TÄSTÄ VOIT HAKEA RESEPTEJÄ AIHEPIIREITTÄIN

lauantai 10. marraskuuta 2018

Martinshörnchen eli Martinpäivän sarvet



Martin nimipäivää vietetään suomalaisen kalenterin mukaan 10. marraskuuta Martti Lutherin kunniaksi. Hän syntyi 10. päivä marraskuuta ja hänet kastettiin 11. päivänä Pyhän Martin mukaan. Saint Martin eli Martinus Toursilainen oli tärkeä keskiaikainen pyhimys Euroopassa. Hänet haudattiin 11. päivänä marraskuuta ja sitä vietetään hänen muistopäivänään.

Martinpäivä yhdistyi kekriin. Talven lähestyessä sato korjattiin ja sellaiset eläimet, jotka eivät olisi selviytyneet yli talven, teurastettiin. Näihin eläimiin kuului Keski-Euroopassa hanhi, ja koska se oli suosittu kotieläin, siitä tuli juhlan pääruoka. Wikipedian mukaan Martinpäivään liittyvät myös kokkotulet ja lyhtykulkueet Saksassa ja Pohjoismaissa, jossa se on valon juhla talven pimeyden lähestyessä. Martinpäivän perinteisiin herkkuihin kuuluu Saksassa Martinpäivän sarvi - Martinshörnchen -  joka on makea croissantin näköinen leivonnainen. Sen muoto viittaa yhtäältä St. Martinin hevosen kavioihin. Koska se on muodoltaan myös puolikas pretzeliä, se toisaalta liittyy tarinaan, jonka mukaan Pyhä Martti halkaisi miekallaan viittansa kahtia ja antoi toisen puolikkaan kylmissään palelevalle kerjäläiselle. Näitä leivonnaisia on tapana jakaa Martinpäivänä.

Tämänhetkinen lämmin sää liittyy sekin oleellisesti Martinpäivään. Portugalissa on usein tähän aikaan erityisen lämmintä ja ilmiö tunnetaan nimellä Verão de São Martinho eli Pyhän Martin kesä. Tällä kertaa sopivan suuntaiset ilmavirtaukset ovat levittäneet lämpimän ilman meille pohjoisimpaan Eurooppaan asti.


Martinsarvet / Martinshörnchen
(16-18 kpl)

2 dl maitoa
60 g voita
50 g + 1 rkl sokeria
1 pss (11 g) kuivahiivaa
ripaus suolaa
500 g vehnäjauhoa
1 muna

50 g hasselpähkinöitä
50 g voita
0,5 dl vehnäjauhoa
0,5 dl sokeria
1 tölkki paistonkestävää marmeladia

1 muna
1 rkl vettä


Laita maito ja voi samaan astiaan ja lämmitä niitä sen verran että voi sulaa maidon joukkoon. Ota vatkauskulhoon 0,5 dl nestettä ja lisää joukkoon kuivahiiva sekä 1 rkl sokeria. Sekoita ja anna hiivan heräillä 5-10 minuuttia. Kaada kulhoon loput maidosta, sokeri, suola sekä puolet jauhoista ja vatkaa ainekset sekaisin. Lisää sitten kananmuna sekä loput jauhoista ja vaivaa taikinaa koneessa taikinakoukulla 10 minuutin ajan. Jätä taikina peitettynä tunnin ajaksi kohoamaan lämpimään paikkaan.


Valmista muruseos yleiskoneen kutterilla. Ensiksi varmistu siitä että pähkinät ovat kelvollisia. Vaikka pussin kyljessä olevan tekstin mukaan myyntiaikaa on vielä jäljellä, se ei tarkoita etteikö ne voisi olla jo täysin eltaantuneita. Rasvaiset pähkinät ja lämmin säilytyspaikka on huono yhdistelmä. Maista ensin, siis. Laita sitten kulhoon kelvolliset pähkinät, jauho ja sokeri ja pyöräytä sen verran että pähkinät murskaantuvat. Lisää kylmä, paloiteltu voi ja käynnistä kone vielä sen verran että kaikki ainekset sekoittuvat tasaiseksi muruksi. Laita muruseos jääkaappiin odottelemaan.


Kun taikina on kohonnut, kaada se jauhotetulle leivintasolle ja kauli taikina ohueksi levyksi. Leikkaa taikinalevy pitkän kolmion muotoisiin paloihin ja leikkaa kolmioiden lyhyelle sivulle keskelle pieni viilto. Levitä taikinalle ohut sipaisu paistonkestävää marmeladia (tässä Dronningholm Omena-kaneli Tähtitorttumarmeladi), kääri taikinakolmiot löyhälle rullalle aloittaen kolmion lyhyimmästä sivusta. Taivuta valmiit sarvet kaarelle ja anna niiden kohota vielä kerran noin 30 minuutin ajan. Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen. Voitele kohonneet sarvet muna-vesiseoksella ja ripottele pinnalle pähkinä-muruseosta. Paista kullanruskeiksi 180 asteessa noin 20-25 minuuttia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti