TÄSTÄ VOIT HAKEA RESEPTEJÄ AIHEPIIREITTÄIN

tiistai 28. toukokuuta 2019

Värikäs lohisalaatti lasissa


Jos jälkiruoka kruunaa hyvän aterian, maukas alkuruoka on varsinainen kulinarismin alkusoitto. Ja koska ihminen syö myös silmillään, kaunis annos myös aina maistuu paremmalta kuin sikin sokin lautaselle heitetyt ainekset. Graavilohen voi viipaloida ja tarjoilla lautaselta erilaisten lisukkeiden kanssa, mutta korkeasta lasista tarjottuna se on suorastaan juhlava aloitus aterialle. Kylmä lohisalaatti kootaan laseihin kerros kerrokselta ja nautitaan heti tuoreeltaan.


Kylmä graavilohisalaatti lasissa
(8 annosta)

kastike
150 g  Hellmann’s real majoneesia
100 g  28% Creme fraichea
1 tl  juoksevaa hunajaa
1 tl  Dijon sinappia
2  kevätsipulin vartta hienonnettuna
noin kolmannes  Myrttisen suolakurkku ihan pieninä paloina
2 rkl  hienonnettua tuoretta tilliä
hiukan hienoa merisuolaa ja mustapippuria myllystä



lohisalaatti
3  tomaattia
100 g  (pakaste)herneitä
puolikas punasipuli
300 g  graavattua lohta
1  syöntikypsä avokado
1  limetti


pinnalle
wakame merilevää
1 kenno (10 kpl)  viiriäisenmunia
100 g  kirjolohen mätiä
tuoretta tilliä
valkopippuria myllystä



Valmista ensin kastike. Sekoita kaikki ainekset keskenään, suolaa ja mustapippuria vain sen verran kuin kastike tuntuu vaativan. Maista! Jätä kastike makuuntumaan siksi aikaa kun paloittelet salaatin ainekset.

Salaatin ainekset leikellään hiukan erikokoisiksi paloiksi ettei lopputulos ole teollisen oloinen.
Poista tomaateista kannat sekä siemenet ja leikkaa tomaatit vajaan puolen sentin kuutioiksi.
Kiehauta pakasteherneitä parin minuutin ajan miedossa suolavedessä, valuta ne ja jätä pieneen astiaan odottelemaan.
Leikkaa punasipulin puolikas ihan pieniksi, parin millin kuutioiksi.
Keitä viiriäisenmunia noin 3 minuuttia, jäähdytä, kuori ja leikkaa puoliksi.
Leikkaa lohen nahka irti ja paloittele lohi vajaan parin sentin kuutioiksi.
Halkaise avokado, poista kivi ja leikkaa sisus noin sentin kuutioiksi.
Halkaise limetti ja purista toisen puolikkaan mehu graavilohelle ja toisen puolikkaan mehu avokadopalojen päälle.

Ota esiin 8 kpl noin 2 dl vetoisia laseja ja ala täyttää niitä salaatin aineksilla. Jaa aina yksi kerros kerrallaan kaikkiin laseihin, niin pysyt laskuissa siitä miten paljon aineksia olet mihinkin lusikoinut.

Aloita kastikkeesta, teelusikallinen kastiketta lasin pohjalle. Sitten muutama pala lohta, muutama pala avokadoa, pikkulusikallinen tomaattia, hiukan herneitä, pikkuisen punasipulia ja sitten taas alusta lusikallinen kastiketta, sitten lohta, avokadoa, tomaattia, herneitä ja sipulia jolloin kaiken lohen ja kasvisten pitäisi olla jo loppu. Viimeistele annokset lusikoimalla pinnalle hiukan kastiketta, siihen viereen pikkusykerö wakame-merilevää, sitten lusikallinen kirjolohen mätiä, 1-2 viiriäisenmunan puolikasta ja lopuksi tillitöyhtö. Rouhaise vielä pinnalle hiukan valkopippuria ja unohtumaton alkuruoka on valmis.

Viinisuositus:
Dopff au moulin, Alsace Riesling 2017
Tämä viini maistuu (minun mielestäni) aivan mitättömältä sellaisenaan, mutta lohisalaatin kanssa se muodostaa täydellisen makuparin.

2 kommenttia:

  1. Voi miten nätit annokset! Lasin kanssa pitää olla tarkka, minkä muotoisen valitsee, tuollainen hyvin avautuva kuin sinulla on juuri sopiva. On hankala syödä syvästä lasista oikein mitään, jos lasin suu suippenee.

    VastaaPoista
  2. Juuri tämän takia koskaan ei pidä heittää pois vanhoja astioita, vaikka kuinka välillä ajattelisi että "mitä me noillakin tehdään, vie vaan turhaan tilaa kaapissa"... ;)

    VastaaPoista