Luin vastikään jostain, että Britanniassa
kahvinjuonti on viimeisten kymmenen vuoden aikana lisääntynyt lähes 40
prosentilla ja uhkaa kohta syrjäyttää teen brittien suosituimpana juomana. Kahvia
juodaan siellä jo yli 95 miljoonaa kupillista päivässä. Johan sitä nyt vähemmästäkin yhteiskuntarauha alkaa järkkyä? Ei siis ihme, että
saarivaltiossa halutaan riuhtaista itsensä irti muiden eurooppalaisten
turmiollisesta vaikutuksesta? Ovatko fish & chips ja skonssit viimeisiä
brittiläisen imperiumin koossapitäviä voimia?
Noh, leikki sikseen. Siinä missä
suomalainen nauttii kahvinsa kanssa pullaa, britti ja irlantilainen ottaa
mielellään teensä kanssa skonsseja. Reseptejä on yhtä monta kuin leipojaakin.
Makuprofiili ei rajoitu pelkästään makeaan, vaan taikinaan voi lisätä erilaisia
suolaisia aineksia pekonista ja juustoraasteesta sipuliin ja kesäkurpitsaan,
ihan mitä vain mielikuvitus keksii. Atlantin takana nämä tunnetaan paremmin nimellä "self rising biscuits" tai "shortcakes" . Ehkä parasta skonsseissa on niiden
leipomisen helppous ja nopeus. Jo noin puolessa tunnissa taikina on tehty,
leivottu ja laitettu tarjolle. Huonoin puoli on se, että ihanan rapeapintaiset skonssit
ovat parhaimmillaan vain samana päivänä (joidenkin mielestä vain muutamia tunteja) leipomisen jälkeen.
Skonssit nostatetaan
leivinjauheella ja nautitaan kohta uunista ottamisen jälkeen. Hyvin kohonnut
leivonnainen halkeaa käsin repäisemällä helposti, lähes itsekseen, ylä- ja
alapuoleksi ja sitten sen voi voidella vaikka kermavaahdolla ja hillolla. Jos
oikean pullan leipominen rasittaa liikaa, skonsseja voi leipoa vaikka laskiaisena (laskiaisskonssit?)
ja maustaa taikinan ripauksella kardemummaa.
3
tl leivinjauhetta
0,5
tl suolaa
1
rkl sokeria
80
g kylmää voita pieninä kuutioina
1
muna
2
dl maitoa
hilloa
ja kermavaahtoa
Laita
yleiskoneen kutterin kulhoon jauho, leivinjauhe, suola sekä sokeri ja pyöräytä
pari kertaa niin että ainekset menevät sekaisin. Lisää kylmä voi pieninä
kuutioina ja pyöritä teriä niin kauan että ainekset muodostavat kulhoon
tasaisen muruseoksen. (Tai tee taikina käsin nyppimällä.) Kaada sitten seos leivontakulhoon ja tee keskelle kuoppa
muna-maitoseosta varten.
Vatkaa muna sekä maito keskenään ja kaada siitä noin kolme neljännestä tai vähän enemmän kulhoon muruseoksen joukkoon. Kosteahko taikina kohoaa paremmin kuin liian kuiva. Sekoita ainekset tasaiseksi ja varo vaivaamasta liikaa. Ripottele työtasolle hiukan jauhoja ja keikauta taikina siihen. Alusta kevyesti muutamalla, enintään kymmenellä kädenliikkeellä.
Kauli
taikina 2-2,5 cm paksuiseksi ja ota siitä paloja pyöreällä 5-7 cm
halkaisijaltaan muotilla / juomalasin avulla. Paina muotti taikinaan, mutta älä pyöräytä sitä, vaan nosta pois suoraan ylös. Tällaiset
palat kohoavat uunissa kauniimmin. Nosta taikinapalat uunipellille
leivinpaperin tai silikonimaton päälle ja voitele jäljelle jääneellä
munamaidolla.
Kypsennä skonssit 220 asteessa 13-15 minuuttia ja tarjoile lämpiminä.
Kypsennä skonssit 220 asteessa 13-15 minuuttia ja tarjoile lämpiminä.
VastaaPoistaKuvat houkuttelevat skonssien leivontaan.
Täällä on kaikki herkut, kiva blogi jota käyn aika- ajoin lukemassa.
Skonssit ovat ihania! Meillä on töissä iltapäivisin teehetki nykyään, saamme työpisteeseen kupillisen haudutettua teetä, jos työtilanne sallii ja joku kerta teen kyllä skonsseja, jos sattuu hiljainen tilanne ja ehtii leipoa. :)
VastaaPoista@ Anonyymi
VastaaPoistaKiitos kommentista. Kiva että tykkäät. Herkkuja on todellakin laidasta laitaan :)
@ Sari - CampaSimpukka
Luin juuri jostain, että skonssit voisi tehdä paistovalmiiksi ja pakastaa. Sitten vaan laittaa uuniin paistumaan. Silloin ei tarvitse edes leipoa, vaan ottaa kotona pakkasesta ja laittaa töissä uuniin vähän ennen teetaukoa :)
Onpa hyvä idea tuo pakastus. Pitääkin seuraavalla kerralla tehdä tuplataikina ja pakastaa osa.
VastaaPoista@ sauvajyvänen
VastaaPoistaLuulisin sen toimivan, vaikka olen vain lukenut, en itse kokeillut. Jos pakastat, kerro toimiko pakasteesta yhtä hyvin kuin tuoreeltaan.
Lisäys edelliseen kommenttiini: kyllä ne voi pakastaa ja paistaa jäisinä suoraan pakkasesta. Kokeilin tätä kesän mansikkaskonssien kanssa
VastaaPoistahttp://epatrendikasruokablogi.blogspot.com/2020/07/mansikkaskonssit-sunnuntaibrunssille.html