Kuten tammikuun skonssipäivityksessä sanoin, skonssien perusreseptiä hiukan muokaten voi leipoa myös laskiais
En ole mikään leivontaihme,
vaikka tykkäänkin kokeilla erilaisia pulla-, kakku- ja pikkuleipäohjeita. Syystä tai toisesta koko
homma menee joskus päin #&{¤&%%*§!! Silloin niistä virheistä otetaan opiksi seuraavaa kertaa varten.
Skonssiohje on onneksi niin idioottivarma, että näitä tekee kuka tahansa. Ei
taikinan vaivaamista ja alustamista, ei nostattamista, vaan valmiit pullat
puolessa tunnissa. Näihin riittää kaikkien aika, osaaminen ja kärsivällisyys.
Nyt kaikki äidit lasten kanssa
leipomaan laskiaisskonsseja :)
Laskiaisskonssit
(noin 10
kpl)
300
g vehnäjauhoa + hiukan taikinan
alustamiseen
1 rkl leivinjauhetta
0,5
tl suolaa
2 tl hienonnettua kardemummaa
3 rkl sokeria
100
g kylmää voita pieninä kuutioina
1
muna
2
dl maitoa
mantelilastuja
hilloa/mantelimassaa
ja kermavaahtoa
tomusokeria
Säädä
uuni lämpiämään 220 asteeseen.
Laita
yleiskoneen kutterin kulhoon jauho, leivinjauhe, suola, kardemumma sekä sokeri
ja pyöräytä pari kertaa niin että ainekset menevät sekaisin. Lisää kylmä voi
pieninä kuutioina ja pyöritä teriä niin kauan että ainekset muodostavat kulhoon
tasaisen muruseoksen. (Tai tee taikina käsin nyppimällä.) Kaada sitten seos
leivontakulhoon ja tee keskelle kuoppa muna-maitoseosta varten.
Vatkaa
muna sekä maito keskenään ja kaada siitä noin kolme
neljännestä tai vähän enemmän kulhoon muruseoksen joukkoon. Kosteahko taikina
kohoaa paremmin kuin liian kuiva. Sekoita ainekset tasaiseksi ja varo
vaivaamasta liikaa. Ripottele työtasolle hiukan jauhoja ja keikauta taikina
siihen. Alusta kevyesti muutamalla, enintään kymmenellä kädenliikkeellä.
Kauli
taikina 2-2,5 cm paksuiseksi ja ota siitä paloja pyöreällä noin 7 cm
halkaisijaltaan muotilla / juomalasin avulla. Paina muotti taikinaan, mutta älä
pyöräytä sitä, vaan nosta pois suoraan ylös. Tällaiset palat kohoavat uunissa
kauniimmin. Kun taikinasta ei enää saa pyöreitä paloja, kasaa taikina varovasti
käsin tiivistämällä ja kaulimella tasoittamalla. Viimeisen skonssin voi
taputella pyöreäksi ja litteäksi ihan käsipelillä. Nosta taikinapalat
uunipellille leivinpaperin tai silikonimaton päälle ja voitele jäljelle
jääneellä munamaidolla. Ripottele päälle mantelilastuja.
Kypsennä
skonssit 220 asteessa 13-15 minuuttia.
Halkaise
skonssit ja täytä mantelimassalla ja/tai hillolla sekä kermavaahdolla.
Viimeistele tomusokerilla.
Ja lisää ajatuksia laskiaispullista ja niiden historiasta klikkaamalla tätä lausetta.
Ja lisää ajatuksia laskiaispullista ja niiden historiasta klikkaamalla tätä lausetta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti