Kreikkalainen kanalla täytetty
filotaikinapiiras eli kotopita ja kreikkalainen kyläsalaatti eli horiatiki on
suomalaiseenkin suuhun sopiva yhdistelmä. Aina silloin tällöin mieleeni tulee
valmistaa jonkin sortin suolainen piirakka. Kotopitaa en ollut ennen kokannut,
joten kun se kerran jostain mieleeni juolahti, niin päätin sitä sitten laittaa. Poimin eri reseptien parhaat palat ja yhdistelin niistä oman, epätrendikkään kotopitan.
Kotopita
n.1000
g broilerin marinoimattomia
koipireisiä luineen ja nahkoineen (3 kpl)
n.500
g viipaloitua sipulia (4
isohkoa)
reilu
nokare voita
2
rkl oliiviöljyä
150
g herkkusieniä
nokare voita
0,5
dl valkoviiniä
1
dl kuohukermaa
3
kpl vispattua kananmunaa
200
g raastettua Manchegoa tai vastaavaa
kreikkalaista juustoa
2
tl hienoa merisuolaa
rouhittua mustapippuria
myllystä
8 filotaikina-arkkia
oliiviöljyä arkkien
voitelemiseen
seesaminsiemeniä pinnalle
Kuullota
sipulia voin ja öljyn sekoituksessa kannellisessa kattilassa. Lisää koipireidet
ja vettä niin, että kanat juuri peittyvät. Kuumenna kiehuvaksi, pienennä lämpö
ja anna sitten porista hiljaa kannen alla tunnin ajan. Nosta kypsyneet kanat
pois kattilasta ja siivilöi liemi talteen pienempään kattilaan. Säästä sipulit
myöhemmäksi. Keitä liemi reilulla lämmöllä kokoon niin, että jäljellä on n.
1/3. Anna kanojen jäähtyä ja revi sitten
liha suikaleiksi. Poista nahka ja luut. Voit myös kypsentää kanan kokonaisena.
Nahka ja luut ovat tärkeitä, sillä ne antavat maun liemelle, jonka keität
kokoon.
Viipaloi
herkkusienet ja paista ne voissa kauniin värisiksi. Lisää valkoviini ja anna
sen kiehua lähes kokonaan pois. Lisää sitten kerma ja keitä se kokoon. Siirrä
sivuun jäähtymään.
Laita
revitty kana, sipulit ja herkkusienet kulhoon ja sekoita. Lisää joukkoon
juustoraaste sekä vispatut munat ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Kaada
tarvittaessa vielä kulhoon kokoon keittämääsi kanalientä niin että koostumus on
sopivan kostea. Säästä loppu ihanuus. Liemi säilyy jääkaapissa varmasti
pari-kolme päivää ja pakkasessa pidempään.
Kuumenna
uuni 200°C:een. Voitele pyöreä vuoka oliiviöljyllä. Meillä vuokana oli Ø 24 cm irtopohjavuoka. Asettele filoarkki
vuokaan ja voitele se öljyllä. Laita toinen arkki ristiin sen päälle ja voitele
taas öljyllä. Kolmas arkki 45° kulmaan edellisiin nähden, voitelu ja neljäs
arkki ristiin kolmannen päälle ja taas voitelu. Laita tämän jälkeen täyte
vuokaan. Peitä piirakka jäljelle jääneillä neljällä arkilla kulmittain kuten
pohjakin ja aina öljyllä voidellen. Käännä lopuksi kaikki kulmat piirakan
päälle arkki kerrallaan ja voitele vielä oliiviöljyllä. Paloittele piiras
vuoassaan 6 – 8 palaan, ripottele pinnalle seesaminsiemenet ja paista 50 - 60
minuuttia. Anna vetäytyä rauhassa 15-20 minuuttia ennen tarjoilua. Seuraksi
sopii vaikkapa se kreikkalainen kyläsalaatti.
Nam nam:) Töällä vähän samantapaisia mutta juustoisilla täytteillä. Ovat kyllä tosi herkkua :) Filotaikina on kyllä ihana aines:)
VastaaPoistaFilotaikina pitää vaan muistaa aina leikata ennen paistamista. Muuten siitä tulee pelkkää murua.
VastaaPoista