Sauna,
viina sekä terva
suomalaisten
dna:ssa
määrittelee
olemusta,
ajatusten
perustusta.
Pohjan
Akka pataan heitti
mausteet
ja kokoon keitti
valkosuklaan
sekä lakun,
Kalevalan
juustokakun.
Siinäpä kalevalaista nelipolvista
trokeeta tämän juustokakun alustukseksi.
Mietimme pitkään, mikä maku on
niin perin juurin suomalainen, että sellaista ei ole missään muualla. Suomessa
on sanonta: ”jos sauna, viina ja terva ei auta, niin sitten kaivetaan hauta”.
Ja siitähän ne maut juustokakkuunkin päätettiin poimia. Saunasta savu, viinaksi
jallu ja tervan maku tervalakritsipastilleista. Lopulta sitä savua eli liquid
smokea ei kuitenkaan tarvittu, sillä Leijona tervalakritsipastilleissa oli niin
savuinen tervan maku että se riitti.
Kakku on muuten melko perinteinen
valkosuklaa-juustokakku, mutta sen sisään on hyydytetty tervalakritsiliuoksella
maustettu ”sydän”. Näin jälkiviisaana voin todeta, että sitä olisi voinut
värjätä hiukan tummemmaksi ruskealla elintarvikevärillä, jolloin se olisi
erottunut paremmin mutta enpä siinä vaiheessa tajunnut koko asiaa. Kyllä se siinä nyt jotenkuten näkyy kun oikein tarkasti katsoo, vaikka selvemminkin saisi erottua. Myös kakun
kuorrute on maustettu tervalakritsilla. Ihan heti ensi lukemalla ei ehkä
uskoisi että nämä maut toimivat keskenään, saati sitten juustokakussa, mutta kyllä ne toimivat. Paremmin
kuin hyvin. Jaloviinaa on niin vähän että se ei tee tästä alaikäisiltä
kiellettyä. Terva puolestaan ei nouse esiin liikaa, mutta siellä se on,
suomalaisena perusmakuna.
Pohjan Akan terva-viina-juustokakku
(16-20
hengelle)
1. Valmista ensin mausteliemi:
2
rasiaa = 60 g tervalakritsipastilleja
3/4
dl kiehuvaa vettä
8
cl jaloviinaa (* tai ***)
Kaada
pastillit rasioistaan kuumankestävään kulhoon ja niiden päälle kiehuva vesi.
Sekoittele niin kauan että kaikki pastillit ovat liuenneet. Välillä voi joutua
hiukan lämmittämään seosta uudelleen mikrossa. Jäähdytä tervalakritsiliuos ja
lisää jaloviina.
2. pohja:
200
g kaurakeksejä
75
g voisulaa
3
rkl colajuomaa
Murskaa
kaurakeksit ja sekoita joukkoon voisula sekä colajuoma. Päällystä vuoan pohja
leivinpaperilla. Tasoita massa ohueksi kerrokseksi noin 24 cm irtopohjavuoan
pohjalle. Jäähdytä jääkaapissa noin tunnin ajan.
3. terva-viina-lakritsisydän:
100
g valkosuklaata
100
g kuohukermaa
1
kananmuna, valkuainen ja keltuainen
erikseen
2
rkl sokeria
100
g Philadelphia tuorejuustoa
50 g Mascarpone tuorejuustoa
1
dl terva-viina-lakritsi-maustelientä
(ihan pikkiriikkisen ruskeaa
elintarvikeväriä tai musta-punainen-keltainen sekoitus)
3
liivatelehteä (dr Oetker, yhteispaino
5,1 g)
2
rkl kiehuvaa vettä
Paloittele
kulhoon valkosuklaa ja lisää kerma. Kuumenna mikrossa ja sekoita
tasaiseksi niin että valkosuklaa sulaa kerman joukkoon. Jäähdytä seos jääkaappilämpöön.
Laita
liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
Vatkaa
valkuainen vaahdoksi omassa kulhossaan.
Laita
toiseen kulhoon keltuainen sekä sokeri ja vatkaa ne vaaleaksi vaahdoksi.
Ota
kerma-valkosuklaaseos jääkaapista ja vatkaa se napakaksi vaahdoksi.
Lisää
keltuaisvaahtoon ensin tuorejuustot ja sekoita huolella. Lisää joukkoon sitten
kerma-valkosuklaaseos sekä mausteliemi ja vatkaa sekaisin. Puristele
liivatteista ylimääräinen vesi ja liuota ne kiehuvan veden joukkoon. Lisää
liivateliuos juustokakkumassaan ja vatkaa huolella sekaisin. Värjää massa varovasti ihan pienellä määrällä ruskeaa elintarvikeväriä. Lopuksi kääntele
valkuaisvaahto massan joukkoon.
