Joskus kaukaisessa muinaisuudessa
viime vuosisadan loppupuolella, luultavasti 1980-luvulla, televisiossa kokkasi
enemmänkin koomikkona tunnettu näyttelijä Aake Kalliala. Ohjelman nimeä en enää
muista, mutta ensin luulin reseptiä vitsiksi kunnes tajusin, että kyseessä on
ihan oikea ruoka. Kirjotin kiireesti reseptin paperille. Kokeilin silloin
valmistaa sitä perheelle - ja osui ja upposi. Ohje on vaan jäänyt meillä
unohduksiin, kunnes paperipinojani järjestellessäni sain kyseisen lappusen
käteeni.
Tuplaespresso ei muistanut
kyseistä herkkua aiemmin maistaneensa. Ensimmäinen kommentti häneltä meni
jotenkin: ”Tämä on hyvää. Maistuu ihan 80-lukuiselta”. Mitäs siihen on
lisäämistä.
Miksi nimi on Kanaa á la
Kuitunevits – sitä en tiedä eli jos se sanottiin niin ei ole jäänyt mieleen.
Tästä riittää kuudelle. Ainesluettelo ja ohje on muistiin merkitsemäni
mukainen.
Kana á la Kuitunevits
6
kananrintaa
voita
1
sipuli
1-2
rasiaa herkkusieniä
250
g kylmäsavustettua kirjolohta
valkopippuria
currya
broilerimaustetta
mustapippuria
1,5
dl kermaa
1
tlk ranskankermaa
3
rkl soijaa
loraus
konjakkia
Sipuli
silputaan, herkkusienet pilkotaan. Kirjolohi viipaloidaan ja viipaleet
leikellään kuutioiksi. Ne maustetaan valkopippurilla, currylla ja
broilerimausteella. Kananrinnoille annetaan väriä paistamalla niitä voissa.
Joukkoon lisätään herkkusienet ja sipulisilppu ja päälle ripsautetaan
mustapippuria antamaan vähän takapotkua. Sitten kermaa selkään ja tölkillinen
ranskankermaa niin, että syntyy oikein laihduttajan ruokaa. Soijaa lisätään.
Kansi päälle ja annetaan hautua hiljaa puolisen tuntia. Sitten lisätään
kirjolohenpalat ja loraus konjakkia. Vielä hetki ja valmista on.
VastaaPoistaMuistan Aaken ja Sakun kesäkeittiön, tekivät jollain kesämökillä
ihan ravintolatasoista ruokaa. Aakessa on paljonkin kokin "vikaa" kuin myös Sakussa. Tuota kanaherkkua syntyy kotikeittiössä piakkoin.
Ohjelma on ollut Teijan keitttiössä, sillä sain tänään käsiini Teijan keittiössä - Uusia makuja -nimisen keittokirjan, painosvuosi 1994. Siinä muiden vieraiden reseptien kanssa on ihka ensimmäisenä Kanaa à la Kuitunevitsin resepti ja juttua Aakesta. Olet oikeassa kokkaustaidoista, sillä hän on aikanaan työskennellyt ravintolan keittiössä 5 vuotta pääasiassa kylmäkkönä ja käynyt Perhon ravintolakoulun kurssinkin. Sitten hän "hätäpäissään pyrki teatterikouluun ja ottivat". On toki saattanut tehdä tätä herkkua Aaken ja Sakun kesäkeittiössäkin. Muistinpanot osoittautuivat oikeiksi :)
VastaaPoista