Kasvisruoka on kallista ja
juurekset ihan booooring. Vai onko?
Jääkaapin siivousoperaatio jatkui
vihanneslaatikkoon ja olin kovin iloinen sieltä tekemistäni löydöistä. Erilaisia
priimakuntoisia juureksia oli sen verran että niistä voi tehdä vaikka mitä.
Vaikka Tarte Tatinin. Varmaan ranskalaiset käskisivät käyttää tästä
juurespiirakasta jotain muuta nimeä kuin Tatin, mutta minulle se on nimenomaan
valmistusmenetelmä riippumatta siitä onko täytteessä suussa sulavia karamellisoituja
omenaviipaleita, vai porkkanaa ja palsternakkaa. Täytteet pannulle, taikina
päälle ja uuniin. Uunista ulos otettaessa piirakka kumotaan ylösalaisin jolloin
taikina jää pohjalle. Siinä ”Tarte Tatin” kaikessa
yksinkertaisuudessaan. Juureksissa on niin paljon luontaisia sokereita että ne
makeutuvat kypsyessään, vaikka eivät ylläkään ihan hedelmien makeuteen. Piirakka
on viimeistelty punasipulihillokkeella, jonka valmistin sillä välin kun
juurekset esikypsyivät uunissa.
Kuvassa uunipellillä olevia
juurespaloja näyttää olevan tosi tosi paljon, mutta ne riittivät vain juuri ja
juuri peittämään yhden 24 cm piirakkavuoan pohjan.
Tarte Tatin juureksista
4-5
isoa ja paksua porkkanaa (oranssia, keltaista, violettia…)
2-3
kiinteää perunaa
puolikas
juuriselleri
isohko
palsternakka
1
keltajuuri
oliiviöljyä
2
rkl voita
1
rkl vaahterasiirappia
hyvää
balsamiviinietikkaa
suolaa
mustapippuria
myllystä
2
tl hienonnettua tuoretta timjamia
2
tl hienonnettua tuoretta rosmariinia
iso
levy voitaikinaa
1
kananmuna voitelemiseen
Kuori
juurekset ja viipaloi ne noin 1,5 cm kiekoiksi. Juuriselleristä voi muotoilla
vähän pienempiä paloja. Levitä uunipellille leivinpaperi ja lado
juuresviipaleet siihen. Pirskottele viipaleiden päälle oliiviöljyä. Esikypsennä
juureksia uunissa 200 asteessa noin 20-30 minuuttia kunnes ne ovat melkein
kypsiä. (Nyt voi valmistaa sen punasipulihillokkeen jonka resepti on täällä.) Ota
sitten pelti ulos uunista ja anna juuresten jäähtyä vähän aikaa.
Sulata
voi ja sekoita joukkoon vaahterasiirappi. Sivele seos piirakkavuoan pohjalle.
Asettele juurekset piirakkavuokaan vierekkäin, ensin isot palat ja sitten
pienemmät isojen väliin. Mausta pirskottelemalla juureksille ensin balsamiviinietikkaa,
sitten suolaa, mustapippuria ja hienonnettuja yrttejä. Kauli voitaikina noin
puoli senttiä paksuksi levyksi, leikkaa siitä piirakkavuoan kokoinen
taikinakiekko ja aseta se juuresten päälle. Taita taikinan reunat juuresten ja
vuoan reunojen väliin. Pistele taikina haarukalla täyteen reikiä. Voitele vatkatulla
kananmunalla ja pistele vielä uudelleen.
Kypsennä piirakka uunin keskitasolla
200 asteessa noin 30-35 minuuttia kunnes taikina on kauniisti ruskistunut. Anna
levätä 10-15 minuuttia ennen kuin kumoat sen oikein päin. Viimeistele punasipulihillokkeella
ja leikkaa piirakka paloiksi.
Onpas hauska idea! Kiitos vinkistä.
VastaaPoistaIhanan kuuloinen resepti, kiitos. Tulee mieleen monta vuotta sitten tekemäni keikauskakku punajuurista. Juuri mietin että pitäisi tehdä sitä kun oli niin hyvää, mutta teenkin tällaisen mihin tulee kaikkea mahdollista. Ensi viikon kasvisruoka on tiedossa :)
VastaaPoista@ lentävät sardiinit
VastaaPoista@ sauvajyvänen
Joskus kauan sitten *kasvikset* tarkoitti keitettyä perunaa sekä porkkanaraastetta, jossa oli välillä joukossa appelsiinia, välillä ananasta tai sitten kaaliraastetta ja puolukkaa. Ihan terveellistä, mutta niihinkin kyllästyy. Täytyy aina yrittää kehittää jotain uutta kasvisjuttua.