Otimme pakkasesta ison mateen
mätipussin, sulatimme sen jääkaapissa ja käsittelin sen kuten yleensäkin eli
poistin kalvot, lisäsin suolaa ja sopivan paksuista kermavaahtoa ja sekoitin ne
keskenään. Nautimme sitä iltapalaksi paahtoleivän, sipulin ja tillin kera ja
säästimme loput seuraavaksi päiväksi. Paahtoleipä oli loppu eikä oikein tehnyt
mieli paistaa blinejäkään. Silloin syntyi ajatus erilaisesta pitsasta.
Uuniperuna ja mätikastike toimivat keskenään, samoin lohi ja mätikastike. Mitä
jos yhdistäisi nämä maut ja tekisi niistä aterian. Tässä ihan uusi ja tosi
herkullinen valkoisen pitsan resepti.
Mäti-, lohi- ja perunapitsa
Käytin
vanhaa luottotaikinareseptiä pitsan tekoon.
pizzataikina:
0,5
dl ruokaöljyä
1
dl vettä
3
dl vehnäjauhoja
0,5
tl suolaa
1
pussi (11 g) kuivahiivaa
Sekoita
kulhossa vehnäjauhot, kuivahiiva ja suola. Lämmitä vesi n 42-asteiseksi ja
sekoita jauhoihin. Lisää öljy ja alusta tiiviiksi taikinaksi. Laita taikina
lämpimään paikkaan kohoamaan siksi aikaa kun valmistelet muut ainekset ja
kuumennat uunin.
mateenmätikastike:
2
dl esikäsiteltyä mateenmätiä
kuohukermaa
tarpeen mukaan
Sekoita
kulhossa mateenmäti ja sopiva määrä kuohukermaa jotta saat pursotuskelpoisen
paksuhkon kastikkeen. Kaada mätikastike pursotinpussiin ja jääkaappiin
odottelemaan.
1
prk creme fraichea
1
pkt graavikirjolohta (150 g)
2
( - 3) keitettyä kiinteää perunaa
1 punasipuli hienonnettuna
tositosipieneksi
tositosipieneksi
hienoa merisuolaa
valko- ja mustapippuria
myllystä
tilliöljyä
mateenmätikastiketta
Kuumenna
uuni 225°C:een. Kauli taikina ohueksi ja laita uunipellille leivinpaperin
päälle. Levitä creme fraiche tasaisesti sille.
Kuori
ja viipaloi keitetyt perunat ohuiksi viipaleiksi. Suikaloi graavi kirjolohi.
Lado perunat ja lohisuikaleet tasaisesti pitsan päälle. Mausta perunaviipaleet
ripsauksella mustapippuria ja lohi valkopippurilla. Lisää suolaa tarvittaessa.
Kypsennä
uunissa alatasolla 15 minuuttia. Anna pitsan hetki jäähtyä ja viimeistele pitsan
päälliset tiputtelemalla pinnalle ensin tilliöljyä (ja ehkä myös hienonnettua tuoretta
tilliä jos haluat), sitten mätikastiketta ja lopuksi punasipulisilppua. Siinä
se. Maistuu kylmänäkin jääkaapista jos sitä nyt sattuu jäämään.
Ooh ,herkullisia pizzoja:)
VastaaPoistaJa mateenmädistä tulee ihan paras mätikastike :)
VastaaPoista