ja koska ihminen syö myös
silmillään, kaunis annos myös aina maistuu paremmalta kuin sikin sokin
lautaselle heitetyt ainekset. Graavilohen voi viipaloida ja tarjoilla
lautaselta erilaisten lisukkeiden kanssa, mutta korkeasta lasista tarjottuna se
on suorastaan juhlava aloitus aterialle. Kylmä lohisalaatti kootaan laseihin
kerros kerrokselta ja nautitaan heti tuoreeltaan.
Kylmä graavilohisalaatti lasissa
(8
annosta)
kastike
150
g Hellmann’s real majoneesia
100
g 28% Creme fraichea
1
tl juoksevaa hunajaa
1
tl Dijon sinappia
2
kevätsipulin vartta hienonnettuna
noin kolmannes
Myrttisen suolakurkku ihan pieninä
paloina
2
rkl hienonnettua tuoretta tilliä
hiukan
hienoa merisuolaa ja mustapippuria myllystä
lohisalaatti
3
tomaattia
100
g (pakaste)herneitä
puolikas
punasipuli
300
g graavattua lohta
1 syöntikypsä avokado
1 limetti
pinnalle
wakame
merilevää
1
kenno (10 kpl) viiriäisenmunia
100
g kirjolohen mätiä
tuoretta
tilliä
valkopippuria
myllystä
Valmista
ensin kastike. Sekoita kaikki ainekset keskenään, suolaa ja mustapippuria vain
sen verran kuin kastike tuntuu vaativan. Maista! Jätä kastike makuuntumaan
siksi aikaa kun paloittelet salaatin ainekset.
Salaatin ainekset leikellään hiukan erikokoisiksi paloiksi ettei lopputulos ole teollisen oloinen.
Poista tomaateista kannat sekä siemenet ja leikkaa tomaatit vajaan puolen sentin kuutioiksi.
Poista tomaateista kannat sekä siemenet ja leikkaa tomaatit vajaan puolen sentin kuutioiksi.
Kiehauta
pakasteherneitä parin minuutin ajan miedossa suolavedessä, valuta ne ja jätä
pieneen astiaan odottelemaan.
Leikkaa
punasipulin puolikas ihan pieniksi, parin millin kuutioiksi.
Keitä
viiriäisenmunia noin 3 minuuttia, jäähdytä, kuori ja leikkaa puoliksi.
Leikkaa
lohen nahka irti ja paloittele lohi vajaan parin sentin kuutioiksi.
Halkaise
avokado, poista kivi ja leikkaa sisus noin sentin kuutioiksi.
Halkaise
limetti ja purista toisen puolikkaan mehu graavilohelle ja toisen puolikkaan
mehu avokadopalojen päälle.
Ota
esiin 8 kpl noin 2 dl vetoisia laseja ja ala täyttää niitä salaatin aineksilla.
Jaa aina yksi kerros kerrallaan kaikkiin laseihin, niin pysyt laskuissa siitä
miten paljon aineksia olet mihinkin lusikoinut.
Aloita
kastikkeesta, teelusikallinen kastiketta lasin pohjalle. Sitten muutama pala
lohta, muutama pala avokadoa, pikkulusikallinen tomaattia, hiukan herneitä,
pikkuisen punasipulia ja sitten taas alusta lusikallinen kastiketta, sitten
lohta, avokadoa, tomaattia, herneitä ja sipulia jolloin kaiken lohen ja
kasvisten pitäisi olla jo loppu. Viimeistele annokset lusikoimalla pinnalle
hiukan kastiketta, siihen viereen pikkusykerö wakame-merilevää, sitten
lusikallinen kirjolohen mätiä, 1-2 viiriäisenmunan puolikasta ja lopuksi
tillitöyhtö. Rouhaise vielä pinnalle hiukan valkopippuria ja unohtumaton
alkuruoka on valmis.
Viinisuositus:
Dopff
au moulin, Alsace Riesling 2017
Tämä
viini maistuu (minun mielestäni) aivan mitättömältä sellaisenaan, mutta lohisalaatin kanssa se
muodostaa täydellisen makuparin.
Voi miten nätit annokset! Lasin kanssa pitää olla tarkka, minkä muotoisen valitsee, tuollainen hyvin avautuva kuin sinulla on juuri sopiva. On hankala syödä syvästä lasista oikein mitään, jos lasin suu suippenee.
VastaaPoistaJuuri tämän takia koskaan ei pidä heittää pois vanhoja astioita, vaikka kuinka välillä ajattelisi että "mitä me noillakin tehdään, vie vaan turhaan tilaa kaapissa"... ;)
VastaaPoista