Aseta
ison vuoan keksimurupohjan päälle, keskelle pienempi noin 17 cm irtopohjavuoan
rengas. Paina niin että se on tiukasti kiinni. Kaada maustettu juustoseos
pienemmän renkaan sisään ja laita vuoka hyytymään jääkaappiin 4-5 tunnin
ajaksi.
4. reuna:
230
g valkosuklaata
230
g kuohukermaa
2
kananmunaa, valkuaiset ja keltuaiset
erikseen
0,5
dl sokeria
200
g philadelphia tuorejuustoa
150
g mascarpone tuorejuustoa
6
liivatelehteä (dr Oetker, yhteispaino 10,2
g)
0,5
dl kiehuvaa vettä
Paloittele
kulhoon valkosuklaa ja lisää kerma. Kuumenna mikrossa ja sekoita
tasaiseksi niin että valkosuklaa sulaa kerman joukkoon. Jäähdytä seos
jääkaappilämpöön.
Laita
liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
Vatkaa
valkuaiset vaahdoksi omassa kulhossaan.
Laita
toiseen kulhoon keltuaiset sekä sokeri ja vatkaa ne vaaleaksi vaahdoksi.
Ota
kerma-valkosuklaaseos jääkaapista ja vatkaa se napakaksi vaahdoksi.
Lisää
keltuaisvaahtoon ensin tuorejuustot ja sekoita huolella. Lisää joukkoon sitten
kerma-valkosuklaaseos ja vatkaa sekaisin. Puristele liivatteista ylimääräinen
vesi ja liuota ne kiehuvan veden joukkoon. Lisää liivateliuos
juustokakkumassaan ja vatkaa huolella sekaisin. Lopuksi kääntele valkuaisvaahto
massan joukkoon.
Irrota
pienempi kakkurengas kakun tervasydämen ympäriltä. Kaada maustettu juustoseos
isomman renkaan sisään niin että se peittää kakun sydämen. Tasoita pinta ja
laita vuoka hyytymään jääkaappiin 4-5 tunnin ajaksi tai yön yli.
5. kuorrute:
180
g valkosuklaata
50
g kuohukermaa
50
g terva-viina-lakritsi-maustelientä
(suunnilleen se mitä seoksesta on jäljellä)
ruskeaa
elintarvikeväriä (tai musta-punainen-keltainen sekoitus)
1
dl tomusokeria
Paloittele
kulhoon valkosuklaa ja lisää kerma sekä mausteliemi. Kuumenna mikrossa ja sekoita tasaiseksi niin että valkosuklaa sulaa kerman joukkoon. Värjää
massa elintarvikevärillä tasaisen ruskeaksi. Lisää väriä varovasti, ettei sitä tule liikaa. Lisää lopuksi joukkoon tomusokeri, sekoita
huolella ja jäähdytä seos.
Ota
juustokakku jääkaapista ja irrota rengas sen ympäriltä. Siirrä kakku tarjoiluvadille.
Laita osa kuorrutteesta pursotinpussiin ja tasoita loput kakun pinnalle.
Pursota kuvioita kuorrutteen pinnalle ja laita kakku jääkaappiin vielä vähäksi
aikaa jotta kuorrute jähmettyy sopivasti.
Leikkaa
kakku paloiksi kuumaan veteen kastetulla veitsellä.
Voi miten ihanan näköinen juustokakku. Terva on maku mistä en erityisesti pidä, mutta olen varma että tuossa juustokakussa se maistuisi.
VastaaPoistaIhqu kakku!
VastaaPoistaMä en tiennyt että Kalevalanpäiväkin on joku erikoisruokajuttu. Mut miksipäs ei? Toi kakku ei ehkä ihan taitais onnistua multa? Mut jos mä vaiks leipoisin kalevalan korvapuusteja :)
Onpas kiva idea tämä. Voisi kokeilla. :)
VastaaPoista@ Jael
VastaaPoistaSä olet asunut ulkomailla niin pitkän pätkän elämästäsi, että se tervaosuus dna:sta on varmaan tipahtanut jonnekin matkan varrelle ;)
Tässä reseptissä on se hyvä puoli, etä siitä voi poimia vain kohdat 2 ja 4 eli pohjan ja pelkän valkosuklaa-juustokakkumassan ja jättää tervamausteet kokonaan pois.
@ Sini @ Kaura
Onhan tämä vähän suuritöinen, mutta ei mahdoton. Enkä minä ole mikään leipuri, vaikka kaikenlaista kokeilenkin :)