Kurpitsasta menee usein
biojätteeseen sekä kuori että siemenet, mutta ohutkuoriset talvikurpitsat on
mahdollista käyttää kuorineen – ja jopa siemenineen. Varsinkin butternut- eli
myskikurpitsa soveltuu syötäväksi kokonaan. Tein possunfileelle mausteet ja
lisukkeet myskikurpitsasta ja näistä saamiani oppeja tulen soveltamaan
vastakin. Kurpitsasta tuli iso annos pyreetä ja sisuksista ihanaa maustesuolaa.
Kokeilin myös fritata ohuita kurpitsasuikaleita, mutta niiden maku oli sitä
luokkaa, ettei niitä tarvitse tehdä toiste. Ei ihme ettei sellaista reseptiä
ole löytynyt muualtakaan ;)
Kurpitsasoseen resepti löytyy
vanhasta postauksestamme, mutta nyt voin antaa neuvoksi, ettei paahdettua
myskikurpitsaa tarvitse kuoria. Kaikki vaan kulhoon ja soseeksi. Tarvittaessa vähän
lisää suolaa. Se on niin helppoa. Jos soseesta haluaa täysin hienolaatuisen,
soseen voi paseerata siivilän läpi. Siitäkin jää huomattavasti vähemmän
biojätettä kuin jos kuorisi kypsät kurpitsapalat.
Kurpitsansiemensuola onnistui yli
odotusten. Käytin sitä possunfileen maustamiseen lähes yksinään ja se antoi
fileelle ihanan, lähes grillatun maun.
Paahdetut kurpitsansiemenet ja kurpitsansiemensuola
1
iso myskikurpitsa
puolikarkeaa
merisuolaa
Halkaise
myskikurpitsa ja kaiva ulos kuituinen sisus sekä siemenet. Laita uunipellille
leivinpaperi ja levitä sisukset siihen. Paahda uunissa ensin 150 asteessa 20
minuuttia ja 120 asteessa toiset 20 minuuttia. Sammuta uuni, mutta jätä pelti
jäähtyvään uuniin ja anna olla siellä vielä noin tunnin ajan kunnes kaikki on
kuivunut.
Punnitse
paahtuneet ja kuivuneet kurpitsansisukset. Lisää joukkoon puolet painosta
puolikarkeaa merisuolaa. (Minulla kuivattuja kurpitsansiemeniä oli 20 grammaa,
joten lisäsin siihen 10 grammaa puolikarkeaa merisuolaa.) Laita kaikki kutterin
kulhoon ja aja mahdollisimman hienoksi jauheeksi. Käytä mausteena suolan
sijasta.
EDIT
Tämä on sekoitus on kuulemma nimeltään alguashte ja se on erittäin suosittu mauste El Salvadorissa.
Mehevä ja maukas possun sisäfilee
1
possun sisäfilee
1
rkl ruokaöljyä
1
rkl voita
2
tl balsamiviinietikkaa
kurpitsansiemensuolaa
Ota
filee huoneenlämpöön noin tuntia ennen paistamista.
Laita
uuni lämpiämään 120 asteeseen. Kuumenna paistinpannu ja pannulla öljy. Kuivaa
filee ja ruskista sitä noin minuutin ajan per puoli kunnes filee on
kauttaaltaan kauniin ruskea. Lisää voi ja kääntele fileetä pannulla vielä hetki.
Nosta filee uunipellille leivinpaperin päälle. Sivele filee balsamiviinietikalla
ja kierittele kurpitsansiemensuolassa.
Työnnä
lämpömittarin anturi fileen paksuimpaan kohtaan ja laita sisäosan hälytyslämmöksi
65 astetta. Laita filee uuniin ja odota. Kun filee on paistunut, ota se
huoneenlämpöön folion sisään vetäytymään noin 15 minuutiksi, jolloin se on valmis
leikattavaksi ja todella mehevä.
Voi kuinka hieno idea tuo kurpitsasuola! Meillä nuo sisukset ovat menneet kanoille kun kurpitsasta niin tykkäävät.
VastaaPoistaOlen joskus yrittänyt paahtaa kurpitsan siemeniä, mutta niistä tuli karvaita ja pahan makuisia.
No ei sulla ne kurpitsansiemenet sitten kuitenkaan ole hukkaan menneet, jos kanat on saaneet niitä nauttia :)
VastaaPoistaKurpitsasuolaa pitääkin kokeilla. Hyvä idea. :) Myskikurpitsa on tosi hyvää, sosekeittoa tehnyt usein.
VastaaPoista