Parmesaanikana on näin kesäisin aika
raskasta syötävää, mutta parmesaani-kanakeitto yllättävän kevyttä ja todella
maukasta. Keitossa on periaatteessa suunnilleen samat ainekset, mutta sen
sijaan että kana paneroitaisiin parmesaani-korppujauholla, parmesaani ja korppujauhot (=leipä) ovatkin vain keiton lisukkeita. Makua on kuitenkin vähintään riittävästi. Satuin
löytämään Delicious –lehdestä sopivan reseptin. Pienensin hiukan ainesmääriä ja
tämä resepti on neljälle ruokailijalle.
Olen maininnut muutamia
käyttämiäni aineksia siksi, että pidän niitä hyvinä tuotteina. Tämä ei siis ole kaupallinen yhteistyöpostaus. Erityisesti
pitää alleviivata mozzarellan laatua. Tavallinen, usein melko mauton ja joskus jopa vähän sitkeäkin
lehmänmaitomozzarella toimii ihan hyvin pizzan päällä tai muualla, missä se sulautuu
muihin aineksiin. Jos sen sijaan mozzarella esiintyy ruoassa omana itsenään ja makunaan, sen pitää ehdottomasti olla Mozzarella Bufalaa (tai vaikka Burrataa). Tämä ei ole edes
hienostelua. Jos et usko, tee testi. Osta paketti kumpaakin, maistele ja vertaa.
Zuppa di pollo alla parmigiana eli
parmesaani-kanakeitto
parmesaani-kanakeitto
2
+ 2 rkl oliiviöljyä
500
g broilerin paistileikkeitä
hienoa
merisuolaa ja mustapippuria myllystä
1
pieni sipuli
1
pieni fenkoli
1
valkosipulinkynsi
1
tl fenkolinsiemeniä
1
laakerinlehti
1
tölkki (400 g) Mutti San Marzano tomaatteja
1
litra kanalientä
1
tl kuivattua oreganoa
pari
kourallista tuoreita basilikanlehtiä
0,5
dl parmesaaniraastetta
puolikaan
sitruunan raastettu kuori ja mehu
2
isoa mozzarellapalloa (Mozzarella di Bufala Campana!)
muutama
viipale kuivahtanutta leipää (meillä: Rosten Crusta)
Kuori
sipuli ja leikkaa se ihan pieniksi kuutioiksi. Leikkaa fenkoli pieniksi
kuutioiksi ja hienonna valkosipulinkynsi. Säästä fenkolin töyhdöt krutonkien
maustamiseen. Kuumenna 2 rkl oliiviöljyä kattilassa ja ruskista siinä broilerin
paistileikkeet. Nosta lihat lautaselle ja mausta ne suolalla sekä
mustapippurilla molemmin puolin ja jätä odottamaan hetkeksi.
Lisää
kattilaan sipulikuutiot, fenkolikuutiot sekä hienonnettu valkosipuli ja
kuullota ne pehmeiksi miedolla lämmöllä. Lisää sitten fenkolinsiemenet sekä laakerinlehti
ja keitä sekoitellen parin minuutin ajan. Lisää sitten tölkkitomaatit sekä
kanaliemi, nosta lämpöä ja kuumenna kiehuvaksi. Kun liemi kiehuu, lisää
ruskistetut broilerin paistileikkeet, yksi kourallinen hienonnettua basilikaa
sekä oregano. Laske lämpö hiukan matalammaksi ja keittele välillä sekoitellen tunnin
ajan kunnes liemi hiukan sakenee ja reisipaistit kypsyvät kokonaan.
Valmista
leipäkrutongit sillä välin kun keitto kypsyy liedellä. Revi leipä peukalonpään
kokoisiksi paloiksi ja laita pieniin kulhoihin valmiiksi sitruunankuoriraaste,
hienonnetut fenkolintöyhdöt sekä raastettu parmesaani. Kuumenna paistinpannulla
2 rkl oliiviöljyä ja lisää joukkoon leipäpalat. Kääntele leipäpaloja kuumassa
öljyssä kunnes ne ruskistuvat ja rapeutuvat. Kaada kuumat krutongit kulhoon ja
ripottele heti niiden päälle sitruunankuoriraaste, fenkolintöyhdöt, parmesaani sekä hiukan
suolaa. Sekoittele krutonkeja niin että ne saavat ylleen tasaisen
maustekerroksen.
Kun
keitto tunnin kuluttua on lähes valmista, ota reisipaistit pois liemestä, leikkele ne
suupalan kokoisiksi paloiksi ja palauta takaisin keiton joukkoon. Liha leikellään vasta tässä vaiheessa siksi, että pienemmät palat voivat kuivua ja muhjuuntua liikaa kypsennyksen aikana. Lisää sitten keiton
joukkoon sitruunamehu, sekoita hyvin, kuumenna kiehuvaksi ja tarkista vielä
kerran maku. Lisää suolaa ja/tai mustapippuria jos on tarpeen.
Tarjottaessa
laita keiton pinnalle maustettuja krutonkeja, revittyä Mozzarella Bufalaa sekä tuoretta basilikaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti