Sunnuntaikalastaja pyytäisi mieluiten kuhaa, siikaa ja ahventa, mutta aina ei käy kuten toivotaan. Ei edes joka kerta. Jos kesämökkiläisen kalansaalis painottuu enemmän hauen, lahnan, särjen ja säynävän puolelle, ei hätää. Niistäkin saa valmistetuksi vallan mainiota kalaruokaa kun vaan ensin pyöräyttää fileet pariin kertaan lihamyllyn läpi. Ruodoistakaan ei silloin ole enää haittaa.
Aiemmissa päivityksissä jauhetusta
hauesta on tehty kalakakkua, kalapihvejä, pyöryköitä, mureketta ja vaikka mitä.
Se johtuu kaupunkielämän rajoituksista – kalakaupasta saa kotimaisten arvokalojen lisäksi
haukea, mutta harvemmin saa mitään ”roskakalaksi” luokiteltavaa. Ei pidä
kuitenkaan rajoittua yhteen ainoaan kalalajiin, vaan minimoitava hävikki ja
käytettävä kaikki syömäkelpoiset kalat, jotka ovat uineet pyydyksiin. Kun kala
fileoidaan ja jauhetaan, siitä voi valmistaa kaikkia edellä mainittuja ja vähän
muutakin.
Testasin juhannusta varten, miten
sekalaisesta kalansaaliista voisi tehdä kebakkoja eli kalamureketta tikun
nokassa. Tämä olisi yksi ruokalaji muiden joukossa, mutta toimii arjessa ihan ainoanakin proteiinina. Bambusta valmistetut grillitikut tulivat mieleen ensimmäisenä, mutta
sitten muistin kaapissa olevat jäätelötikut ja ajattelin – miksi ei… Tikkuun
työnnetyn murekemassan voi kypsentää yhtä hyvin uunissa, paistinpannulla kuin
grillissä. Ja tämän jälkeenhän yhtään ainoaa ”roskakalaa” ei enää mene hukkaan,
eihän?
Laita puutikut veteen likoamaan
pari tuntia ennen ruoanvalmistusta.
Sunnuntaikalastajan kalakebakot
roskakalasta
1
kg erilaisia nahattomia kalafileitä
5
sardellia (se ruotoinen pikkukalafilee joka on säilötty öljyssä lasipurkkiin)
1
dl kermaa
0,5
dl korppujauhoa
1
kananmuna
1
tl raastettua sitruunankuorta
0,5
tl mustapippuria myllystä
1,5
tl suolaa
kourallinen
hienonnettua tuoretta korianteria
1
dl vehnäjauhoa
0,5
tl hienonnettua valkopippuria
Perkaa
”roskakalat”, fileoi ne ja poista nahka. Jauha jääkaappikylmät kalafileet sardellien
kanssa (1 sardellifilee per 200 g kalaa) lihamyllyssä (miksei se voisi yhtä hyvin
olla kalamylly?...) kahteen kertaan. Sekoita keskenään kerma, korppujauho,
kananmuna ja mausteet. Anna niiden turvota ja maustua puolisen tuntia. Sekoita haarukalla jauhettu
kalamassa ja kerma-korppujauho-kananmuna-mausteseos keskenään. Älä sekoita liikaa,
että massa pysyy mukavan kuohkeana. Punnitse massan paino ja jaa se 12-20
samankokoiseen osaan. Sekoita keskenään vehnäjauho sekä valkopippuri.
Pyörittele
kalamassasta pitkänmallisia pötkylöitä ja kierittele ne kevyesti
jauhoseoksessa. Lopuksi työnnä tikku kalamassan sisään. Tein puisilla jäätelöpuikoilla
massasta ”jätskipuikon” mallisia kalamurekkeita, joiden paino oli noin 100
grammaa kappale. Niitä tuli yhteensä 12 kappaletta. Jos käytät bambutikkuja,
massasta kannattaa pyörittää hiukan pienempiä, ohuempia ja pidempiä pötköjä.
Kypsentäminen:
uunissa ilman rasvaa
Lämmitä
uuni 200 asteeseen ja kypsennä kalakebakkoja uunin ylätasolla ensin 15
minuuttia, minkä jälkeen käännä ne ja kypsennä vielä toiset 15 minuuttia.
paistinpannulla
Sulata
pannulla runsas kimpale voita ja ruskista kebakot voissa molemmin puolin.
grillissä
Sivele
kebakot ruokaöljyllä ja grillaa ne kypsiksi.
Jogurttidippi kalakebakoille
400
g rasvatonta kreikkalaista jogurttia
2
dl kuohukermaa
ripaus
suolaa
1
dl hienonnettua tuoretta tilliä
Sekoita
kaikki ainekset keskenään ja anna kastikkeen makuuntua puolisen tuntia ennen
tarjoilua.